dimecres, 6 d’agost del 2008

L'altra cara dels Jocs Olímpics de Beijing


D'aquí a ben poc començaran les olimpíades a Beijing, capital de la República Popular Xina.

La majoria de cadenes de televisió i mitjans en general ens ompliran de dades, xifres i resultats. Ens parlaran de les medalles que ha guanyat un determinat país, de les que no ha guanyat o de les que voldria guanyar. I poca cosa més.

Però darrera de tot això, malgrat que els darrers dies el govern xinès ha volgut fer veure que les coses estan canviant, el cert és que hi ha tota una altra cara. Una realitat que no es pot amagar de cap de les maneres.



El desembre passat Hu Jia, activista de drets humans, va ser detingut i roman incomunicat sense accés a assistència lletrada. La seva dona Zeng Jinyan està sota estreta vigilància policial en el districte de Tongzhou de Pequín. Ambdós corren greu perill de ser torturats o maltractats.

La detenció de Hu Jia forma part d'una campanya més àmplia de repressió a activistes que les autoritats xineses han estat portant a terme davant la celebració dels Jocs Olímpics. Aquesta campanya està dirigida específicament a qui tracta de donar a conèixer públicament els abusos que es cometen en l'actualitat i informar-ne als mitjans de comunicació i les organitzacions de drets humans en l'estranger.



Els activistes que informen més àmpliament de violacions de drets humans, qüestionen les directrius considerades delicades des del punt de vista polític o tracten d'atreure a altres persones a la seva causa suporten cada vegada més abusos.

A mesura que s'acosten els Jocs Olímpics, s'observa una creixent utilització de diversos tipus d'arrest domiciliari, que impedeix que els activistes participin en activitats de defensa dels drets humans. Altres activistes han estat condemnats per càrrecs falsos en judicis injusts.

Desenes de periodistes i escriptors es troben presos per informar de qüestions considerades delicades des del punt de vista polític. Entre aquestes persones figura Shi Tao, que compleix una condemna de 10 anys per haver enviat un missatge de correu electrònic sobre Tiannanmen. L'empresa Yahoo va proporcionar a les autoritats xineses les dades d'usuari del compte de Shi Tao que van servir per a condemnar-lo.



Persisteix la censura sobre Internet, que segueix duent al tancament de llocs web, així com a endurir més el seu control mitjançant l'adopció de restrictius reglaments durant els últims mesos.



La pena de mort se segueix aplicant a uns 68 delictes tipificats en el Codi Penal xinès.

Les autoritats utilitzen els Jocs Olímpics com a pretext per ampliar l'ús de dues formes de detenció sense judici: la reeducació pel treball i la rehabilitació forçosa per drogues.

Ara mateix a Pequín, amb l'objectiu de netejar la ciutat de cara als jocs olímpics, un captaire, un toxicòman, un taxista sense llicència o un repartidor il·legal de publicitat s'arrisca a ser detingut per la policia i romandre així, sense càrrecs ni judici, de sis mesos a quatre anys.

Campanya d'Amnistia Internacional sobre els drets humans a la Xina: cliqueu aquí.



A més a més de tot això, s'han establert unes normes que, en alguns casos, es podrien situar en la barrera entre l'absurditat i l'excentricitat. Podeu llegir aquestes normes especials aquí.

I una darrera curiositat (potser hauria de dir advertència). Petonejar-se en públic diuen que és escandalós, està mal vist i pot ser motiu de denúncia pública (sigui quina sigui la procedència de la fogosa parella o grup de petoners). Llegiu la notícia aquí.




1 comentari:

zel ha dit...

Jordiiii! Eoooo!
Saps què penso? (I això que jo també vaig posar el meu granet de sorra...)
penso que s'han fets jocs arreu, i arreu hi ha misèria amagada, pobresa i molta, tortura i censura. Bé, només pensem en Guantánamo, no? O en les presons en vaixells... Jo que sé, ha arribat un punt que penso que és igual que sigui un de ferit, que que en siguin 1000, hauríem de cridar tant... i no ens escolta ningú...


Petonassos, rei!