divendres, 30 de gener del 2009

Mal d'Almansa, el nou videoclip dels Aramateix




Aquesta setmana s'ha presentat el primer videoclip del disc 300 anys del grup Aramateix.

El videoclip està realitzat a partir de la cançó Mal d'Almansa, una cançó que serà el segon senzill del disc.




Què voleu que us digui? Suposo que hi haurà gent a qui li agradi, però a mi personalment aquest videoclip no m'acaba de fer el pes.

dimecres, 28 de gener del 2009

TV3: la seva... i ara també del Borbó!




Sembla que aquella televisió que es fa dir de Catalunya s'ha entestat en promoure cada cop més l'espanyolització i la monarquització. Només cal veure quina és la propera sèrie que prepara la televisió que paguem entre tots els catalans i entre totes les catalanes.

Article publicat a
directe!cat:

TV3 a les ordres de Sa Majestat

Les declaracions del diputat socialista Joan Ferran, ja sabem que no deixen indiferent a ningú i cada cop que obre la boca la polèmica està assegurada. La crosta nacionalista, adjectiu que va utilitzar per definir la situació als mitjans de comunicació públics catalans ha estat la perla més destacada de la trajectòria d’aquest diputat, un adjectiu que ara, si ens fixem en els darrers esdeveniments, pren cada cop més força i més sentit.

I és que els directius de TV3, la televisió nacional de Catalunya, juntament amb TVE, estan esforçant-se per 'parir' una nova sèrie. Aquest cop però, no serà del tipus Nissaga de poder o Ventdelplà. Aquest cop serà històrica i tindrà reminiscències del 23-F i en concret del 'paper' del rei Joan Carles I.

L’objectiu és 'dignificar' la figura del borbó la nit tan fatídica en què la democràcia espanyola va trontollar, i s’anomenarà '23 F: el dia más dificil del Rey' (en castellà i més tard la doblaran al català) obviant qualsevol lectura crítica dels seus silencis i complicitats amb l’estament militar.

Quin interès però hi ha per part de TV3 en parlar d’aquest personatge? Per què 'la nostra' no prepara documentals o sèries explicant la història de Catalunya i només es limita a emetre una sèrie sobre Serrallonga? On és la seva funció pedagògica? On és la visió de país?

Ja sabem que la història es pot escriure des de diferents punts de vista, però no és més necessari que recuperem la memòria dels nostres il·lustres personatges? La història de molts catalans que, com deia el desaparegut Josep Benet en les seves memòries, ha quedat en l’oblit o fins i tot enterbolida pel pas del temps i per determinades decisions polítiques.

Els greuges no acaben aquí perquè, com ja avançava ahir el directe!cat, ara es planteja la possibilitat de substituir al Telenotícies, el mapa del temps dels Països Catalans, pel mapa del temps d’Espanya. Si això arriba a fer-se realitat, el projecte d’una televisió nacional quedarà en un calaix.


Penso que l'article ja ho diu tot. No hi ha dubte que se'n poden fer molts comentaris i moltes lectures diferents de tot plegat. També queda ben clar que la TV3 ens està mostrant dia rera dia de quin peu calça.





diumenge, 25 de gener del 2009

Salvem els actes de foc!




MANIFEST PER LA DEFENSA DELS GRUPS DE CULTURA POPULAR I TRADICIONAL CATALANA AMB ÚS DE MATERIALS PIROTÈCNICS

L'aprovació de la nova Directiva 2007/23/CE del parlament Europeu, per tal de regular el mercat dels materials pirotècnics de la Comunitat Europea, ha comportat per part del Govern Espanyol la còpia literal de la Directiva mitjançant l'Ordre PRE/174/2007 amb importants limitacions per a l'ús dels artificis pirotècnics, sense fer distinció entre ús privat i ús per elements festius de cultura popular i tradicionals. Aquest fet comporta l'impediment de la participació d'aquests elements en les processons, seguicis festius i qualsevol acte per part de Balls de Diables, Bèsties de foc, Salt de Plens, etc.

Els materials pirotècnics són utilitzats en les diferents manifestacions de cultura popular i tradicional des del segle XIV i formen part indiscutible del patrimoni immaterial de la cultura Catalana. Avui es mante viva la tradició a Catalunya amb 1.500 actes de foc anuals, per part de 300 grups de Diables, 200 bèsties de foc i 150 colles infantils. La vigència de la nova Ordre PRE/174/2007 suposarà la desaparició de tots els grups de cultura popular i tradicional amb foc i una tradició amb més de 800 anys d'història.


