dissabte, 12 de juliol de 2008

19è concurs internacional de castells de focs artificials Ciutat de Tarragona

Durant tota aquesta setmana, des de dilluns, s'està celebrant a la platja del Miracle la dinovena edició del concurs internacional de castells de focs artificials Ciutat de Tarragona.

Dilluns, 7 de juliol, va ser el torn dels suecs Göteborgs Fyrverkerifabrik, de Göteborg. Un castell de focs interessant però, en la meva opinió, una mica mancat de ritme. Un començament i un final que van crear bones expectatives tot i que el desenvolupament del castell va ser força pausat.L'endemà dimarts disparaven els valencians Zamorano Caballer, de Tous. Van oferir un castell de focs d'aquests als que ens tenen acostumats els valencians, amb força soroll, lluminositat i combinació de colors sense arribar a un punt d'excessiva espectacularitat. Aquesta pirotècnia fou desqualificada per no arribar al temps mínim establert a les bases del concurs. El temps mínim establert és de 17 minuts i el castell valencià només va durar 16 minuts i 28 segons.El castell de focs de dimecres anava a càrrec de First Class Pyro-Events, de Gronau-Leina, Alemanya. He de dir que, personalment, aquest és el castell de focs que m'ha agradat més de tots els que he vist. No seria estrany que obtinguessin algun dels primers llocs del concurs. També cal dir que, a diferència dels altres dies, els alemanys van tenir sort amb el fum acumulat ja que feia una mica de vent i això evitava que el fum s'acumulés excessivament. Un bon ritme i una molt bona combinació de llums i colors.El castell de focs de dijous el va disparar la pirotècnia portuguesa Macedo's Pirotecnia, de Serrinha-Lixa. Una mica fluix. Moments d'una certa espectacularitat en determinades carcasses amb un bon final i una certa sensació que podia haver estat millor.Ahir divendres van actuar els italians A.P.E. di Parente Romualdo Spettacoli Pirotecnici, de Bergantino. Un començament contundent i amb molta força i un encara millor final. La llàstima va ser que durant una bona part del transcurs del castell el fum va romandre impassible a sobre de la zona de disposició de les carcasses. El vent no feia aparició i això va fer que el fum tapés molta part de l'evolució del castell. Cap al final, el fum es va anar desplaçant i va permetre gaudir de les carcasses italianes.El concurs de focs artifials s'acaba avui amb la pirotècnia d'Euskal Herria Astonda Piroteknia, d'Areatza-Villaro, Bizkaia.Avui, però, canviaré d'espectacle. Sense deixar l'element foc en una altra especialitat: el correfoc. Tal com ens va anunciar fa uns dies el bloc Consueta avui se celebra a Cambrils la 2a Trobada de Diables del Baix Camp. A partir de les 9 del vespre, pels carrers del casc antic de Cambrils, correfoc amb:

Ball de Diables d'Alforja.
Ball de Diables de Duesaigües.
Colla de Diables de la Selva del Camp.
Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant.
Colla de Diables de Maspujols.
Ball de Diables de Reus.
Diables de Riudoms.
Colla de Diables de Vandellòs.
Colla de Diables de les Borges del Camp.
Ball de Diables d'Almoster.
Ball de Diables de Cambrils Els Cagarrieres.
La Farnaca de Cambrils.

Segur que aquesta nit farà molta calor a Cambrils. I després del correfoc concert amb els grups cambrilencs Toquem Fusta i 48 Hores.