diumenge, 28 de desembre de 2008

Que no us pengin la llufa!
Les celebracions que s'escauen el dia dels Innocents són hereves tant de la llegenda dels infants degollats per Herodes (adoptada per la tradició cristiana) com de les antigues Festes de Folls medievals i també de les Saturnals romanes.

Es tracta d'un dia carnestoltenc en què preval i es tolera la disbauxa, el desordre festiu i l'inversió dels rols socials.

Aquest dia de 'món al revés' forma part de les anomenades 'llibertats de desembre' que començaven per Sant Nicolau, el 6 de desembre, i acabaven el 28 de desembre.

Aquests dies de disbauxa, burles, provocació i inversió dels rols socials sorgeixen durant els dies d'avorriment que segueixen a la fi de les tasques agrícoles de la sembra, durant el moment en què la terra està adormida i el temps lliure és ben abundant. Durant aquest temps sense feina al camp el jovent aprofita per esplaiar-se de valent, relacionar-se amb tothom i divertir-se. Totes aquestes bretolades estan socialment permeses aquest dia amb el convenciment de que, en el fons, el desordre efímer garanteix l'ordre permanent.

Font: www.festes.org

Aquí teniu una llufa a punt per imprimir, retallar i enganxar a l'esquena de qui us vingui més de gust. O a qualsevol altre lloc, això ja depèn de la imaginació de cadascú...Aquest 28 de desembre a Reus, a més a més de penjar llufes, també llançarem un coet: L'ESPETECK !!

No us ho creieu? Doncs passeu per
Cal Consueta i podreu llegir una explicació ben detallada d'aquest esdeveniment. Encara que la millor manera de constatar que això és cert i ben cert és apropant-se avui mateix a la plaça del Mercadal cap allà a dos quarts d'una del migdia. No hi falteu! La diversió està garantida.