Per tot això, demanem:

Que el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern Espanyol, com a òrgans competents, estableixin el caràcter singular dels elements festius de cultura popular i tradicionals catalans, mitjançant una regulació específica en l'ús dels materials pirotècnics, que garanteixin el correcte desenvolupament de les diferents representacions festives dels grups de foc i de les corresponents colles infantils.


Si voleu més informació sobre aquesta qüestió podeu passar per Cal Consueta, on trobareu uns quants arxius amb diferents normatives relacionades amb el tema.

També us podeu apuntar al grup del Facebook creat per posar de manifest aquesta situació amb el mateix nom amb què titulo aquest post:

http://www.facebook.com/group.php?gid=45712686667

dissabte, 24 de gener del 2009

Vídeos de la Marató de 100 hores del Cops i Flames (i 2)



Com a continuació del post anterior us poso la resta d'enllaços als vídeos d'algunes de les actuacions de grups o cantants als estudis de Punt 6 Ràdio durant la Marató de 100 hores de música en català amb la qual el programa Cops i Flames va celebrar el 20è aniversari.


Actuació de Roger Benet (matinada de divendres 16 a dissabte 17 de gener)



Actuació del grup Toquem Fusta (dissabte 17 de gener)







Actuació del grup Xeic! (dissabte 17 de gener)







Actuació del grup Vitruvi (dissabte 17 de gener)




Actuació del grup Santa Helena (dissabte 17 de gener)




Actuació de Miquel Pujadó (diumenge 18 de gener)







Actuació de Miquel Pujadó i Lídia Casaprima (diumenge 18 de gener)




Actuació del grup Filippo Landini (diumenge 18 de gener)







Actuació del grup Desembre (diumenge 18 de gener)






Cops i flames: 1989 - 2009



20 anys al teu costat!




Dissabtes de 4 a 6 de la tarda a Punt 6 Ràdio de Reus
(Diumenges de 4 a 6 de la tarda en redifusió)
Escolta'ns al 99.8 FM des del Camp de Tarragona
Visita també el bloc de l'emissora a:
http://punt6radio.blogspot.com/



dimarts, 20 de gener del 2009

Vídeos de la Marató de 100 hores del Cops i Flames




Acabada la Marató radiofònica de 100 hores que l'equip del Cops i Flames i molta gent més vam fer per celebrar el 20è aniversari del programa i mentre anem baixant a poc a poc del núvol d'alegria i emocions al qual vam pujar la mitjanit de diumenge, us poso els enllaços de videos d'algunes de les actuacions de grups o cantants als estudis de Punt 6 Ràdio.

Després d'acomiadar-nos de l'audiència i recuperar-nos una mica de les emocions dels darrers minuts de la Marató, vam brindar i ens vam fer la foto de rigor. Com podeu veure tots vam quedar molt guapos.




Actuació d'Albert Jordà (dimecres 14 de gener)





Manel Gausachs, corresponsal del programa a Barcelona, parla sobre la relació entre la música catalana i Argentina (dimecres 14 de gener)



Meritxell Gené (dijous 15 de gener)



Josep Romeu (dijous 15 de gener)





Actuació del grup Ix! (divendres 16 de gener)





Actuació de Cesk Freixas (divendres 16 de gener)





Actuació de Carles Belda (divendres 16 de gener)





Actuació del grup Splac (divendres 16 de gener)






continuarà...

dilluns, 19 de gener del 2009

La crònica de les emocions




Fa menys de dues hores que hem acabat la Marató de 100 hores del programa Cops i Flames. En arribar la mitjanit d'aquest diumenge 18 de gener hem assolit una fita que en cap moment havíem posat en dubte que aconseguiríem.

Han estat uns dies de treballar molt i dormir poc, de viure experiències molt enriquidores, d'alegria, d'il·lusió. També hi ha hagut moments de cansament, d'intranquil·litat i de nerviosisme provocat pel desig que tot sortís tal com havíem previst, o sigui el millor possible.

