divendres, 14 de setembre del 2007

Ràdioescolta i diexisme

L'afició a la ràdioescolta o diexisme neix amb la pròpia ràdio. El diexisme és una afició catalogada com a hobby-ciència, que consisteix a escoltar emissores de ràdio procedents de qualsevol part del món. La paraula diexisme ve de les sigles DX, on la D=distància entre l'emissora i el nostre receptor i la X=l'emissora inicialment desconeguda que pretenem rebre. Per tant un ràdioescolta diexista és aquella persona que explora les ones de ràdio.

Per dur a terme les escoltes necessitem un receptor de ràdio amb les bandes d'ona llarga. ona mitjana, ona curta i FM. El diexisme es practica en totes les bandes de radiodifusió, fins i tot en TV, però especialment en l'ona curta que, per les seves característiques especials de propagació ens permet sintonitzar les emissores mes llunyanes.

Tot ràdioescolta-diexista ha d'estar disposat a dedicar molt de temps a la seva afició, en els seus dies inicials. Ha d'estar preparat per a escoltar emissores que emeten en idiomes desconeguts, descobrir les emissores que emeten en la seva llengua materna, aprendre l'escala de bandes i freqüències i els senyals especials d'identificació o senyals d'interval, els quals li serviran per a identificar l'emissora que està sintonitzant.

Per les característiques de l'ona curta hem de tenir present que els senyals DX no són fiables, fins que no tinguem els suficients detalls com per tenir identificada l'emissora. És llavors quan podem, si ho desitgem, informar l'emissora de la seva escolta.

L'informe de recepció és la via per la qual informem l'emissora que hem escoltat. Cal fer-hi constar el nom de l'emissora, la freqüència en Khz i en metres, l'hora d'emissió (UTC) i la data. A més a més caldrà indicar els detalls i observacions sobre el programa escoltat (això permet a l'emissora saber que l'escolta ha estat real i no ens l'hem inventada). També s'hi posa la qualitat de recepció (SINPO) i el receptor i antena utilitzats. Si ho desitgem farem la petició de verificació o QSL.

L'escolta reporta una autoformació personal, humanistica i tècnica. Estem informats puntualment de notícies ocorregudes en qualsevol lloc del món, amb l'avantatge d'escoltar-les des del país d'origen. Podem conèixer els seus costums, forma de vida, la seva història i cultura. També ens permet establir contacte amb altres persones d'altres països que comparteixen les mateixes aficions i adquirir coneixements de geografia i d'idiomes. El diexista ocupa un paper en les comunicacions mundials i en l'estudi de la recepció i transmissió. Sense ell, les emissores d'ona curta només podrien confiar en les seves pròpies transmissions.

Fa uns 15 anys vaig descobrir aquesta afició i vaig començar a practicar-la. Encara ho faig, de tant en tant, potser amb menys assiduïtat de la que m'agradaria (per una pura qüestió de manca de temps, com tot). Em vaig associar a l'ADXB (Associació de Ràdioescoltes de Barcelona) i, entre altres activitats, cada any s'organitza una sortida a un lloc ben elevat i lluny d'interferències per tal de practicar la ràdioescolta i conviure durant un cap de setmana amb tots aquells col·legues d'afició que s'hi apuntin.

Aquesta foto correspon a la sortida de fa dos estius a una casa rural anomenada Casanova de les Garrigues, situada a la població de Cercs, al Berguedà.



Aquest cap de setmana (des d'avui fins diumenge) estaré per allà a dalt escoltant la ràdio. Però no us penseu que només ens dediquem a escoltar la ràdio. En aquests videos podeu comprovar que també tenim altres entreteniments :)