divendres, 15 d’octubre de 2010

Lluís Companys i Jover, president de Catalunya assassinat fa 70 anys per l'exèrcit espanyolLluís Companys i Jover va néixer al Tarròs el 21 de juny de 1882 i va morir a Barcelona el 15 d'octubre de 1940. Avui fa 70 anys.

Polític i advocat catalanista i independentista. Va ser president del Parlament de Catalunya (1932-33), ministre de Marina en el govern de la República (2n. semestre de 1933) i va ser el 123è president de la Generalitat de Catalunya (1934-1940). El final de la guerra civil i la derrota de la República va suposar-li haver de marxar cap a l'exili. L'agost de 1940 la Gestapo alemanya va capturar-lo i entregar-lo a les autoritats feixistes espanyoles que van sotmetre el president Companys a un consell de guerra sumaríssim sense cap garantia legal condemnant-lo a mort, fet que va produir-se poques hores després del consell de guerra, el matí del 15 d'octubre de 1940. Un escamot de l'exèrcit espanyol franquista va afusellar el president Companys en el Castell de Montjuïc. És l'únic cas a Europa que un Estat assassina un president democràtic. Setanta anys després l'Estat espanyol continua negant-se a anular aquell consell de guerra infame.


En aquest vídeo, titulat 'PER CATALUNYA VIDA I MORT DE LLUÍS COMPANYS', dividit en tres parts, podem veure un bon reportatge de com va anar la història.

PRIMERA PART:SEGONA PART:TERCERA PART: