dimecres, 7 de maig del 2014

18a edició del Trapezi, la Fira del Circ de Catalunya

Del 8 a l’11 de maig Reus acollirà una nova edició del Trapezi que enguany aposta per la projecció del circ català.
Places, carrers, teatres i carpes de la capital del Baix Camp acolliran durant 4 dies un total de 36 companyies que oferiran més de 80 representacions. Artistes procedents de França, Bèlgica, Canadà, Suècia, Eslovàquia, Itàlia, Marroc, Argentina, Brasil, Xile, Espanya i Catalunya presentaran produccions de creació recent centrades en diferents tècniques i disciplines i que destaquen per la transversalitat de llenguatges.

El cartell d’enguany el configuren 11 propostes internacionals, 21 de nacionals i 3 de la resta de l’estat. Aquesta edició té dos objectius estratègics clars: la internacionalització del circ de factoria catalana i el reforç a l’àmbit professional de la fira.
  
Des de l’àmbit municipal amb el Trapezi es vol reforçar el caràcter cultural de la ciutat. A més, a nivell de la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals i de la participació de l’Institut Ramon Llull, es vol convertir el certamen Trapezi en una veritable eina de projecció del circ català i punt de trobada professional

Una tasca de llarg recorregut però que aquest any, tant amb la programació com amb les activitats, posa les bases d’un nou model i fa les primeres passes. Si el circ a Catalunya comença a tenir instruments, organismes, festivals, professionals i artistes de qualitat i que conformen un teixit sectorial organitzat, la fira Trapezi ha de ser en un futur no massa llunyà el catalitzador anual, el hub de trobada i l’aparador artístic del país i la seva creació i producció més recents

L’aposta per la internacionalització del circ català i del Trapezi es visualitza aquest any amb la implicació d’organismes institucionals i l’accés a xarxes europees com ara CircusNext (suport a la creació), Autopistas (suport a gires d’espectacles de Quebec, Amèrica del Nord, països nòrdics, França i Catalunya) o Camins Emergents (xarxa transpirinenca de companyies emergents). També s’ha apostat per convocar a Reus programadors catalans, espanyols i estrangers al voltant d’un espai de trobada de professionals el dissabte 10, que facilitarà el contacte entre companyies actuants i possibles compradors o finançadors dels espectacles. Un espai on l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APPC) gestionarà un punt d’informació amb tot el catàleg de propostes artístiques de les companyies de circ del país, es presentarà la nova web catcirc.cat, i on els artistes participants podran mostrar el seu treball de manera personalitzada. Tallers de formació, assessorament a companyies, escola de l’espectador, una exposició fotogràfica i altres activitats configuren el programa d’actes que transcorre en paral·lel a les presentacions i espectacles.

Trapezi proposa a més un espai (El covador) a les escoles de circ Rogelio Rivel de Barcelona i Carampa de Madrid per mostrar una selecció dels seus treballs en un espectacle conjunt presentat en format de cabaret. A més, la fira del circ presentarà el resultat de la convocatòria conjunta realitzada amb la Central del Circ per donar suport en la creació, producció i exhibició d’un artista emergent, a la qual s’han presentat més de 15 propostes. Xavier Sánchez amb el seu número Oyeblikk Alene, una peça d’acrobàcia a terra, ha estat l’escollit pel seu valor d’investigació i nou enfocament.

Trapezi fa aquest any una clara aposta pels artistes emergents, la nova creació i l’experimentació. La transversalitat i la convivència de llenguatges, l’aposta per altres disciplines, com la dansa o les arts plàstiques, noves tendències i estètiques en la posada en escena, així com la innovació i el risc, són els valors principals que configuren la programació. Aquest ha estat el criteri de l’actual direcció artística, liderada per Jordi Gaspar, convençuda que les companyies emergents, així com la qualitat, la novetat i la varietat de formats (carpa, sala, carrer i cabaret) faciliten la projecció internacional i estatal del circ català.

Projectes com ‘Dona’m una pista’, que aposta per l’exhibició de treballs en procés de creació (en col.laboració amb CircusNext), el mencionat espai d’El covador (destinat a les escoles de circ) o el nou Trape-xic, destinat a activitats per infants de 0 a 5 anys, són alguns exemples d’aquesta voluntat d’endreçar i identificar l’oferta, acostant la realitat del circ i totes les seves expressions al públic.

El Cabaret, també conegut com les “sessions golfes”, que, fins ara, s’havia ubicat a La Palma, canvia d’emplaçament i es trasllada al Parc de Sant Jordi per oferir millors condicions i més aforament. En definitiva, espectacles de carrer, itinerants, propostes de carpa i de sala configuren un programa de 4 dies amb més de 80 funcions que converteixen Reus en la capital del circ.

Podeu consultar altra informació i la programació completa del festival a www.trapezi.cat

El Trapezi a les xarxes socials:
https://twitter.com/firatrapezireus
https://www.facebook.com/firatrapezireus

També podeu participar en el concurs d'Instagram amb el hashtag #concurstrapezi2014