dilluns, 12 de gener de 2009

El programa ‘Cops i Flames’ celebra els 20 anys amb una Marató de 100 hores de música en català

Una quarantena d'artistes actuaran en directe al llarg d'aquest programa especial de 100 hores de durada. A més es comptarà amb la col·laboració de periodistes musicals d'arreu dels Països Catalans.


El programa degà de la música en català es va començar a emetre el 14 de gener de 1989 a l'emissora Punt 6 Ràdio (aleshores anomenada Ràdio Músic Club). Aquest 14 de gener de 2009 celebra els 20 anys d'existència.

La Marató començarà dimecres 14 de gener, a les 7 del vespre i acabarà diumenge 18 de gener, a la mitjanit. Es podrà escoltar al 99.8 FM, des del Camp de Tarragona, i a http://www.punt6radio.cat/, des de qualsevol indret del món amb accés a Internet.

Una quarantena d'artistes han confirmat la seva presència

Al llarg de la Marató hi haurà l'actuació en directe d'una quarantena de grups i artistes. Entre altres, s'ha confirmat la presència de Lax'n'Busto, Els Pets, Whisky'ns, Titot, Albert Jordà, Ariel Santamaria, Llongue, Filippo Landini, La Puerta de los Sueños, Kitsch, Cesk Freixas, Carles Belda, Baetúria, La Carrau, Miquel Gil, Anita Miltoff, Òscar Briz, Ix!, Pokers, Pepet i Marieta, Martí Soriano i Miquel Pujadó.

Reconeguts periodistes musicals d'arreu dels Països Catalans i diversos locutors de Punt 6 Ràdio faran que aquesta fita arribi a bon port

A banda de l'equip actual del 'Cops i Flames' (Josep Cartanyà, Jordi Pinyol, David Fernàndez i Marta Trill), també hi prendran part Manel Gausachs (corresponsal del programa a Barcelona); els antics membres Jordi Sugranyes, Montse Mallafrè, Laura Poblet i Iolanda Pàmies; representants d'altres emissores, com ara, Joan Arenyes i Mariola Dinarès (Disc Català de l'Any de Ràdio 4), Carles Pujol (Tramuntana TV i Ràdio Vilafant), Lluís Marçal (Tarragona Ràdio), Julen (Sis Ràdio de Mallorca), Pere Manzanares (Ràdio Arrels de Perpinyà), Sònia Ferrer (Ona FM, Bellvei Ràdio i Emissora municipal de Roda de Barà), Maria Rosa (Ràdio Salt) i Jordi Garcia i Esther Esteve (Decibel.cat). També col•laboraran altres locutors de Punt 6 Ràdio com Jordi Escoda, Sílvia Sagalà, Marià Arbonès, Ferran Adell, Jordi Olària, Josep Maria Donadéu, Tomàs Sainz, Pere Rius, Ramon Berguedà, Bonaventura Escoda i Toni Llàcer.

Continguts

Entrevistes i actuacions en acústic de la majoria dels artistes participants, reportatges, concerts enregistrats, seleccions musicals, monogràfics i temàtics. Pel que fa als espais temàtics, es dedicarà una hora de música en català que està relacionada amb l'Argentina; és a dir, composicions fetes per argentins, adaptacions catalanes de tangos clàssics i cançons en català que s'han gravat al país sud-americà. També es podran escoltar espais dedicats al moviment musical dels Setze Jutges, els orígens del rock en català, la rumba de Barcelona i de Lleida, música amb arrels, grups de les comarques gironines, el mestissatge musical facturat a Catalunya, la música independent catalana, recorregut per la història de la música al País Valencià, antologia de la música antiga i clàssica catalana, 20 anys de música a Catalunya Nord, repàs als 20 guanyadors dels premis 'Disc Català de l'Any' de Ràdio 4, música i poesia, webs de música en català, música amb denominació d'origen, una horeta d'humor, La Trinca, Lluís Llach, Iceberg o grups de la nova escena musical com Nisei i Anímic, entre altres.

Cançons inèdites

En el transcurs de 'La Marató de 100 hores de música en català' també es podran escoltar cançons inèdites per a l'audiència del 'Cops i Flames' de Punt 6 Ràdio com ara la interpretació de la popular cançó 'L'Empordà' que ha fet el propi autor, Josep Thió, la versió del 'Va com va' d'Ovidi Montllor a càrrec del cantautor valencià Òscar Briz o cançons que formaran part dels nous discos d'artistes com Miquel Pujadó o Llongue (ex La Madam).

Un punt d'exotisme

El dimecres 14, a les 9 de la nit, escoltarem música en català que està relacionada amb l'Argentina, és a dir, composicions fetes per argentins, adaptacions catalanes de tangos clàssics i cançons en català que s'han gravat al país sudamericà. Les escoltarem tot conversant amb en Josep-Lluís Buil, l'actual director de 'L'hora catalana de Buenos Aires', i amb el senyor Ignasi Almirall, qui va dirigir durant molts anys aquest programa radiofònic que durant 65 anys ha radiat música catalana a la capital argentina.

Durant aquests 60 minuts, de la mà de Manel Gausachs, escoltarem música de Gato Pérez, Quintín Cabrera, Immigrasons, Luis Aguilé, tangos de l'Enric Barbat i la Guillermina Motta, Xavier Ribalta i Mike Ribas, i Miquel Abras.

