diumenge, 14 de febrer de 2010

Rua de Lluïment: tot bastant previsibleTemes d'actualitat com l'aeroport de Reus, el cementiri nuclear, la mort del cantant Michael Jackson, la pel·lícula Avatar o la nina Barbie han servit d'inspiració a algunes de les colles del carnaval reusenc a l'hora de triar la disfressa.

A les 6 de la tarda d'aquest dissabte 13 de febrer la Gran Rua de Lluïment del Carnaval de Reus començava el seu recorregut pel tram comprès entre la plaça del Nen de les Oques i el passeig de Misericòrdia.

El públic, com cada any, es va repartir per tot el trajecte, tot i que en quantitat inferior a edicions anteriors. Una davallada d'assistència motivada probablement per les baixes temperatures que rondaven els 3 o 4 graus.

Pel que fa a les disfresses escollides per les diferents colles es podia veure una mica de tot. Pallassos, personatges de còmic, elements de fantasia, pintors, àngels i dimonis convivint en plena harmonia... A aquestes temàtiques més generals s'hi van afegir les disfresses que feien referència a temes més locals, com ara els aparcaments de pagament o l'aeroport. Una referència, la de l'aeroport, utilitzada per dues de les colles participants. Una d'elles repartint avionets de paper i l'altra aportant tota una colla de pilots d'alts vols que deixaven ben clar que volaven a l'aeroport de Reus, i punt! Tampoc van mancar disfresses referides a la crisi i al cementiri nuclear. Una de les carrosses mostrava una solfa que combinava euros amb notes musicals i on podíem veure una partitura amb les notes Do, Re, Mi i Llet. També hem pogut veure caracteritzacions dels curiosos personatges de la pel·lícula Avatar i un Michael Jackson ben acompanyat de tots els zombies que el perseguien en aquell videoclip que tothom ha vist centenars de vegades. Destacar també la presència d'una colla de nines Barbie que semblava que competissin per veure quina d'elles feia el posat més sexy. Una altra de les colles ens presentava una invasió de Belens Estebans disposades a qualsevol cosa per sortir en un programa televisiu.

Els recursos musicals, com cada any, estaven centrats en les melodies més habituals com ara la música més discotequera dels anys 80 o els ritmes que en alguna ocasió van esdevenir 'cançó de l'estiu'. Música sense massa complicacions destinada a fer moure l'esquelet dels participants i, en menor mesura, del públic que es vulgui afegir a la festa. Això sí, sembla que les colles es van posar d'acord enguany en que ja no calia recórrer a aquella cançoneta tan repetitiva que parlava d'un tractor groc i que tants anys hem estat escoltant rua darrere rua. De la cançó que sembla que encara no es pot prescindir és d'aquella que parla d'un negre que no pot dormir.

Un altre fet característic d'algunes de les colles és l'avituallament. Carrosses ben equipades amb pernils, cervesa i altres elements que serveixen de reconstituent per tal que no defalleixin les forces. Encara que això del pernil també va de baixa, ja són ben poques les carrosses que exhibeixen tan suculenta menja mentre algú de la colla mostra les seves habilitats tallant una llesca de pernil darrere l'altra.


Recull fotogràfic de les colles participants a la Rua de Lluïment
I canviant de tema però sense deixar la vessant carnavalesca us transcric una notícia de les que podem llegir en una de les moltes publicacions satíriques que editen les colles aquests dies. En concret es tracta d'una notícia apareguda al Punt Diari de Carnaval de Reus, que edita la colla Corre-cuita. La notícia diu així:

L'SGAE, la tronada i els gegants. L'IMAC tem que per a la propera festa major hi pugui haver problemes amb l'ESGAEH!! Els tècnics de l'IMAC han estat estudiant el cas i no creuen que amb el so de la tronada hi pugui haver problemes, però sí amb la música que acompanya els gegants i també la dels nanos; per sortir del pas estan mirant de fer que cada gegant i cada nano toqui la seva pròpia música.

Així que ja ho sabeu, músics acompanyants de gegants, nanos i altres elements festius, aneu amb molt de compte perquè els veritables bandolers del segle XXI són ells, l'ESGAEH!!!

Per cert que si voleu llegir tota la premsa especial que es publica per Carnaval i no l'heu pogut aconseguir directament de mans dels seus repartidors només cal que passeu pel quiosc, el quiosc del Carnestoltes naturalment!