Aquest dissabte 18 de maig es va presentar a Reus el projecte Som Països Catalans.
L'acte de presentació el va obrir Marta Llorens recitant Vicent Andrés i Estellés, mentre que Montserrat Solà i Aleix Cardona es van encarregar d'explicar com va néixer i quins són els objectius d'aquest projecte.
Som Països Catalans sorgeix a través de diverses persones vinculades a organitzacions, col·lectius, moviments socials, entitats culturals i esportives, ateneus i casals d'arreu dels Països Catalans i vol ser una eina de construcció nacional al servei del país, com a garantia que el procés d'alliberament no fragmenti més la nostra nació sinó que en reforci els vincles i la xarxa, i així la cohesioni en tots els aspectes.
En aquesta fase de presentació per donar a conèixer el projecte també s'estan recollint adhesions al manifest fundacional. Les adhesions al manifest es poden fer mitjançant aquest enllaç:
L'acte, a més a més, va comptar amb l'actuació d'Al-Mayurqa, grup de música tradicional de Mallorca. Al-Mayurqa va néixer l'any 1994 amb la intenció de dignificar la música tradicional mallorquina fent una lectura actual dels temes que ens defineixen com a poble. Han enregistrat un total de cinc discos. L'any 2007, arran de la mort de Toni Roig, vertebrador del grup d'ençà de la seva creació, el grup va iniciar un període de silenci que s'allargaria gairebé cinc anys. L'any 2012, però, anunciaven el seu retorn als escenaris i al món musical mitjançant un comunicat que titulaven NO ENS FAREU CALLAR, AL-MAYURQA TORNA A LES PLACES.
En el transcurs del concert que tingué lloc a la Sala Santa Llúcia, els illencs van deixar ben clars els trets que els caracteritzen, la seva preocupació per conservar la identitat, la llengua i la cultura dintre de l'àmbit dels Països Catalans. La reivindicació, les crítiques als governants i també la ironia i el bon humor van estar presents al llarg de l'hora i mitja d'actuació.
Lletres punyents, reivindicatives i compromeses a ritme de jota, fandango i bolero, acompanyats d'una munió d'instruments, molts d'ells força ancestrals però també d'altres més moderns com és el cas del baix elèctric. El grup ofereix així una sonoritat especial a l'hora de transmetre uns missatges sonors que no deixen indiferent el públic.
En aquest nova etapa el grup el formen Manel Martorell (arxillaüt, llaüt, guitarra solista i mandola), Pere Joan Martorell (flabiols, flauta de pastor, xeremia midi, xeremia i percussions tradicionals), Miquel Carbonell (guitarrò, percussions i veu), Gaspar Jaume (baix elèctric i veu) i la nova incorporació del jove Biel Carbonell (guitarra).
El concert, després de dos bisos va acabar amb la interpretació del tema 'No ens fareu callar', inclòs en el seu darrer disc 'Temps de revolta'