Capítols anteriors:
I
II
III
IV
Som a l'any 2001. L'acord assolit l'any anterior permet que Punt 6 Camp esdevingui un referent important en el teixit comunicatiu de la comarca del Baix Camp i, al mateix temps, permet també ampliar el radi d'acció de l'emissora a tot el Camp de Tarragona. S'ha posat de manifest el desenvolupament i consecució d'un projecte de ràdio aparentment impossible, caracteritzat pel seu ampli contingut cultural, per les músiques alienes als paràmetres comercials, pel seu compromís a la ciutat de Reus i comarca i per exercir com un veritable instrument de participació.
Punt 6 Camp treballa en una ràdio oberta als diferents grups socials, culturals, polítics i econòmics de la comunitat. Una ràdio de proximitat que incideix en tots els espais de la comunitat.
Després de l'obligat període de proves per tal de comprovar que tots els elements tècnics funcionin correctament es fa la presentació oficial d'aquesta nova etapa de l'emissora tant a Reus com a Castellvell del Camp.
Després de la freqüència que havíem estat utilitzant durant aquesta fase de proves se'ns concedeix la definitiva, el 99.8 de la FM, en la qual ens podeu seguir sintonitzant en l'actualitat.
El programa Cops i Flames, seguint el costum de fer algun tipus d'activitat cada mes de gener coincidint amb l'aniversari del programa, organitza aquest any una enquesta sobre el millor grup català de l'any al Camp de Tarragona.
El mes d'octubre del 2001 Punt 6 Camp va rebre el Premi social de la Fundació Caixa Sabadell. El desembre del mateix any rebem el premi especial immigració corresponent als premis de radiodifusió atorgats per la Fundació Rafael Peris.
Arribem a l'any 2002, l'any en què l'emissora compleix el 20è aniversari. No es tracta d'un aniversari qualsevol. Vint anys representen plenament la garantia d'una cosa. El projecte de ràdio apareix madur, actiu i, per tant, favorable per al futur. Aquest desenvolupament es tradueix en la bona implantació que gaudim en els nostres tres àmbits determinats: Castellvell del Camp, Reus i el Camp de Tarragona. Poder treballar amb una freqüència estable ens permet formar, oferir i promocionar millor la nostra programació.
Com ja he anat reiterant, cada mes de gener el programa degà de la música en catala Cops i Flames celebra el seu aniversari particular. Aquest 2002 s'esqueia el tretzè aniversari del programa i tocava tornar-la a fer ben grossa. Mesos abans havíem començat a preparar la que seria la tercera marató del Cops i Flames. El repte era superar, en nombre d'hores, l'anterior que havia estat de 24 hores. En aquest cas serien 30 hores de música en català a través del dial.
El dissabte 12 de gener del 2002, a les 4 de la tarda, iniciavem aquesta programació especial que ens portaria fins al punt horari de les 10 de la nit del diumenge 13 de gener.
Vam comptar amb la presència de tots els components que, en un moment o altre, havien format part del Cops i Flames. Vam tenir també les actuacions en format acústic en directe als nostres estudis de Whiskyn's, Tradivàrius, Roger Mas, Ariel Santamaria i la Banda del Pere Mata, La Tarambanda, Tempus Fugit, La Padrina, Busk' n baix, Papa:Noes i Pirata el del Gorro, entre d'altres.
Tota l'audiència que es va posar en contacte amb l'emissora al llarg de la marató va obtenir un obsequi musical com a mostra d'agraïment.
Aquí teniu una seqüència de fotos i un parell de videos del transcurs de la marató de 30 hores del Cops i Flames enregistrats pel co-fundador del programa i actualment videoperiodista digital Jordi Sugranyes.
Aquest mateix 2002 s'edita un video amb un reportatge sobre el transcurs de la marató de 30 hores. El programa Cops i Flames assoleix el cinquè lloc com a millor programa de ràdio musical de Catalunya i el primer d'una emissora comarcal segons els premis de la revista Enderrock, edició 2002.
Un dels actes de celebració del 20è aniversari de Punt 6 Camp fou la projecció de la pel·lícula Buena Vista Social Club, dirigida per Wim Wenders, dintre del cicle de Cine Club del Centre de Lectura de Reus. Es tracta d'un documental que, sota la idea de Ry Cooder, recull el gran talent de diversos músics cubans.
En la programació d'estiu destaca aquest 2002 l'emissió del magazine Fora de Cobertura, dirigit per David Fernàndez, i els nous programes musicals de la tarda. També destaca en la programació de temporada el retorn del programa El Drac Màgic, conduït per Ferran Adell, un programa que perdura en la programació fins a l'actualitat.
Altres incorporacions que permeteren activar continguts durant el període estiuenc van ser l'espai Track Club dedicat a la música electrònica, la reincorporació de Gerard Carceller i Eduard Martínez al programa Punt 6 Música, la incorporació de l'Anna Tenllado amb el programa Jaming la tarda dels dissabtes, l'ingrés de Txus Rojo amb l'espai Canciones para mundos mejores, així com l'entrada de nous col·laboradors coneixedors del món de l'esport per tal d'enfortir aquesta àrea informativa.