Aquesta tarda-nit de diumenge les emocions han estat ben latents. Hem recordat els correus electrònics que hem anat rebent al llarg de tots aquests dies, els missatges al Facebook, els posts que ens han dedicat uns quants blocaires, les trucades per telèfon, les persones que ens han visitat per donar-nos ànims i també per portar menjar i begudes... I, naturalment, tots els grups, artistes i col·laboradors que s'han afegit a aquesta fita i l'han feta possible.

Gairebé una hora abans d'acabar hem rebut, entre altres, dos missatges de dues persones que van formar part de l'equip del Cops i Flames durant força anys (una quarta part d'aquests vint anys que celebrem enguany), la Montse Mallafrè i la Laura Poblet. Han estat uns missatges encoratjadors i, a la vegada, molt emotius. He de confessar que jo personalment no m'he atrevit a llegir-los per antena perquè sabia que les emocions aflorarien en qualsevol moment durant la lectura. És per això que he preferit que els llegís algú altre de l'equip.

Unes emocions que ja no hem pogut ni volgut contenir en el moment en què donàvem per acabada la Marató, per haver arribat a l'hora 100, i ens acomiadàvem de tota l'audiència. Com no podía ser de cap altra manera a tots i a totes els presents ens han saltat les llàgrimes dels ulls en un sentiment d'alegria i de felicitat per haver assolit l'objectiu. Ha estat intens i immens!

Avui s'ha demostrat un cop més que l'equip del Cops i Flames i totes i cadascuna de les persones que han col·laborat en aquesta meravellosa 'bogeria' som capaços d'aconseguir qualsevol cosa que ens proposem.

Els propers dies ja us faré una crònica més objectiva del desenvolupament de la Marató. Avui tocava fer la crònica de les emocions.

És per això que el Josep Cartanyà, el David Fernàndez, la Marta Trill i jo mateix, el Jordi Pinyol us donem les gràcies a tots i a totes per haver-ho fet possible.



Per veure l'àlbum de fotos de la Marató cliqueu aquí.
(encara no hi són totes però ja les anirem penjant...)

dilluns, 12 de gener del 2009

El programa ‘Cops i Flames’ celebra els 20 anys amb una Marató de 100 hores de música en català

Una quarantena d'artistes actuaran en directe al llarg d'aquest programa especial de 100 hores de durada. A més es comptarà amb la col·laboració de periodistes musicals d'arreu dels Països Catalans.


El programa degà de la música en català es va començar a emetre el 14 de gener de 1989 a l'emissora Punt 6 Ràdio (aleshores anomenada Ràdio Músic Club). Aquest 14 de gener de 2009 celebra els 20 anys d'existència.

La Marató començarà dimecres 14 de gener, a les 7 del vespre i acabarà diumenge 18 de gener, a la mitjanit. Es podrà escoltar al 99.8 FM, des del Camp de Tarragona, i a http://www.punt6radio.cat/, des de qualsevol indret del món amb accés a Internet.

Una quarantena d'artistes han confirmat la seva presència

Al llarg de la Marató hi haurà l'actuació en directe d'una quarantena de grups i artistes. Entre altres, s'ha confirmat la presència de Lax'n'Busto, Els Pets, Whisky'ns, Titot, Albert Jordà, Ariel Santamaria, Llongue, Filippo Landini, La Puerta de los Sueños, Kitsch, Cesk Freixas, Carles Belda, Baetúria, La Carrau, Miquel Gil, Anita Miltoff, Òscar Briz, Ix!, Pokers, Pepet i Marieta, Martí Soriano i Miquel Pujadó.

Reconeguts periodistes musicals d'arreu dels Països Catalans i diversos locutors de Punt 6 Ràdio faran que aquesta fita arribi a bon port

A banda de l'equip actual del 'Cops i Flames' (Josep Cartanyà, Jordi Pinyol, David Fernàndez i Marta Trill), també hi prendran part Manel Gausachs (corresponsal del programa a Barcelona); els antics membres Jordi Sugranyes, Montse Mallafrè, Laura Poblet i Iolanda Pàmies; representants d'altres emissores, com ara, Joan Arenyes i Mariola Dinarès (Disc Català de l'Any de Ràdio 4), Carles Pujol (Tramuntana TV i Ràdio Vilafant), Lluís Marçal (Tarragona Ràdio), Julen (Sis Ràdio de Mallorca), Pere Manzanares (Ràdio Arrels de Perpinyà), Sònia Ferrer (Ona FM, Bellvei Ràdio i Emissora municipal de Roda de Barà), Maria Rosa (Ràdio Salt) i Jordi Garcia i Esther Esteve (Decibel.cat). També col•laboraran altres locutors de Punt 6 Ràdio com Jordi Escoda, Sílvia Sagalà, Marià Arbonès, Ferran Adell, Jordi Olària, Josep Maria Donadéu, Tomàs Sainz, Pere Rius, Ramon Berguedà, Bonaventura Escoda i Toni Llàcer.

