diumenge, 28 d’octubre de 2007

Amb un pam de nas (l'altra cara del Festival COS)

Acabo d'arribar a casa després d'intentar, sense èxit, accedir al darrer espectacle del Festival COS de mim i teatre gestual de Reus. El que feia (ara l'estan fent exactament) la companyia Yllana al Teatre Bartrina.

He arribat al teatre quan mancaven deu minuts per les 8. L'espectacle començava a les 8. Hi havia cua a la guixeta. Justament l'últim era un conegut que m'ha dit que havien dit que no quedaven entrades però que estaven negociant amb la companyia a veure si se'n podíen vendre més. Ben curiós... què hi té a veure la companyia amb si hi ha seients buits o no?

Ens han tingut esperant. Devíem ser una cinquantena de persones a la cua. A les 8 han dit que hi havia 10 entrades més per vendre. Pocs instants després parlen d'unes altres 10. I, a partir d'aquí, s'ha acabat el bròquil. Ja no en queda cap més.

Això sí, mentre ens esperàvem per poder entrar pagant molta altra gent que, pel que sembla, tenia el privilegi de tenir invitacions anava desfilant cap a l'interior del teatre. Fins i tot he observat que un periodista ha entrat després de recollir 5 acreditacions de premsa! Devia ser d'un mitjà important perquè em consta que a molts mitjans amb prou feines n'hi donen una o dues d'acreditacions. El que passa és que les altres 4 persones que l'acompanyaven no n'éren de periodistes.

Entre mig de tot aquest rebombori, la regidora de cultura Empar Pont, lluny d'intentar trobar una solució, es limitava a anar treient el nas per una de les portes del teatre i es tornava a amagar ràpidament quan les nostres mirades l'apuntaven de manera directa.

Tot plegat fa pudor de socarrim. En situacions així tens la sensació que es té més consideració a la gent que hi va per invitació que no als que intentem entrar pagant l'entrada, com hem fet molts des de les primeres edicions del festival, ara fa 10 anys.

Per cert, si algú dels qui ha tingut la sort d'entrar llegeix això que faci el favor d'aclarir si realment el teatre estava ple a vessar, tant a la platea com al primer i segon pis, tal com ens han assegurat i reassegurat quan hem reclamat explicacions a algunes de les persones de l'organització que rondaven per allí. Jo m'inclino més aviat a pensar que el que hi devia haver éren moltes butaques reservades a autoritats i capitostes diversos d'aquests que al final ni aparèixen.

Això no sortirà a les cròniques del festival dels diaris o les ràdios (o potser sí) però com a mínim queda dit aquí. Perquè, malgrat tot, sempre ens queda el dret a la pataleta.

Pel que fa a la resta d'espectacles del COS que he vist aquest dies res a dir, molt divertits tots ells, principalment el d'aquesta nit passada a La Palma amb la companyia Cascai Teatre i l'obra Living Costa Brava. Un tip de riure!

3 comentaris:

Marc Càmara ha dit...

Pim Pam Pum eh Jordi? Que ha gust que t'has quedat!!!! me n'alegro però que això dels blogs serveixi per explicar les cares obscures de tot allò que passa a Reus... felicitats i segueix així! tu i tots els que critiqueu després d'haver patit injusticies!

Anònim ha dit...

Tens tota la raó del mon.
Jo també sóc dels damnificats per aquesta qüestió de diumenge i és intolerable que a aquestes alçades de govern municipal i de progrés?, permeti aquests privilegis més propis d’una república bananera. És molt curiós que quan un espectacle de suposada qualitat apareix per Reus, també apareixen tots els amics i amigues dels regidors i regidores, secretaris i secretàries, antics regidors i antigues regidores, Imacs, Museus, empreses municipals, tota la cort local de llepaculs que gaudeixen de franc de l'espectacle i els que consumim cultura pagant regularment, quedem fora de joc, sense la més mínima deferència o consol d'aquests polítics i representants culturals que només s'enrecorden de nosaltres quan hi han eleccions.
Aquest diumenge passat no estaven a prop teu ni meu ni de cap de les 30 persones que vam marxar indignades del vestíbul del teatre, es van amagar com bé expliques. Recordar-los que el festival va començar dijous, on era la cort?
Salut i comèdia

Anònim ha dit...

jo vaig comprar l'entrada pel servicaixa i cap problema...
el teatre estava ple i l'obra fantastica.
sento molt que no l'hagis pogut gaudir. el proper cop, avança't que els yllana sempre omplen