Un any més el primer diumenge de març ha servit per veure passar els tradicionals Tres Tombs pel tomb de ravals i altres carrers de la capital del Baix Camp.
Els Tres Tombs és una festa vinculada estretament al món agrari i especialment dedicada a la protecció dels animals de treball. El costumari català la vincula al cicle de carnaval. També s'hi troben restes d'antics rituals destinats a propiciar el pas de l'hivern cap a la primavera. Havia estat la festa dels pagesos i dels oficis que empraven animals per al transport.
En l'àmbit religiós aquesta festa es vincula amb Sant Antoni, considerat el patró dels animals domèstics i de feina. Un dels actes importants de la diada era la benedicció del bestiar, especialment de cavalls, ases, matxos i mules. Pagesos i traginers raspallaven i netejaven els seus animals i els posaven els guarniments per portar-los a beneir al davant de l'església. Desprès, els animals es passejaven pels carrers o s'organitzaven curses de rucs, cavalls i matxos.
El nom de Tres Tombs, que s'aplica a la desfilada d'animals i carruatges, deriva d'un antic ritual de protecció -voltant tres cops un indret sagrat- que va derivar el costum de recórrer per tres vegades, el perímetre de la vila. A Reus, a final del segle XIX, es feien pel tomb de ravals. Actualment, tot i que es manté una part d'aquest recorregut pel tomb de ravals, la ruta és una mica més àmplia ja que la comitiva es reuneix als afores de la ciutat i es dirigeix cap al centre per dur a terme aquest ritual en una versió podríem dir més modernitzada.
Tot seguit podeu veure un recull fotogràfic d'alguns dels participants als Tres Tombs de Reus 2010.
2 comentaris:
Com sempre estem ben informats, gràcies a la teva bona feina. Enguany la meva colla ha fet el salt i no hem cavalcat. Salut Jordi i molt bé.
que macos els cavalls i els carruatges...
salut!
Publica un comentari a l'entrada