Continguts

Entrevistes i actuacions en acústic de la majoria dels artistes participants, reportatges, concerts enregistrats, seleccions musicals, monogràfics i temàtics. Pel que fa als espais temàtics, es dedicarà una hora de música en català que està relacionada amb l'Argentina; és a dir, composicions fetes per argentins, adaptacions catalanes de tangos clàssics i cançons en català que s'han gravat al país sud-americà. També es podran escoltar espais dedicats al moviment musical dels Setze Jutges, els orígens del rock en català, la rumba de Barcelona i de Lleida, música amb arrels, grups de les comarques gironines, el mestissatge musical facturat a Catalunya, la música independent catalana, recorregut per la història de la música al País Valencià, antologia de la música antiga i clàssica catalana, 20 anys de música a Catalunya Nord, repàs als 20 guanyadors dels premis 'Disc Català de l'Any' de Ràdio 4, música i poesia, webs de música en català, música amb denominació d'origen, una horeta d'humor, La Trinca, Lluís Llach, Iceberg o grups de la nova escena musical com Nisei i Anímic, entre altres.

Cançons inèdites

En el transcurs de 'La Marató de 100 hores de música en català' també es podran escoltar cançons inèdites per a l'audiència del 'Cops i Flames' de Punt 6 Ràdio com ara la interpretació de la popular cançó 'L'Empordà' que ha fet el propi autor, Josep Thió, la versió del 'Va com va' d'Ovidi Montllor a càrrec del cantautor valencià Òscar Briz o cançons que formaran part dels nous discos d'artistes com Miquel Pujadó o Llongue (ex La Madam).

Un punt d'exotisme

El dimecres 14, a les 9 de la nit, escoltarem música en català que està relacionada amb l'Argentina, és a dir, composicions fetes per argentins, adaptacions catalanes de tangos clàssics i cançons en català que s'han gravat al país sudamericà. Les escoltarem tot conversant amb en Josep-Lluís Buil, l'actual director de 'L'hora catalana de Buenos Aires', i amb el senyor Ignasi Almirall, qui va dirigir durant molts anys aquest programa radiofònic que durant 65 anys ha radiat música catalana a la capital argentina.

Durant aquests 60 minuts, de la mà de Manel Gausachs, escoltarem música de Gato Pérez, Quintín Cabrera, Immigrasons, Luis Aguilé, tangos de l'Enric Barbat i la Guillermina Motta, Xavier Ribalta i Mike Ribas, i Miquel Abras.

Una mica d'història

El programa 'Cops i Flames' va néixer el dia 14 de gener del 1989 a l'antiga Ràdio Músic Club, l'actual Punt 6 Ràdio, de la mà de Josep Cartanyà i Jordi Sugranyes. Al llarg dels anys l'equip del programa ha tingut diversos canvis. El programa va començar emetent-se tots els dissabtes a les 8 del vespre, encara que, ben aviat, a partir de l'agost del 1989, el nou horari va passar a ser els divendres a les 7 de la tarda. Finalment, el 30 de setembre d'aquell primer any el 'Cops i Flames' ja va passar a emetre's els dissabtes de 4 a 5 de la tarda, un horari que amb el temps es va ampliar fins a les 6 de la tarda i que ha perdurat fins a l'actualitat.

Pel que fa als equips humans del programa, del gener del 1989 al maig del 1992 el programa el van formar els seus fundadors Jordi Sugranyes i Josep Cartanyà. A l'estiu del 92 el 'Cops i Flames' va renovar l'equip i incorporaria les veus de Jordi Pinyol, Laura Poblet i Montse Mallafrè, que acompanyarien Josep Cartanyà en aquesta nova època. I més canvis, el 1994 la Laura ha de deixar el programa i l'any següent, el 95, s'afegeix al programa musical la Iolanda Pàmies.

