diumenge, 8 de març del 2009

8 de marçLa celebració en tot el món del dia 8 de març com a dia Internacional de la Dona remet, tradicionalment, a l'aniversari de la mort de 129 dones carbonitzades per l'incendi de la fàbrica El Triángulo on treballaven i on estaven tancades per una vaga l'any 1908.

És aleshores que es produeix l'anomenada 'Insurrecció de les vint mil dones' a l'East Side de Nova York, a partir de la convocatòria d'una assemblea de la indústria de la confecció el mes de novembre, després que dues fàbriques (el Triángulo n'era una) s'haguessin declarat en vaga durant un mes.

Més de 20.000 obrers, majoritàriament dones, van paralitzar les fàbriques tot començant una vaga que duraria setmanes durant la qual es produïren acomiadaments i més de sis-centes detencions.

Finalment, aconseguiren els objectius que s'havien proposat: augment del salari, reducció de la jornada laboral i una afiliació important al sindicat de la confecció.

Unes setmanes després d'aquest triomf, es convocà una manifestació on participaren treballadores immigrants i sufragistes. Les reivindicacions que s'hi van plantejar foren tant laborals (millora de les condicions de vida i de treball, eliminació del treball infantil, etc.) com polítiques, en concret el dret al vot. Aquesta manifestació va tenir lloc el 8 de març de 1909. Avui fa 100 anys.A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.
I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.
Maria Mercè Marçal

1 comentari:

assumpta ha dit...

El que no m'havia fixat, és que justament avui en fa 100 d'anys.
Tampoc sabia que a Reus teniu aquest monument/tribut a la dona treballadora, i qui millor que la m.mercè marçal per a esdevenir-ne en el buc insigna.
Bon diumenge dimoniet !