A partir del mes de setembre es va posar en marxa la programació corresponent a la temporada 2002-03, com es fa cada any. Es va iniciar també una relació amb l'empresa Fritz Hermann que comportava l'emissió de seleccions musicals especialitzades principalment a la nit.
Des de l'Associació per a la Comunicació i la Cooperació (ACOMCO), entitat relacionada amb Punt 6 Camp, es va portar a terme una campanya de recollida de material escolar per a les escoles de Nicaragua, a més d'actuacions de cooperació i solidaritat amb Palestina.
Diversos Centres Cívics de la ciutat de Reus van organitzar cursos de ràdio per a adults. Un d'aquests cursos, el del Centre Cívic Ponent, tenia l'objectiu de potenciar l'emissora del barri de l'Immaculada, Ràdio Jove de Reus. Tots aquests cursos foren impartits per membres de Punt 6 Camp.
L'emissora es va presentar, amb una mostra de diferents programes emesos, a dos concursos de comunicació importants: els Premis Ciutat de Tarragona i els Premis de la Diputació de Tarragona.
Del 21 al 23 de novembre del 2002 tingueren lloc les IV Jornades de Comunicació. Es van tractar temes com el nou ordre informatiu establert arran dels successos dels Estats Units, la llengua catalana i els mitjans, la comunicació local i els reptes de la publicitat. Van participar a les Jornades, entre altres, el periodista i professor Carlos Taibo, el professor Jordi Adell o el filòleg Ricard Fité. En aquesta ocasió les Jornades van comptar amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili i, a l'igual que la resta, es van celebrar al Centre de Lectura de Reus.
El 2002 Punt 6 Camp va estar present a diversos esdeveniments. Per exemple, el Congrés de Ràdios Municipals a Barcelona, el Congrés de Ràdios Locals i Alternatives a Xipiona (Càdis) i en els actes del 20è aniversari de Ràdio Flix, contribuint en l'acte social i elaborant un programa conjunt entre les dues emissores. Aquesta col·laboració va suposar un agermanament amb l'emissora de la Ribera d'Ebre. També es va encetar una nova relació amb un mitjà de comunicació escrit, la Revista Cambrils. D'aquesta manera l'audiència de Punt 6 Camp podia conèixer de més aprop la realitat d'aquest municipi i, a canvi, la revista cambrilenca promocionava l'emissora. Una col·laboració que segueix existint actualment. Aquest tipus de relació de treball se sumava a la que ja teníem amb la revista El Replà de Vinyols i els Arcs.
En el terreny musical Punt 6 Camp va participar en el IV Concurs de Música Jove de Reus.
Amb tot això Punt 6 Camp esdevenia una ràdio que donava (i segueix donant) un servei important a la seva àrea d'influència. També augmentava el treball que manteníem amb l'Agència Catalana de Notícies, com a delegació d'aquesta agència. A més del Baix Camp, a partir d'aquest 2002 cobríem la informació de la comarca del Priorat. El treball de corresponsalia també es va veure incrementat en el cas de Ràdio 4.
Arribem a l'any 2003. El programa Cops i Flames de Punt 6 Camp, conjuntament amb el Suau, La Padrina Edicions i Rockcatala.com (actualment decibel.cat), organitzen el concurs de maquetes dels Països Catalans Enganxa't a la músicaamb una resposta molt satisfactòria. Precisament aquests dies en què escric això aquest concurs ja es troba, en la seva cinquena edició, en la fase que donarà lloc a les semifinals que han de permetre conèixer el guanyador de l'Enganxa't.
En aquesta primera edició del concurs van participar un total de 72 grups de tots els Països Catalans i va resultar guanyador el cantautor d'Ulldecona Josep Bordes que, a l'hora de pujar a l'escenari, es dona a conèixer com a Pepet i Marieta.
En les fotos següents podeu veure diferents moments de la presentació i desenvolupament de la primera edició del concurs i la foto del guanyador.
Video enregistrat per Stockdeso TV on es pot veure un reportatge de les actuacions al Suau dels semifinalistes de l'Enganxa't 2003 i del guanyador
En l'àmbit general de l'emissora aquest primer trimestre del 2003 també va comptar amb actes importants com ara el concert que vam organitzar conjuntament amb Reggus Produccions i CGT del grup Jai Alai Katumbi Express integrat per Manu Chao, Fermín Muguruza, Madjid Fahem, David Bourguignon, Gambeat, Gerard Casajus, Julio Lobos i Chuco. El concert tingué lloc el dia 1 de març i va ser una bona forma de celebrar el 20è aniversari.
L'any 2003 també es va organitzar el concurs anomenat Josep Manel Barrot de programes de ràdio de contingut cultural. El concurs anava adreçat a les emissores de tipus local, cultural i educatiu de Catalunya. La idea era premiar un dels programes participants al concurs per la seva elaboració, creativitat i originalitat.