El 1997 la Montse finalitza la seva etapa al 'Cops i Flames'. Per tant, l'equip del programa entre la tardor del 1997 i l'estiu del 1999 quedava format per Josep Cartanyà, Jordi Pinyol i Iolanda Pàmies. I és el 31 de juliol del 1999, a través d'una connexió amb el Senglar Rock, quan s'incorpora com a nou membre el David Fernàndez. Entre l'any 2000 i 2006, el 'Cops i Flames' no va patir cap canvi de cares i és després de la Marató de 69 hores de música en català, al gener del 2007, quan apareix la component més jove del programa, la Marta Trill. Per tant, després de 20 anys, l'equip actual del 'Cops i Flames’ està format per Josep Cartanyà, Jordi Pinyol, David Fernàndez i Marta Trill.

Les maratons del 'Cops i Flames'

Al 'Cops i Flames' hem fet de tot durant aquests 20 anys, concerts, llibres, CD's, xerrades, debats, concursos com l'Enganxa't a la música, enquestes i moltes hores de ràdio, sobretot això. Però probablement el més destacat i característic del programa degà de la música en català hagin estat les maratons radiofòniques. La primera Marató, de 14 hores, va ser el gener de l'any 1991. El 1993 ja ens vam animar a fer 24 hores. Calia superar el repte i així el gener del 2004 ja van ser 48 hores per celebrar el quinzè aniversari del programa.

En els moments finals de la 'Marató de 48 hores de música en català' algú va proposar que el nou número 'màgic' podia ser el 69. I va ser així com, el gener del 2007, vam decidir 'Fer un 69' per celebrar els 18 anys. Aquella última nit l'audiència va posar un nou repte durant les hores finals de la 'Marató de 69 hores'. La fita següent seria de tres xifres: 100 hores, tal i com van demanar més de 100 oients per telèfon i per correu electrònic. I aquí estem, a la 'Marató de 100 hores de música en català' per celebrar els 20 anys. No us la perdeu !

L'àlbum de fotos de la Marató de 100 hores

Al llarg de la Marató s'aniran penjant fotos a la Xarxa que reflectiran diversos moments del desenvolupament d'aquesta celebració. Aquest àlbum serà visible per a tothom a través d'aquest enllaç:

http://picasaweb.google.es/copsiflames/MaratRadiofNicaDe100Hores20AniversariDelCopsIFlames

Contacte amb l'audiència

Totes les persones que escoltin la Marató del 'Cops i Flames' podran participar-hi de diferents maneres: enviant correus electrònics a l'adreça copsiflames@gmail.com, trucant al telèfon 977341989 o bé visitant personalment els estudis de l'emissora.

El 'Cops i Flames' al Facebook

Totes les persones que, a més a més, siguin usuàries de Facebook podran dir la seva a través de l'esdeveniment que s'ha creat per a l'ocasió.

http://www.facebook.com/event.php?eid=44754393495&ref=nf

El programa 'Cops i Flames' també disposa d'un grup a Facebook destinat a aplegar totes aquelles persones que escolten habitualment o esporàdicament el programa.

http://www.facebook.com/group.php?gid=17975814943&ref=mf



L'equip actual del programa 'Cops i Flames'

Del 14 al 18 de gener...

FÉS LA MARATÓ AMB NOSALTRES !

100 hores de música en català

TU NO HI POTS FALTAR !!!

Salut i bon toc de rock!





dissabte, 10 de gener del 2009

Ja estic validat



Tal com comentava en aquest altre post, fa uns mesos em vaig matricular a l'assignatura de Periodisme digital a la UOC.

El sistema d'estudis de la Universitat Oberta de Catalunya consisteix en anar fent una sèrie de PAC's (proves d'avaluació continuada) de les quals al final se n'ha de fer la prova de validació. D'aquesta manera t'estalvies de fer l'examen, tot i que també hi ha qui opta per no fer les PAC's i jugar-s'ho tot a la carta de l'examen.

En el meu cas, vaig anar resolent les tres proves d'avaluació continuada amb resultats força bons.



Aquest matí de dissabte em tocava validar aquests resultats. A Reus, els examens i proves de validació es fan a la seu de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Cap allà m'he dirigit. M'ha sorprès trobar una bona munió de gent esperant davant de l'aula que tenia assignada. I també davant de la resta d'aules. Després he descobert que era perquè en una mateixa aula s'ajunta gent que fa proves de diverses assignatures.

Sabia que això de les proves de validació era una cosa bastant senzilla, però aixó no et treu els nervis propis de quan has de fer alguna cosa que no has fet mai i no saps prou bé com va. Encara que en diguin prova de validació no deixes de tenir aquella sensació d'inquietud típica de quan vas a fer un examen.

Un cop he entrat a l'aula i he vist què calia respondre ja m'han passat tots els nervis. Una sola pregunta que demanava fer un resum dels continguts que vaig tractar en la PAC número 1, la qual consistia en analitzar un o diversos mitjans de comunicació on-line incidint en els recursos que utilitzen relacionats amb el periodisme digital.

He anat fent xino-xano i he omplert els dos folis per les dues cares de què disposàvem per fer la prova. Fet i lliurat i ara a esperar el resultat final. Potser sóc una mica optimista amb el títol del post però penso que, veient com ha anat la cosa, no tindré cap problema per passar aquesta validació i consolidar el resultat definitiu de l'assignatura.

Ara probablement em matricularé en una altra assignatura relacionada també amb el món de la comunicació digital, un món que cada vegada trobo més apassionant.


dijous, 8 de gener del 2009

dilluns, 5 de gener del 2009

Els reixos ja són a Reus (i a tot arreu)




Fragments de la cavalcada pels carrers de la ciutat




Moment en què els tres reixos pugen al balcó de l'ajuntament per rebre les claus de totes les cases i fer els parlaments de rigor





Ja arriben els Reixos




Els Reis Mags o els Reixos (tal com diem per aquestes terres) ja són a punt d'arribar.

Mentrestant us podeu entretenir pintant aquests d'aquí:



Els he trobat en una pàgina web on podeu trobar tota mena de dibuixos i pintar-los al vostre gust. Només heu de clicar aquí i fareu cap a l'enllaç on trobareu la paleta de colors i tots els estris necessaris per mostrar les vostres aptituds artístiques.


Ja cal que vigilin, però, els Reixos perquè en els temps que corren la història pot canviar una miqueta. Si més no quan la reinterpreta algun cantant ben peculiar...


Els reis mags

Han pillat a Fiodor F. Melchor a la frontera
li han donat l'alto: sospitós de mafia de l'est
ha volgut fugir saltant les valles
quatre trets de dreta i Melchor és mort.

Han vingut els reis mags (amb els camells...)
i us han portat regals (amb els camells....)
han vingut del dolç orient (amb els camells....)
i us han portat regals (amb els camells....)

Quina emoció i felicitat : Els reis mags han arribat !
la la lara lalalà ...

Cada hora a Laietana, amb tovalloles mullades,
pegaven a Luís Eusebio Wesley Gaspar
perquè havia arribat molt carregat de Colombia.
L'han enterrat amb cal per no deixar proves i quedar-se amb les proves.

Volen que estigueu contents (amb els camells....)
No els agraden els papers (amb els camells....)
No suporten els policies (amb els camells....)
Ni haver de passar controls (amb els camells....)

Quina emoció i felicitat : Els reis mags han arribat !
la la lara lalalà ...

L'han trobat mort: els pulmons plens d'aigua salada, enganxat a les hèlix d'una barca del control marítim.
Saben que es deia Ouko Alah Baltasar i que volia treballar a la SEAT de Granollers.

Han vingut els reis mags (amb els camells....)
i us han portat regals (amb els camells....)
perquè heu sigut molt bons nens (amb els camells....)
han vingut del dolç orient (amb els camells....)

Quina emoció i felicitat : Els reis mags han arribat !
la la lara lalalà ...

Lletra i música: Le Petit Ramon


dissabte, 3 de gener del 2009

Aquests dies conviden a jugar



No, no són les sabates preparades per a quan passin els Reis Mags, encara que també podrien servir. Aquestes tenen una altra utilitat que podeu comprovar si cliqueu en aquest enllaç:

http://www.zappingmcsaatchi.com/xmas/emailing/

Només heu d´escollir la inclinació i la força necessàries...