divendres, 21 d’octubre de 2011

Vicent Partal parla del futur de la premsa i de l'actualitat a Reus
Aquest dijous 20 d’octubre a 2/4 de 9 del vespre el periodista Vicent Partal, director del diari digital Vilaweb, ha ofert la xerrada ‘Els reptes de futur de la premsa en català’ a l'Antic Arxiu Municipal a la plaça del Castell de Reus . L’acte també incloia la presentació de +Vilaweb.

Partal ha començat la seva intervenció comentant que recordarà aquest dia perquè, a més a més de fer aquesta xerrada a Reus, ha hagut d’escriure 2 editorials per a la publicació Vilaweb: un sobre Gaddafi i l’altre sobre el cessament de l’activitat armada d’ETA, que ha escrit mentre es dirigia cap a Reus. Un editorial en el qual remarca que ETA forma part, tant per bé com per mal, dels darrers 50 anys d’història del País Basc.

Pel que fa al tema de la xerrada Vicent Partal ha comentat diversos aspectes de la premsa digital i més concretament de Vilaweb. També ha fet referència a la fi imminent dels mitjans tradicionals, atesa la seva obsolescència i la considerable despesa econòmica que representa el seu manteniment. En un dels moments de la seva intervenció ha dit que el lector cada cop és més actiu i participatiu i això juga a favor dels mitjans digitals. També ha afirmat que les xarxes socials són el periodisme dels temps actuals. El director de Vilaweb afirmava que ja s’han acabat els grans edificis i sales de redacció, que la tendència actual és més favorable al periodista individual. També es plantejava la possibilitat que arribi un moment que els mitjans no siguin necessaris pel fet que les persones obtinguin la informació i la transmetin d’una manera directa.

En un altre apartat de la xerrada Vicent Partal ha presentat el projecte +Vilaweb, destinat a afavorir la participació dels lectors que així ho desitgin mitjançant una aportació econòmica. Una participació que es concreta en una sèrie de noves eines que faciliten aquesta interactivitat per tal de contribuir a fer un diari millor. Un diari és una nació que parla amb sí mateixa. Aquesta és l’autèntica definició de diari, segons Partal.

Pel que fa al comunicat de l’organització armada, Partal ha comentat que els polítics espanyols no buscaven la pau sinó només poder anunciar una derrota. Ha afegit que el veritable artífex de la pau a Euskal Herria ha estat l'esquerra abertzale, gràcies a la feina que ha estat fent durant molts anys. Amb això, diu Partal, l'esquerra abertzale en sortirà reforçada i el resultat es pot veure en les eleccions basques que es faran d'aqui a dos anys ja que hi haurà un gran canvi. També ha apuntat la possibilitat que d'aqui a dos anys Arnaldo Otegi pugui estar al davant d'aquesta revifada de l'esquerra abertzale. El director de Vilaweb també ha comentat que segur que Espanya els ho seguirà posant difícil i que amb la dissolució d'ETA les quatre nacions europees que estan en procés de canvi (Escòcia, Flandes, Euskadi i Catalunya) en sortiran beneficiades perquè ara Europa ens veurà, en conjunt, de manera diferent.

En relació als presos Vicent Partal ha fet una referència al cas dels presos de l'IRA a Irlanda dient que van estar uns anys empresonats. En la seva opinió, els presos d’ETA no sortiran de manera immediata sinó que primer hi haurà un acostament a presons més properes a Euskadi, després en deixaran sortir alguns i en un horitzó de temps d'uns 6 o 7 anys ja podrien ser tots al carrer.