Amb aquest concurs volíem retre un homenatge a qui fou un gran entusiasta del mitjà ràdio i també col·laborador de la nostra emissora en programes com el Món de les Ones, conduït per Josep Cartanyà i dedicat al món de la comunicació. Aquell 2003 feia aproximadament dos anys que Josep Manel Barrot havia mort.
Altres activitats en què l'emissora va treballar aquests primers mesos d'any foren la recollida de material escolar per a escoles de Llatinoamèrica o la presentació del llibre Les causes pendents de Xavier Joanpere a Falset. El llibre recull un seguit d'entrevistes o millor dit converses fetes pel Xavier Joanpere als estudis de Punt 6 Ràdio a Pere Casaldàliga, Núria Cadenas, Pep Riera, Josep Ricard, Martí Boada, Hebe de Bonafini, Leonardo Boff i Joan E. Garcés.
Prèviament el Xavier havia editat també, l'any 1997, el llibre Aventurers i Solidaris. En aquest cas s'hi recollien entrevistes fetes a Lluís Maria Xirinacs (mort recentment, com bé sabeu), Imma i Carme Puig Antich, Joan Carranza, Lluís Hernandez, Teresa Alabèrnia, Donald Mendoza, Xavier Tolosana, Jaume Soler, Mohamed Alí i Maria Gabriela Serra. En la presentació del llibre que fa Xavier Joanpere a les primeres pàgines podem llegir un paràgraf que diu Als estudis de Punt 6 Ràdio, quan gravàvem aquestes converses, caminàvem de puntetes per la legalitat que deixava la constitució redactada per reciclats i obedients. Nosaltres ens sentíem solidaris amb la història i aventurers amb la vida.
El 2003 l'emissora també va participar en les campanyes contra la invasió a l'Irak col·laborant amb la Coordinadora per la Pau del Baix Camp.
Es va oferir informació diària al programa Les tardes.camp facilitada pels brigadistes desplaçats a Bagdad, a més d'entrevistes emeses en aquest i altres programes (Les Maquinàries, Cuando la tierra se hace canto, Les causes pendents) fetes a membres de les plataformes per la pau de Reus, Tarragona i Barcelona i a altres persones coneixedores en política, en dret i en cooperació internacional.
A finals del mes d'abril ens van visitar representants de l'emissora Ràdio França Internacional per tal de proposar que Punt 6 Camp col·laborés amb l'emissora francesa. Arran d'aquesta visita es va establir un conveni que permetria l'emissió a la nostra emissora d'espais produïts per la ràdio francesa.
Dins de les activitats de cooperació, Punt 6 Camp i l'ACOMCO van establir una relació de treball i amistat amb l'emissora comunitària Radio Insurgente de Xiapes (Mèxic). Es van fer enviaments de paquets amb material tècnic, una mostra de programes de la nostra emissora i informació diversa sobre el model de ràdio local i comunitària de Catalunya i de l'Estat espanyol.
El mes de juny el programa Cops i Flames organitza un concert de la Companyia Elèctrica Dharma en motiu del 14è aniversari del programa.
En la programació d'estiu s'incorpora un nou programa de jazz, anomenat Jazztime, dirigit per Jaume Joan Magrinyà. Els alumnes que han participat en els tallers de ràdio que es fan cada estiu participen en un magazine amb continguts juvenils. El programa es diu L'Ocell del Campanaret. Torna a repetir el programa Fora de Cobertura, iniciat l'estiu de l'any anterior, de la mà de David Fernàndez i els seus col·laboradors.
El 13 de setembre té lloc en directe a través del programa Cops i Flames el concert número 1000 dels que havia estat cobrint informativament fins a aquell moment el Jordi Sugranyes. Actuacions en directe als estudis de diversos grups. Aquí teniu la crònica de l'acte escrita pel propi mil-concertista.
A finals de l'any 2003 es dóna a conèixer qui és el guanyador del Primer Concurs Josep Manel Barrot de Programes Culturals. El programa El putón verbenero de Ràdio 90 d'Olot s'emporta aquest primer premi. Els finalistes van ser els espais Tobogàn de Ràdio Santpedor i El meu país de Ràdio Palamós. L'acte d'atorgament del premi es va fer al Palau Bofarull de Reus.
Hem arribat ja als 21 anys de vida de Punt 6 Ràdio. Com aquell que no vol la cosa he anat fent (dedicant-hi unes quantes hores, això sí) fins a arribar aquest punt. Ara, l'autor d'aquest bloc s'agafa unes merescudes vacances (que ja toca!). Ens espera una segona quinzena de setembre en què l'emissora celebrarà pròpiament el 25è aniversari, tot i que ja el vam començar a celebrar fa un any. Serà doncs en el transcurs de la segona quinzena de setembre o una mica més enllà que acabaré de transcriure en aquest bloc el transcurs dels quatre anys que manquen fins arribar al primer quart de segle de Punt 6 Ràdio. Seguiu ben atents que encara queden força coses interessants per descobrir...
I no oblideu escoltar-nos!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada