diumenge, 25 de gener de 2009

Salvem els actes de foc!
MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS

L'aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la còpia literal de la Directiva mitjançant l'Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l'ús dels artificis pirotècnics, sense fer distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l'impediment de la participació d'aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura Catalana. Avui es mante viva la tradició a Catalunya amb 1.500 actes de foc anuals, per part de 300 grups de Diables, 200 bèsties de foc i 150 colles infantils. La vigència de la nova Ordre PRE/174/2007 suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d'història.


Per tot això, demanem:

Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol, com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l'ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.


Si voleu més informació sobre aquesta qüestió podeu passar per Cal Consueta, on trobareu uns quants arxius amb diferents normatives relacionades amb el tema.

També us podeu apuntar al grup del Facebook creat per posar de manifest aquesta situació amb el mateix nom amb què titulo aquest post:

http://www.facebook.com/group.php?gid=45712686667

1 comentari:

aigua ha dit...

No em puc imaginar les nostres festes sense el foc! :( al final no ens deixaran ni ballar pels carrers!