dissabte, 30 d’octubre de 2010

La guerra dels mons compleix 72 anys


Ara fa 72 anys, el 30 d'octubre de 1938, Orson Welles, actor, guionista i director de cinema, a més de locutor de ràdio, va emetre un simulacre de noticiari, inspirat en la novel·la de ciència ficció The War of the Worlds escrita l'any 1898 per H.G. Wells. La novel·la descriu una invasió marciana de la Terra. En l'emissió radiofònica es va interrompre la programació habitual per a emetre la notícia que una nau marciana havia aterrat a Grovers Mill, Nova Jersey (Estats Units). L'emissió va ser suficientment realista, com per espantar molts oients i fer-los creure que realment estava succeint, tot i que es va dir des de bon principi que no era real i fins i tot entre actes s'emetia publicitat.
Si voleu escoltar la versió original d'aquesta dramatització radiofònica cliqueu aquí.D'aleshores ençà s'han fet nombroses versions.

El mes de febrer de 1949 Radio Quito 'La Voz de la Capital', emissora d'ona mitjana i curta d'Equador, va emetre una adaptació criolla de 'La Guerra dels Mons' que malhauradament va tenir conseqüències força tràgiques per a l'emissora ja que aquesta emissió va originar una veritable agitació popular a Quito. Molts oients es van sentir enganyats i van desfogar les seves ires contra l'edifici que era seu de Ràdio Quito i el diari El Comercio. Van començar llançant pedres i maons fins que algú va tenir la mala idea de provocar un incendi a l'edifici que va acabar totalment calcinat.El 30 d'octubre de l'any 2008 l'emissora Radio 3 de Ràdio Nacional d'Espanya celebrava el 70è aniversari de l'emissió radiofònica de 'La Guerra dels Móns' amb una emissió en espanyol. Cliqueu aquí sota si la voleu escoltar.

Una invasión marciana a través de la radioEl mateix any 2008 l'emissora local XEART de l'estat mexicà de Morelos va recrear una nova versió de la història de Wells en horari de màxima audiència dintre d'un noticiari matinal. Tot i haver advertit anticipadament que es faria aquesta dramatització, l'emissió també va generar una situació de pànic entre la població.

A través d'aquest enllaç podeu escoltar aquesta nova versió de l'emissora mexicana (tingueu paciència ja que abans de començar l'emissió pròpiament dita escoltareu una mica de música i una introducció inicial)I ara, 72 anys després d'aquella primera emissió, tenim una nova oportunitat d'escoltar una versió d'aquesta història. Aquest 30 d'octubre de 2010, a la 1 de la matinada, hora UTC (és a dir, a les 3 hora d'aquí) en la freqüència d'ona curta de 9955 KHz PCJ Radio presentarà una emissió especial de 'War Of The Worlds'. L'emissora també sortejarà tres còpies d'aquest programa especial entre les persones que escriguin un correu electrònic a: pcjmedia @rroba gmail.com.

Això sí, per escoltar aquesta emissió especial necessitareu un receptor de ràdio d'ona curta i una mica de sort en la propagació. Si no acabeu de saber de què va això de l'ona curta podeu trobar força informació al lloc web de l'Associació de Ràdioescoltes de Barcelona, a la qual pertanyo des de fa més de 18 anys.Tot plegat és LA MÀGIA DE LA RÀDIO !!!


1 comentari:

Unknown ha dit...

Ostres, ja?, 32 anys?
Realment, no m'estranya l'expectació que va generar... I em pregunto: què és el que ens produïria un pànic com aquell, actualment? I quin seria el mitjà? Internet? Tindria la força que va tenir la ràdio en aquell moment?
Un article molt interessant.