dimarts, 5 de maig del 2015

Trapezi 2015: Reus esdevé, un any més, la Fira del Circ de CatalunyaReus acollirà un any més, i ja en portem 19, la programació variada en estils, disciplines i formats per a totes les edats que configura l'edició d'enguany del festival Trapezi.
La Fira del Circ de Catalunya, com cada any, aplegarà espectadors d'arreu. Començarà dijous 7 i s'allargarà fins diumenge 10 de maig.
Trapezi, porta d’entrada del circ internacional a Catalunya, programa artistes procedents de Bèlgica, França, Dinamarca, Canadà, Brasil, Argentina, Itàlia i Portugal.Aquesta edició presenta una fira plena de noves propostes amb el clar  objectiu de continuar impulsant tant l'autoria catalana com la creació estatal i internacional per esdevenir l'aparador artístic circense a Catalunya. Més de 70 funcions de 42 companyies tindran lloc a Reus al llarg de quatre dies. 
Com a prèvia, dimecres 6 de maig, s'oferirà un espectacle de la companyia Hotel Iocandi per a escoles de Reus, a les 10 del matí a La Palma. També es farà una visita a l'espai professional on la companyia Dulce Duca fa una residència per preparar un showcase.
Dijous tindrà lloc una doble inauguració. A les 20 h. hi haurà l'obertura institucional de la fira per part de les autoritats a Cal Massó. A les 21.30 a la Plaça d’Anton Borrell es podrà veure el Cabaret d’Obertura que serà el tret de sortida a una intensa programació.
Divendres serà el moment d'inaugurar la part professional de la fira, que enguany s'amplia d'un dia d'activitat a dos, divendres i dissabte. A les 16 h. s'iniciaran les xerrades que reuniran gran part dels professionals del circ de casa nostra. 
Creació catalana
Trapezi no només recolza i promociona la creació i exhibició de les produccions catalanes de circ, sinó que des dels seus inicis lluita per la internacionalització d'aquestes. Enguany, la programació compta amb 28 espectacles nacionals que inclouen tant companyies emergents com formacions ja referents del sector.
Animal Religion amb Tauromàquina; Los excéntricos amb The Meeting Pount Pourri, Col·lectiu Tierra  amb l’espectacle F.I.R.A. –que es va poder veure durant el Nadal a l’Ateneu popular de 9barris de Barcelona–; Circo Los amb Xarivari Blues, Duo Laos amb Otros Aires, entre d’altres. Són algunes companyies instal·lades a Catalunya que compten amb una llarga trajectòria i amb un estil escènic consolidat, i que es podran veure durant el segon cap de setmana de maig a Reus. La Companyia Pistolet amb Incert; Serena Vione amb Iter i la companyia Hotel Iocandi amb Esquerdes completen el cartell 2015 amb algunes de les seves primeres propostes com a grups emergents dins el sector circense. Un impuls imprescindible per a la renovació dels formats, la nova creació catalana i l'oxigenació del sector.
Augment de les companyies estatals
Amb la finalitat d'apropar-se més al mercat espanyol, Trapezi programa aquest any més companyies de l'Estat, no només per propiciar l'intercanvi entre creacions catalanes i estatals sinó també pel fet de crear sinèrgies amb altres festivals o fires d'Espanya i ser més visibles com a mercat circense a l'estat espanyol.
Hi haurà un total de nou produccions procedents de Galícia, País Basc, Madrid i Andalusia. Destaca també l'increment de companyies emergents amb la participació de la Companyia Tresperté -Andalusia-, Vol’e temps -Andalusia-, Dikothomia -País Basc- i Caí -Madrid- que exhibeixen a la Fira el seu primer o segon espectacle dins la seva trajectòria com a artista o formació. Trapezi aconsegueix així la dinamització del mercat amb noves companyies encara desconegudes i dóna l'oportunitat a nous programadors de veure materials joves que ajuden a la regeneració del llenguatge circense. També podrem comptar amb les propostes de Vaiven Circo, Minusmal, companyia Barre, Lusco e Fusco i l'escola de circ Carampa.
Trapezi i la internacionalització
Trapezi 2015 continua apostant per la internacionalització, no només a nivell de programació sinó també d'intercanvi. Cinc espectacles internacionals i la participació en xarxes com Autopistas, Circusnext i Camins Emergents posicionen la Fira com a finestra per veure espectacles de circ d'arreu i aposta, d'aquesta manera, per la internacionalització de companyies catalanes fora de l'estat. Bèlgica té un pes important en la programació d'aquest any. El belga Alexis Rouvre i la companyia Bert&Fred presentaran els seus nous espectacles, Cordes i 8 years, 5 months, 4 weeks, 2 days respectivament. La companyia Le Poivre Rose està formada per artistes provinents de Canadà, França i Bèlgica i presenta un espectacle amb el mateix nom que combina la contorsió, la perxa xinesa, teles, acrobàcia i una mica de teatre. Les P’tit Bras presenta L'Oeur de la Sciure, un espectacle visual i oníric que compta amb una gran estructura central que permet als 5 artistes combinar múltiples disciplines. I per acabar, Disparate, una proposta de la companyia Cacophonic Pictures Orkestar, una barreja artística entre França, Dinamarca i Canadà que juga amb el clown, la música, el teatre i altres disciplines per presentar al públic un espectacle esbojarrat per no parar de riure.

Us podeu descarregar la graella i la programació completa del festival en aquest enllaç.

Xarxes socials: