Capítols anteriors:
I
II
III
L'ANY 2000
Com podreu comprovar l'any 2000 va significar per a Punt 6 Ràdio un any de canvis, novetats, nous projectes i tot un seguit d'esdeveniments que generaren prou informació com per destinar tot un capítol d'aquesta història a aquest any. Tal com deia a la darrera frase del capítol anterior, l'any 2000 va ser un any força mogut per a l'emissora.
L'estratègia de Punt 6 Ràdio consistia en garantir una freqüència òptima i estable mitjançant un acord per fer ús de la freqüència municipal. En aquest sentit, des de principis d'any es van iniciar converses amb l'Ajuntament de Reus i alhora es va anar preparant el projecte. La fòrmula proposada havia de permetre a Punt 6 Ràdio gestionar per un cert temps la freqüència municipal que no estava essent utilitzada. Es tractava d'un nou projecte de ràdio local que volíem dur a terme i que, en cap cas, havia de donar com a resultat la municipalització de l’emissora.
Les converses amb l'ajuntament reusenc no van donar el fruit esperat. Les condicions que ens oferien no eren les més adients. Això i el procediment emprat pel consistori al llarg de les negociacions ens va fer prendre la decisió, el mes d’abril, de renunciar al projecte d'establir un acord amb l'Ajuntament de Reus i buscar altres alternatives per tirar endavant el nostre nou model de ràdio.
El 15 d'abril d'aquest any 2000 ens veiem obligats a aturar les emissions per una avaria a l'aparell emissor. Atès que l'emissor ja no es fabricava fou impossible trobar la peça que calia canviar.
Havíem previst aturar les emissions durants els mesos d'estiu per preparar en condicions aquest nou projecte que havia d'estar enllestit a finals de setembre o principis d'octubre. Una experiència com aquesta comportava la reconstrucció de moltes coses de la ràdio: la part tècnica, la programació, la imatge... Calia doncs fer un parèntesi i dedicar el temps a aquesta renovació.
Aquesta aturada obligatòria, dos mesos abans del previst, ens permetria elaborar el nou projecte amb més serenitat i més confiança, considerant tots els assumptes funcionals de l'emissora i solucionant els dubtes i les insuficiències que hi poguessim trobar.
Calia construir un nou model de ràdio, amb noves idees, nova freqüència i possiblement nova gent en el nostre col·lectiu. Però, sobretot, també calia fonamentar aquest projecte en l'experiència adquirida al llarg dels divuit anys per tot l'equip de personal que hi havia passat fins a aquell moment. Aquest era el nostre repte i el nostre desig.
Durant aquest temps sense emissions es van organitzar un seguit d'activitats a l'entorn de la comunicació, la música i la cultura en general que, juntament amb l'execució del projecte, possibilitaria que l'activitat de l'entitat no restés aturada del tot.
Les dificultats sorgides arran d'intentar l'acord amb l'Ajuntament de Reus ens van fer pensar que potser no era la ciutat de Reus la localitat més adient per a un tipus d'experiència de ràdio com la que preteníem endegar. El nostre futur passava per fer ràdio per a Reus i comarca i el nostre propòsit era tenir un nombre d'oïdors satisfactori als quals oferir un missatge elaborat des de la coherència.
Fou per això que es va decidir portar la proposta d'ús de la freqüència municipal a la veïna població de Castellvell del Camp, situada a 2 quilòmetres de Reus. El 28 d'abril del 2000 el Ple de l'Ajuntament de Castellvell aprova per unanimitat la petició per part del consistori de la freqüència municipal. Aquest era el primer pas de l'acord entre Punt 6 Ràdio i l'Ajuntament de Castellvell que permetria a l'emissora fer ús d'aquesta freqüència així com dur a terme un nou projecte radiofònic d'àmbit comarcal.
En l'apartat tècnic, després de mirar diverses alternatives d'equipaments d'alta freqüència es va optar pels equips de la casa Link Comunicacions, que eren els que s'adaptaven millor a les necessitats de l'emissora. La inversió tècnica suposava la instal·lació d'un transmissor de 200 wats, un generador digital estèreo, un generador d'RDS, un ràdioenllaç, una antena circular de 2 dipols, una antena parabòlica per al ràdioenllaç, un màstil, cablejat i connectors nous. L'equip de ràdioenllaços es situaria als estudis de Punt 6 Ràdio mentre que l'equip emissor i les antenes serien en un petit puig de Castellvell.
L’aturada tècnica també va permetre començar a preparar les Terceres Jornades de Comunicació a Reus, que tindrien lloc del 30 de novembre al 2 de desembre d’aquest 2000 al Centre de Lectura, com cada any.
Com s'ha fet molts altres anys, a l'estiu d'aquest 2000 es confecciona una samarreta. En aquest cas, el disseny alusiu als 18 anys de Punt 6 Ràdio s'encarrega a l'artista i col·laborador de l'emissora Carles Amill.
L'equip del Cops i Flames, tal com deia en el capítol anterior, havia iniciat feia mesos la recopilació de dades per fer el llibret de butxaca anomenat L'altra cara dels concerts, un recull d'anècdotes i incidències sobre concerts de música viscuts entre el 1989 i el 1999 per tots els membres del programa.
A les imatges següents podeu veure la portada i les primeres pàgines del llibre.
Posteriorment, el co-autor del llibre Jordi Sugranyes en va transcriure el contingut al seu web afegint-hi alguns retocs personals. Ho podeu llegir aquí.
L'anecdotari queda enllestit a finals de maig i el 24 de juny, coincidint amb la Diada Nacional dels Països Catalans, es fa la roda de premsa de presentació del llibre.
Aprofitant l'estiu i els diferents festivals de música que tenen lloc habitualment, l'anecdotari es presenta als festivals Senglar Rock i Altaveu.
El Senglar Rock 2000 es feia per primer cop a Montblanc, després de les dues primeres edicions a Prades. Allí, la gent del Cops i Flames vam muntar la paradeta per presentar l'anecdotari. La Iolanda Pàmies es va encarregar de preparar una presentació en powerpoint la mar de ben currada, amb imatges i so, al seu ordinador portàtil. Ho vam presentar de la millor manera que vam poder ateses les mancances tècniques de l'espai en què ens trobavem. Aquí teniu un parell de fotos d'aquest acte.
Amb tot, el llibre va tenir força acceptació al Senglar Rock 2000.
L'altra presentació sonada del llibre L'altra cara dels concerts va ser la que tingué lloc en el marc del Festival Altaveu de Sant Boi de Llobregat aquell mateix any 2000.
La festa incloia una actuació en directe d'Ariel Santamaria i la Banda del Pere Mata
S'esqueia el 18è aniversari de l'emissora. Un dels actes de celebració d'aquest aniversari fou la presentació, el 25 d'octubre al Centre de Lectura, del llibre Terra i Llibertat, el qual recollia el treball fet per diverses entitats i organitzacions dels Països Catalans. Entre aquestes entitats hi figurava Punt 6 Camp.
El dia 10 de novembre del 2000 van concloure els treballs d'instal·lació tècnica de l'emissor de ràdioenllaç emplaçat als estudis i de l'emissor situat a Castellvell del Camp, procedint així a l'inici de les noves emissions, en aquest cas en període de proves. La nova freqüència de l'emissora era, en aquell moment, la 90.2 de la FM. Així doncs, el 10 de novembre del 2000 és una altra data significativa en la història de Punt 6 Ràdio. En aquest moment s'acorda canviar la denominació de l'emissora per la de Punt 6 Camp, nom que es continuarà utilitzant conjuntament amb el de Punt 6 Ràdio fins a l'actualitat.
Per a millorar la producció radiofònica i funcionar amb unes qualitats semblants a les emissores locals del nostre tipus es fa també una inversió informàtica que permet l'automatització amb el conseqüent avantatge en la realització de falques, muntatges, sintonies, músiques, senyals horàries i programes en general.
El dia 11 de novembre la Federació de Ràdios Locals, a la qual pertany Punt 6 Camp, va organitzar un seminari sobre l'esport local. El seminari es va fer a les instal·lacions del F.C. Barcelona i els ponents foren Jordi Basté i Josep Vives de Catalunya Ràdio. A més de les ponències el programa també va incloure visites a les dependències i als museus del F.C. Barcelona. El company Àlex López hi va assistir en representació de l'emissora.
El dia 18 de novembre tingué lloc una trobada de treball entre les emissores Ràdio Televisió Cardedeu, Ràdio 90 d'Olot, i Punt 6 Camp. En la reunió es va parlar d'establir una línia de treball conjunta entre les tres emissores. Els objectius eren l'intercanvi de programes, la confecció conjunta de programes i la possibilitat en un futur immediat d'emetre conjuntament via satèl·lit utilitzant les infraestructures habilitades per a les televisions locals de Catalunya.
Del 30 de novembre al 2 de desembre es desenvolupen les Terceres Jornades de Comunicació a Reus. Les Jornades s'inclouen també dintre dels actes de celebració del 18è aniversari de l'emissora.
Les Jornades d'aquest any es dediquen a analitzar els continguts dels mitjans de comunicació en general. A banda de les conferències i taules rodones previstes sobre aquest tema també es fa la presentació de World Wide Radio, una emissora de ràdio catalana que només emet per Internet. Paral·lelament a les Jornades també es dedica uns dies a tractar el tema dels dramàtics a la ràdio. Així, s'organitza un taller de dramàtics i una xerrada-col·loqui, activitats que compten amb la col·laboració del Teatre Fortuny.
L'emissora Punt 6 Camp, com a entitat col·laboradora, i l'Associació per a la Comunicació i la Cooperació, com a entitat organitzadora, porten a terme una campanya de recollida de material de paper i escolar adreçada a Cuba, concretament al municipi de Matanzas i a una escola de la ciutat de L'Havana. En total s'envien 42 caixes grans, carregades de paper, llibretes, llapis, carpetes, motxilles, llibres i altre material.
D'aquesta manera va transcórrer aquest animat any 2000, any de transició cap a una nova etapa. Al proper capítol ens situarem ja en ple segle XXI per continuar redescobrint tot el que ha donat de sí el primer quart de segle de l'emissora.
ANAR AL CAPÍTOL V
1 comentari:
seguim pensant que el format llibre podria ser una molt bona forma de veure la ràdio a la gent, pensa amb la gent que ha passat per l'emisora, ja tendries venuts quasi 400 llibres
pesat-ho, salutacions
Publica un comentari a l'entrada