dimarts, 4 de febrer de 2014

Una ràdio per teixir un país de veus


Aquest dilluns 3 de febrer el Casal Despertaferro de Reus ha acollit la primera de les presentacions del nou projecte radiofònic que vol ser un espai de comunicació obert a tots els Països Catalans.

Des de fa uns dies s'ha començat a donar a conèixer mitjançant les xarxes socials amb el nom de laradio.cat. El proper dilluns es farà públic el nom definitiu de la ràdio.

Sergi Franch ha iniciat l'acte amb una introducció referida al periodisme i a la comunicació popular. Ha fet referència al tipus de periodisme que durant els darrers 50 anys "no és que s'hagi fet malament sinó que simplement no s'ha fet". En aquest sentit, el projecte vol abastar tots aquells àmbits informatius que no cobreixen els mitjans convencionals. Notícies i informacions nascudes de la gent del carrer per fer-les arribar arreu mitjançant la participació popular i la crítica esdevenint també un espai de debat i de reflexió de les diferents realitats. Un teixit de veus des de tots els racons dels Països Catalans. 

Xavi Milian ha estat l'encarregat de parlar pròpiament del projecte, un projecte que els impulsors van començar a gestar ara fa un any partint d'una idea que havien tingut uns anys abans.

Els trets principals giren a l'entorn de cobrir un buit informatiu en l'àmbit de la ràdio, donant veu a les diferents realitats socials, econòmiques i culturals del país. 

Hi haurà un primer estudi d'enregistrament i de producció a Reus per al finançament del qual en breu s'iniciarà una campanya de micro-mecenatge. Progressivament s'anirà creant una xarxa d'estudis que puguin servir per donar suport a projectes locals. Les emissions seran digitals via Internet atès el tarannà del projecte i el seu abast. Altres trets característics tindran com a referent la descentralització, la varietat, la pluralitat, la participació i l'autogestió.

A hores d'ara hi ha més de cinquanta persones que faran les funcions de corresponsalia i de col·laboració per fer possible el projecte. Una xifra oberta a l'ampliació tenint en compte que, cada cop hi ha més periodistes desencantats que necessiten un espai per difondre allò que veritablement volen explicar i no el que, massa sovint, els ve marcat per l'agenda de determinats mitjans.

A això s'hi afegeix la col·laboració de totes aquelles persones que es vulguin associar per un preu simbòlic de 2 euros al mes. Una suma d'esforços i unes aportacions que permetran formar part de l'Assemblea de micròfons, òrgan que s'encarregarà de decidir i també de suggerir tot allò que faci referència al camí a seguir per anar creixent de manera progressiva.

Per tal de contribuir amb la vostra aportació només cal que ompliu aquest formulari.

Per conèixer més a fons el projecte us podeu descarregar el dossier explicatiu. També podeu contactar amb els seus impulsors mitjançant les xarxes socials Facebook i Twitter.

A més a més podeu aprofitar per anar a qualsevol de les presentacions previstes per a les properes setmanes a diferents poblacions. Les més immediates tindran lloc a Tarragona, Sants, Castelló de la Plana i Falset. Us podeu informar del calendari de presentacions consultant el lloc web del projecte