Una mica d'història

El programa 'Cops i Flames' va néixer el dia 14 de gener del 1989 a l'antiga Ràdio Músic Club, l'actual Punt 6 Ràdio, de la mà de Josep Cartanyà i Jordi Sugranyes. Al llarg dels anys l'equip del programa ha tingut diversos canvis. El programa va començar emetent-se tots els dissabtes a les 8 del vespre, encara que, ben aviat, a partir de l'agost del 1989, el nou horari va passar a ser els divendres a les 7 de la tarda. Finalment, el 30 de setembre d'aquell primer any el 'Cops i Flames' ja va passar a emetre's els dissabtes de 4 a 5 de la tarda, un horari que amb el temps es va ampliar fins a les 6 de la tarda i que ha perdurat fins a l'actualitat.

Pel que fa als equips humans del programa, del gener del 1989 al maig del 1992 el programa el van formar els seus fundadors Jordi Sugranyes i Josep Cartanyà. A l'estiu del 92 el 'Cops i Flames' va renovar l'equip i incorporaria les veus de Jordi Pinyol, Laura Poblet i Montse Mallafrè, que acompanyarien Josep Cartanyà en aquesta nova època. I més canvis, el 1994 la Laura ha de deixar el programa i l'any següent, el 95, s'afegeix al programa musical la Iolanda Pàmies.

El 1997 la Montse finalitza la seva etapa al 'Cops i Flames'. Per tant, l'equip del programa entre la tardor del 1997 i l'estiu del 1999 quedava format per Josep Cartanyà, Jordi Pinyol i Iolanda Pàmies. I és el 31 de juliol del 1999, a través d'una connexió amb el Senglar Rock, quan s'incorpora com a nou membre el David Fernàndez. Entre l'any 2000 i 2006, el 'Cops i Flames' no va patir cap canvi de cares i és després de la Marató de 69 hores de música en català, al gener del 2007, quan apareix la component més jove del programa, la Marta Trill. Per tant, després de 20 anys, l'equip actual del 'Cops i Flames’ està format per Josep Cartanyà, Jordi Pinyol, David Fernàndez i Marta Trill.

Les maratons del 'Cops i Flames'

Al 'Cops i Flames' hem fet de tot durant aquests 20 anys, concerts, llibres, CD's, xerrades, debats, concursos com l'Enganxa't a la música, enquestes i moltes hores de ràdio, sobretot això. Però probablement el més destacat i característic del programa degà de la música en català hagin estat les maratons radiofòniques. La primera Marató, de 14 hores, va ser el gener de l'any 1991. El 1993 ja ens vam animar a fer 24 hores. Calia superar el repte i així el gener del 2004 ja van ser 48 hores per celebrar el quinzè aniversari del programa.

En els moments finals de la 'Marató de 48 hores de música en català' algú va proposar que el nou número 'màgic' podia ser el 69. I va ser així com, el gener del 2007, vam decidir 'Fer un 69' per celebrar els 18 anys. Aquella última nit l'audiència va posar un nou repte durant les hores finals de la 'Marató de 69 hores'. La fita següent seria de tres xifres: 100 hores, tal i com van demanar més de 100 oients per telèfon i per correu electrònic. I aquí estem, a la 'Marató de 100 hores de música en català' per celebrar els 20 anys. No us la perdeu !

L'àlbum de fotos de la Marató de 100 hores

Al llarg de la Marató s'aniran penjant fotos a la Xarxa que reflectiran diversos moments del desenvolupament d'aquesta celebració. Aquest àlbum serà visible per a tothom a través d'aquest enllaç:

http://picasaweb.google.es/copsiflames/MaratRadiofNicaDe100Hores20AniversariDelCopsIFlames

Contacte amb l'audiència

Totes les persones que escoltin la Marató del 'Cops i Flames' podran participar-hi de diferents maneres: enviant correus electrònics a l'adreça copsiflames@gmail.com, trucant al telèfon 977341989 o bé visitant personalment els estudis de l'emissora.

El 'Cops i Flames' al Facebook

Totes les persones que, a més a més, siguin usuàries de Facebook podran dir la seva a través de l'esdeveniment que s'ha creat per a l'ocasió.

http://www.facebook.com/event.php?eid=44754393495&ref=nf

El programa 'Cops i Flames' també disposa d'un grup a Facebook destinat a aplegar totes aquelles persones que escolten habitualment o esporàdicament el programa.

http://www.facebook.com/group.php?gid=17975814943&ref=mfL'equip actual del programa 'Cops i Flames'

Del 14 al 18 de gener...

FÉS LA MARATÓ AMB NOSALTRES !

100 hores de música en català

TU NO HI POTS FALTAR !!!

Salut i bon toc de rock!

3 comentaris:

patacaenbajokes ha dit...

Me sembla que tindré temps per escoltar-vos, el dimecres justament me treuen els queixals del seny aixi q estaré per casa sense fotre re contra la meua voluntat! :S

zel ha dit...

primer, diga'm on sintonitzar-vos des del Baix Empordà.
Segon, diga'm qui es cuidarà dels nens...jejeje, ja estan acostumats a treballar amb música...
Petons i bon ritme!

Núria ha dit...

Enhorabona pels 20 anys i per tanta iniciativa.