El proper 25 de setembre de 2007 s'acompliran els 25 anys del naixement d'una emissora de ràdio a la ciutat de Reus. En els seus inicis es deia Ràdio Músic Club i actualment se la coneix com a Punt 6 Ràdio, després d'haver passat per un període en què també se l'ha conegut com a Punt 6 Camp.
Actualment podeu accedir al web i escoltar en directe les emissions de Punt 6 Ràdio a través de qualsevol d’aquestes adreces:
http://www.punt6radio.cat
http://www.punt6camp.com
Aquestes fotos mostren com és actualment l'estudi principal de l'emissora
D'aquests 25 anys puc dir que els últims 15 els he viscut des de dins. L'agost de 1992 se'm va oferir entrar a formar part de l'equip de gent que fem possible que les emissions de Punt 6 Ràdio surtin a l'aire. Tot i la sorpresa inicial i els dubtes propis d'enfrontar-se a un nou repte desconegut, vaig acceptar i, d'aquesta manera, he format part des d'aquell agost de 1992 de l'equip del programa degà de la música en català Cops i Flames, que s'emet els dissabtes.
Aneu al fotolog del Cops i Flames...
Durant una temporada també vaig fer-me càrrec d'un espai informatiu els vespres. Tot plegat una grata experiència plena de satisfaccions i il·lusions.
És per això que, aprofitant la meva experiència a l'emissora i la recopilació de dades i material divers que he anat fent durant aquests anys, he volgut el·laborar un seguit de, diguem-ne capítols, destinats a recollir la història d'aquests 25 anys a través d'aquest bloc. Intentaré no fer-ho massa extens perquè no sigui excessivament feixuc. Resumir 25 anys es fa difícil però crec que, fent-ho per parts o 'capítols', com tinc pensat de fer, pot quedar força maquetó i distret :)
Dit això, el millor serà començar pel principi...
L'any 1982, durant la irrupció de les noves llibertats, va néixer a la ciutat de Reus Ràdio Músic Club, una emissora de tipus independent, en un moment en què aquest adjectiu significava ruptura, noves idees, transgressió i risc. Tal com recorden sovint els seus fundadors, aquells primers dies de Ràdio Músic Club al carrer del Vent estaven marcats per les ganes incomparables de fer ràdio, per l'emoció d'iniciar una aventura, per una habitació amb dret de cuina.
El fet de sorgir de l'alegalitat a principis dels 80, quan el panorama al país era d'incertesa i de canvis, els feia sentir fràgils, incòmodes. Però, al mateix temps, els dominava la curiositat vers allò que era prohibit i les circumstàncies els obligaven a espavilar-se.
Aquells primers anys van viure moltes coses, concerts, xerrades, tancaments administratius, festes, però sobretot hores de ràdio. A principis dels 80, Ràdio Músic Club ja era un exemple de les ràdios que apostaven per oferir coses noves.
Des de sempre l'emissora s'ha caracteritzat per afavorir la multiplicitat d'idees, mostrant a través de la força de les paraules i de la música que en la ràdio no tot està inventat i que encara resta màgia per fer del micròfon una joguina útil.
Tal com he dit, no tot era ni és ràdio. Un altre aspecte que ha definit aquesta experièndia radiofònica al llarg de la seva història ha estat el seu caràcter dinamitzador. Des de sempre s'ha volgut animar l’entorn amb múltiples propostes culturals. Aquesta tasca ja es va començar a fer els anys 80 amb concerts musicals de grups alternatius, projectes que han anat deixant pas, més recentment a altres propostes igualment interessants: cursos, exposicions, intercanvis culturals, més concerts musicals, jornades, concursos, etc.
Així van anar transcorrent els primers 10 anys de Ràdio Músic Club. De la primera ubicació, al carrer del Vent, es va passar a un altre pis aprop de la carretera de Tarragona i, posteriorment, a un pis al carrer de la Lleona. Quan jo em vaig incorporar a l'emissora els estudis encara eren a l'esmentat carrer de la Lleona. No va ser fins gairebé dos anys després, el 1994, que ens vam trasl·ladar a l'adreça actual del Raval de Robuster, número 7, principal, al costat mateix del campanar de Reus.
En el proper 'capítol' faré un petit salt en el temps i em situaré en aquells inicis dels 90 en què vaig començar a descobrir com es viu la ràdio des de dins.
ANAR AL CAPÍTOL II
1 comentari:
Al carrer de la Lleona una divendres a partir de les 11 de la nit a prop de Nadal vam fer un progama que consistia en fer Els Pastorets, va tal el xivarri que vam fer, que els veins van vindre a queixarse i van acabar amb naltros cantant nadales, al final dels Pastorets la Verge Maria va tenir bessonada. Era un progama que tenia la hora de començar a les 11 però no tenia hora d'acabar.
Per cert el Marià Arbonés ens deixa, que penseu fer-li un homenatge en forma de sopar, compteu amb mi.
Salutacions
Publica un comentari a l'entrada