dimarts, 8 de juny del 2010

La Festa Major de Sant Pere de fa més de 40 anys
Un dels avantatges d'aquest invent de l'Internet és que tombant per la xarxa et pots trobar documents que, d'una altra manera, et passarien completament desapercebuts.

Això és el que m'ha passat amb el video que us poso més avall. És un document enregistrat pel cineasta reusenc Salvador Sáinz amb imatges de la Festa Major de Sant Pere de l'any 1968 i d'anys posteriors.


Són unes imatges que et remunten a més de 40 anys enrera, a aquells anys en què vivies la Festa Major de Reus amb mirada de nen, amb aquella il·lusió i innocència dels 8 anys.

D'aleshores ençà tot ha canviat força. Els elements més emblemàtics de la nostra festa (Gegants, Nanos, Tronada...) romanen fidels amb la seva magna presència, encara que sigui en una versió renovada o actualitzada. Els carrers i les places de Reus també han canviat força, però continua essent el nostre Reus, la nostra estimada ciutat.

Altres elements han evolucionat o han cedit el pas a balls, bèsties i manifestacions festives d'allò més variat. Tot ha anat creixent i s'ha anat renovant en consonància amb l'evolució natural ja no tan sols de la ciutat sinó del món en general.

La il·lusió de viure la festa segueix present, però a aquella visió i il·lusió de nen, amb el pas dels anys, s'hi afegeix una nova visió. Potser més real. La visió que origina el descobriment d'elements o actituts que, sense ser part directa de la festa, sí que l'omplen de matisos o particularitats que, de vegades, no són estrictament festives.

Permeteu-me doncs, després d'aquesta reflexió personal, que us convidi a gaudir d'aquestes imatges. A molts, els qui vam tenir ocasió de viure aquella època, ens ompliran de nostàlgia. Als altres, les generacions més joves, els pot servir per conèixer com era el Reus de fa uns anys. No tants com pot semblar perquè, al cap i a la fi, el temps passa depressa. Potser massa i tot. Aprofitem-lo!1 comentari:

Lo Consu ha dit...

En aquesta època jo encara no havia fet els cinc anys i vivia a la Raseta de Sales, gairebé sota el campanar de Reus. Com han canviat les coses, no ?