dilluns, 13 de febrer de 2012

1r Dia Mundial de la Ràdio (13-2-2012)


El mes de novembre passat, la 36a Conferència General de la UNESCO va aprovar la instauració del Dia Mundial de la Ràdio. El propòsit de celebrar aquesta jornada és augmentar la consciència sobre la importància de la ràdio, facilitar l'accés a la informació a través d'aquest mitjà i millorar l'establiment de xarxes d'emissores. La ràdio, com a mitjà de comunicació de baix cost, resulta molt apropiat a l'hora d'arribar a comunitats llunyanes i a col·lectius de persones vulnerables. A més, aquesta plataforma permet intervenir en el debat públic sigui quin sigui el nivell d'educació de l'audiència. La ràdio desenvolupa un rol important i específic en la comunicació en situacions d'emergència i en operacions d'auxili. Els serveis radiofònics estan experimentant canvis en el context actual de convergència dels mitjans de comunicació. S'adapten a noves formes tecnològiques, com la banda ampla o els dispositius mòbils. Amb tot, avui en dia, prop de mil milions de persones encara no tenen accés a la ràdio.


Després de plantejar diverses dates finalment es va acordar establir com a data per celebrar aquesta primera edició del Dia Mundial de la Ràdio el 13 de febrer del 2012.

En l'àudio insertat tot seguit es pot escoltar un diàleg entre el periodista Joaquim Maria Puyal i l'exdirector de la UNESCO i president de la Fundació Cultura de Pau, Federico Mayor Zaragoza, sobre la importància de la ràdio i els valors que transmet.Per a més informació cliqueu aquí i aquí.


A títol personal, des del mes d'agost de l'any 1992 tinc el gust de poder formar part del món de la ràdio com a un dels locutors que ens encarreguem de produir i emetre el programa degà de la música en català, Cops i Flames, a l'emissora local Punt 6 Ràdio de Reus.

Un món, el de la ràdio, que us ben asseguro que té una màgia i un poder d'atracció especial.