dimecres, 19 de març de 2014

L'actualitat catalana a les portades de la premsa espanyola (2011-2013)


El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat i publicat un nou informe de Mèdia.cat titulat 'L'actualitat catalana a les portades de la premsa espanyola (2011-2013)'.

L'informe abraça els dos primers anys de legislatura del Partit Popular i analitza les portades d'El País, El Mundo, ABC i La Razón. S'hi fa atenció especial a l'evolució creixent del nombre de notícies dedicades al territori català, la presència i la visió que s'ha donat del procés sobiranista, la corrupció i la gestió de l'economia.

El 21% de les notícies de portada sobre Catalunya publicades des de novembre de 2011 per la premsa de Madrid han posat el focus sobre el procés sobiranista, i en un 69% dels casos n'han donat una visió negativa. Aquesta és la principal conclusió de l'informe. L'estudi ha anat a càrrec de les periodistes Maria Manyosa i Vera Giró. 

Del total de 2.912 portades analitzades, en un 60% hi han aparegut una o més informacions relacionades amb qualsevol temàtica d'actualitat dels Països Catalans, el que suposa un total de 2.484 articles. El Mundo ha estat, amb 955 peces, el mitjà que ha dedicat més número de notícies a portada a aquests territoris, el doble que La Razón. Del total de notícies publicades pels quatre mitjans analitzats, el 22% posaven el seu focus sobre la corrupció i el 21% s'ha centrat en el procés sobiranista. De totes elles, en un 30% d'ocasions, les notícies sobre el procés sobiranista han estat tema de portada, en un 23% s'ha publicat com a segona noticia, i en un 14% se n'ha parlat en format breu. Un 69% d'aquests articles de portada donen una visió negativa del procés, aïllant les versions positives en un ínfim 1%. El 30% restant de les notícies s'han categoritzat com a neutres. La Razón és el diari que més cobreix el procés (el 32% de les notícies que publica en portada sobre Catalunya en parlen) i també és el que ho fa des d'una òptica més negativa. Un 83% de les notícies d'aquest rotatiu destaquen punts negatius, seguit a poca distància per ABC (81%), El Mundo (60%) i El País (48%). El rotatiu del Grup PRISA és l'única capçalera editada a Madrid en què les informacions sobre el procés categoritzades com a neutres (49%) superen les negatives.

L'informe també analitza el tractament sobre corrupció que han donat els diferents mitjans analitzats. El Mundo és el diari que més ha tractat aquest aspecte, amb un total de 277 notícies a portada, tres cops més que l'ABC i La Razón. Això és conseqüència de la intensa cobertura realitzada pel rotatiu d'Unidad Editorial sobre el cas Nóos, investigat pel jutjat de Palma. El País ha parlat a portada de corrupció en 106 ocasions. Tot i que les Illes Balears lideren el rànquing a l'hora de parlar de corrupció, El Mundo, ABC i La Razón han donat més rellevància a les informacions sobre corrupció a Catalunya que a les del País Valencià. En total hi ha hagut 186 notícies en portada sobre corrupció al Principat, i tan sols 82 del País Valencià. En el cas de l'ABC, les notícies sobre corrupció al Principat (56) superen les del País Valencià (5) i les Illes Balears (36). El cas Noos, a les Illes Balears, ha estat notícia en més de 200 ocasions per El Mundo, mentre que la resta de diaris n'han parlat molt menys de la meitat. 

A més del procés sobiranista i la corrupció, l'informe també analitza el tractament que han fet els diaris de la gestió econòmica dels governs català, valencià i balear, que ha estat el focus del 13% de les notícies en portada dels diaris analitzats. El diari que ha parat més esment en aquest tipus de notícies ha estat El País (16% de les notícies), seguit d'ABC i La Razón a molt poca distància (15%). Els quatre diaris han centrat les noticies sobre gestió econòmica a les accions del govern de Catalunya que, en un 58% dels casos les presentaven de forma molt crítica (xifra que baixa fins al 43% en el cas del País Valencià). Del total de notícies a portada sobre aquesta matèria, un 82% fan referència a Catalunya i d'aquestes, un 15% relaciona gestió econòmica i procés sobiranista. La Razón, ha estat el mitjà que més ha relacionat els dos aspectes. De les 83 notícies sobre gestió econòmica que ha publicat, una tercera part (30 notícies) parlen alhora de gestió econòmica i procés sobiranista. Pel que fa al País Valencià, només El País dedica una important cobertura al rescat de la Generalitat. La gestió econòmica del govern balear passa gairebé desapercebuda i torna a ser El País qui més la tracta amb, però, només cinc articles. 

L'informe s'acompanya d'un espai on line on es presenten les portades que s'han considerant més significatives. L'estudi es pot descarregar sencer de la web de Mèdia.cat mitjançant el següent enllaç: