dissabte, 11 d’agost del 2007

DE RÀDIO MÚSIC CLUB A PUNT 6 RÀDIO: 25 ANYS DE RÀDIO ALTERNATIVA A REUS (III)

Capítols anteriors:

I

II

En les experiències aixecades a força d'entusiasme, determinats esdeveniments adquireixen un significat especial. Un exemple és el fet de complir un d'aquests aniversaris que representen haver arribat ja a un bon tros de vida.

L'any 1997 Punt 6 Ràdio celebrava els seus 15 anys d'existència, una xifra prou important d'anys com per tenir animat l'amor propi. Quedava palès que aquella experiència radiofònica iniciada l'any 1982 no fou cap desencert i que s'havia aconseguit la maduresa necessària no tan sols per tenir afiançat el projecte sinó per, en un futur immediat, tenir solucions noves davant els nous horitzons. El recorregut que ens esperava a partir d'aquell moment no era fàcil. Prevèiem que ens tocaria lluitar contra la normativa tècnica que tenia preparada el govern per regular aquest tipus de ràdios i s'estava començant a construir un complex entrellat comunicatiu. Però ja estavem acostumats a la carrera d'obstacles.



En la pràctica, Punt 6 Ràdio com a ràdio comunitària, cultural i local, ha introduït noves dimensions de ràdio que garanteixen la creativitat i la participació, tot establint des de la base les formes d'un nou model de comunicació caracteritzat per la voluntat de fer aportacions enriquidores i per la voluntat de cercar fòrmules diferents davant les lògiques comercials i públiques.

L'emissora Punt 6 Ràdio és l'exemple més clar a Catalunya de la consecució d'un model de ràdio determinat sobretot per les circumstàncies de l'entorn. La manca d'una iniciativa radiofònica municipal a Reus ha ocasionat que aquest buit "local" hagi estat satisfet per l'única ràdio "centralitzada" exclusivament a la ciutat. Això sí, amb les particularitats pròpies i característiques de l'emissora. Això ha motivat que moltes instàncies s'hagin vist obligades a reflexionar sobre el paper positiu i convenient de la ràdio cultural amb voluntat de servei local.

L'oferta de Punt 6 Ràdio és alguna cosa més que entrevistes, tertúlies, notícies, magazins o música. És la voluntat de comunicació d'un equip de persones que setmana rera setmana treballen perquè es gaudeixin i coneguin totes les sensibilitats i realitats sòcioculturals del nostre entorn, cosa que intentem copsar des dels nostres micròfons.



L'any del quinzè aniversari vam estrenar la programació continuada del cap de setmana que s'iniciava el dissabte a les nou del matí i arribava fins a les dotze de la nit del diumenge. A més a més de continuar amb l'oferta de programes habitual i diària.



Els actes més destacats d'aquest quinzè aniversari foren completar les Primeres Jornades de Comunicació a Reus que s'iniciaven el novembre de l'any anterior i que van continuar fins el juny amb un seguit d'actes, xerrades, conferències i taules rodones mensuals, començar a pensar en la segona edició d'aquestes jornades i preparar el concert que tindria lloc el mes de setembre i que representaria l'acte central i principal de la celebració dels 15 anys de Punt 6 Ràdio.



Havíem organitzat força concerts al llarg de la història de l'emissora però cap de les dimensions d'aquest. El repte fou portar el grup Jarabe de Palo al Pavelló Olímpic de Reus. Un gran repte que, malgrat les pors i responsabilitats que comporta afrontar una fita com a aquesta des d'una iniciativa privada, va donar un resultat final més que satisfactori.



Amb la resta de companys i companyes ens vam anar repartint la feina en l'organització. Jo vaig estar durant una estona venent entrades, una estona més a la porta recollint les entrades de la gent que anava venint i també hi va haver temps, cap al final, de gaudir més directament del concert. Gairebé 4000 persones van omplir el pavelló olímpic. Va ser, sens dubte, una bona manera de celebrar els 15 anys.



El mes de novembre d'aquest mateix any 1997 Punt 6 Ràdio estableix les bases d'un acord amb Radio Habana Cuba consistent en l'intercanvi de notícies a través dels informatius de les dues emissores. En aquest context es va emetre un programa especial que Radio Habana va fer sobre Catalunya. Més endavant, representants de l'emissora viatjaren fins a Cuba per conèixer la realitat d'aquell país. Amb això, des de Punt 6 Ràdio, volíem oferir als oïdors una visió diferent de la que s'acostuma a rebre de les agències d'informació.



El mateix mes de novembre el programa Cuando la tierra se hace canto, del qual parlava també en el capítol anterior, guanya el premi Comunicació i Benestar Social 1997, concedit per l'Ajuntament de Barcelona per als programes que integren la xarxa Ones per a la diversitat. El programa s'emet cada dissabte de vuit a nou del vespre, amb guió i locució de Carlos Iaquinandi, i té un format que integra música, notícies, textos, reportatges i comentaris diversos sobre Amèrica Llatina.







A principis de 1998 es consolida l'acord amb l'emissora internacional Radio Habana Cuba mitjançant l'esmentat intercanvi de notícies culturals originades tant a Cuba com a Catalunya. Les connexions es fan cada quinze dies a 2/4 de nou del vespre a través de l'informatiu Punt 6 Informació.

També es creen programes i reportatges sobre experiències d'ambdos països que Punt 6 Ràdio reprodueix en les seves emissions.



De forma paral·lela Punt 6 Ràdio esdevé representant a les comarques meridionals de l'ACCIC (Associació Catalano-Cubana d'Intercanvis Culturals). Fruit d'aquesta col·laboració s'organitza conjuntament amb l'AMCA (Associació per a la Música Creativa i Actual) la Nit de Salsa – Nit de Cuba que té lloc a la Palma de Reus el 20 de juny.



La setmana prèvia a aquest acte musical es fan un seguit d'actes emmarcats en el programa Cuba i els catalans, consistents en conferències, exposicions i la presentació de ACCIC.

Punt 6 Ràdio, en col·laboració amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, va fer lliurament d'un centenar de llibres a la biblioteca de la Sociedad de Beneficiencia y Naturales de Catalunya a l'Havana. La nostra emissora va participar també en una "curiosa" Setmana Cultural Catalana a L'Havana. A més a més, es van posar les bases a futures col·laboracions i agermanaments. Amb això volíem aconseguir saber més de la cultura d'aquest interessant país, contribuir des de la nostra perspectiva a donar suport al poble cubà i ampliar a altres països el coneixement del treball de Punt 6 Ràdio.

Una altra de les activitats destacades de l'any 1998 va ser l'organització de les Segones Jornades de Comunicació a Reus.



Considerant la conveniència de seguir reflexionant sobre la incidència dels mitjans de comunicació en la societat, l'emissora organitza aquestes segones jornades el mes de novembre. Els temes que es tracten són el paper de la ràdio pública tenint com a exemple Ràdio Nacional d'Espanya / Radio 3, el treball del periodista en el futur immediat, la influència de les noves tecnologies, la televisió i el seu suport a la cultura, la figura del periodista com a testimoni de la realitat i les aportacions de les fòrmules musicals a la ràdio. Comptem amb la presència a les jornades del director de Radio 3, Francisco Pérez Brian, l'escriptor i company de l'emissora, Xavier Joanpere, el sots-director d'El País a Barcelona, Tomàs Delclós, el director d'emissions a Europa de Radio Habana Cuba, Manuel Somoza, el periodista de La Vanguàrdia, Lluís Reales, el director de Ràdio Cambrils, Jordi Rom, la periodista de Ràdio 4, Consòl Sanz, la locutora dels 40 principals, Maria José Gil i el nostre company Gerard Carceller. L'exercici d'aquestes jornades ens ha mostrat el seu caràcter excepcional i convenient. Es tracta d'una iniciativa única a Catalunya i esperem que amb la celebració de noves edicions aconseguim definitivament el propòsit de constituir la ciutat de Reus com a referent a Catalunya en l'estudi del complex món comunicatiu.



Durant l'any 1998, Punt 6 Ràdio va estar present de forma activa en diferents certamens. A l'abril l'emissora va participar a les Jornades de Treball de la Federació d’Entitats i Organismes de Ràdio Local a Catalunya, celebrades a Sant Cugat del Vallès. La ràdio també va estar present al juny a la Fira d'Entitats de Reus. Mesos després, representants de l'emissora foren convidats als debats sobre música i mitjans que es van fer al Festival Catalunya de Noves Músiques a L'Espluga de Francolí i al certamen BAM 98 de Tarragona.

L'emissora es reafirma com a membre de la Junta Directiva de la Federació d’Entitats i Organismes de Ràdio Local, entitat que agrupa unes 50 emissores locals amb l'objectiu de treballar pel nostre model de ràdio i enriquir el fenòmen de la ràdio cultural i local a Catalunya.

A més, Punt 6 Ràdio continua en la seva línia de fer costat a totes les iniciatives mereixedores de suport pel seu compromís sobre causes de defensa de les llibertats i de la solidaritat.

En el marc dels intercanvis continuats de programes es consolida la relació amb una altra emissora comunitària catalana, Ràdio 90 d'Olot.



L'any 1999 comença amb la celebració, el mes de gener, del 10è aniversari del programa Cops i Flames. Per celebrar-ho, el dia 9 de gener es fa una emissió especial amb la participació de tots els locutors i locutores del programa. La cosa no s'acaba aquí ja que, a més a més, el 6 de febrer se celebra el desè aniversari amb un concert del grup Whiskyn’s al Teatre Bartrina. Un concert que servia també per iniciar una gira d'actuacions del grup, tal com explica el cantant Joan Masdéu en aquesta entrevista enregistrada pel co-fundador del Cops i Flames Jordi Sugranyes per al programa televisiu A tot watt que dirigia en aquell moment.



A més a més, el fet de complir 10 anys de programa ens fa decidir a tirar endavant una idea que feia temps que ens rondava pel cap. Tot va venir, mig en conya, dels comentaris que sovint feiem el Josep i jo i també la resta de l'equip quan anavem a cobrir informativament algun concert. Sovint ens trobavem amb anècdotes i situacions curioses tant per part del públic com per part dels músics i els nostres comentaris eren ..d'això se'n podria fer un llibre.. o bé ..algun dia hem de fer un llibre sobre això.. Total que allò que va començar en conya es va anar convertint en una possibilitat de fer-ho realment, de fer un llibre que recollís totes aquestes anècdotes. Així començava tot un procés de recopilació de dades i d'elaboració que va durar tot un any. Ens reuníem els caps de setmana en algun bar per, mentre feiem les copetes típiques del cap de setmana, anar recordant. El co-fundador del programa, Jordi Sugranyes, s'encarregava de les dates, atesa la seva facilitat per recordar-les. Anavem dient concerts on havíem estat i cadascú deia la seva sobre el que havia vist. Aquest procés d'elaboració va finalitzar l'any següent amb l'edició del llibret Cops i Flames (1989-1999). Deu anys amb els nostres músics. L'altra cara dels concerts. Més endavant explicaré les diferents presentacions que en vam fer un cop ja va haver sortit d'impremta.



El lema Cops i Flames, deu anys amb els nostres músics va servir també per il·lustrar samarretes o altres elements publicitaris.



Després de la marxa de Laura Poblet i de Montse Mallafrè, el 31 de juliol d'aquest 1999 s'incorpora a l'equip del programa el David Fernàndez. Aquesta incorporació, juntament amb la de Iolanda Pàmies, que tingué lloc l'octubre de 1995, fa que a partir d'aquest moment l'equip del Cops i Flames quedi format per Josep Cartanyà, Iolanda Pàmies, David Fernàndez i Jordi Pinyol.

Aquest 1999 Punt 6 Ràdio va dur a terme una sèrie d'activitats com a complement de la radiofònica. Aquestes foren la participació en unes jornades locals i culturals dedicades als immigrants, l'agermanament amb Radio 26 de Matanzas (Cuba), els tallers de ràdio per a joves, la celebració del segon aniversari de les connexions amb Radio Habana Cuba i els actes dedicats a celebrar el 17è aniversari de l'emissora.




A finals de l'any 1999 Punt 6 Ràdio va desestimar la proposta que, un mes abans, havia fet el Grup Godó de Barcelona mitjançant la qual la nostra emissora es comprometia a repetir el senyal de RAC 105 al Camp de Tarragona tots els dies feiners fins a les 10 de la nit. Tot i que la proposta del Grup Godó garantia l'augment de potència de Punt 6 Ràdio, l'estabilitat de la freqüència en un període de cinc anys i l'augment econòmic de l'emissora tant per inversions tècniques com laborals, després d'estudiar-ho a fons es va prendre la decissió de no acceptar aquesta proposta. L'acceptació hauria implicat l'anul·lació del 80 per cent dels programes de Punt 6 Ràdio i hauria afectat desfavorablement els nostres plantejaments pel que fa al personal i a la implantació de l'emissora. La voluntat de l'emissora continuava essent la consolidació d'un projecte local i cultural de ràdio a Reus basat en l'explotació de la freqüència municipal i en l'acord amb l'ajuntament de Reus per tal de garantir una bona programació i una millora tant econòmica com tècnica. En aquest sentit Punt 6 Ràdio tenia la intenció de reemprendre les negociacions amb l'ajuntament l'any següent.



En el proper capítol ens situarem en l’any 2000, un any que també va ser força mogudet.



ANAR AL CAPÍTOL IV

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Felictats per aquest treball de record de la trajectoria de la ràdio, és una feina molt bona i emotiva.

Anònim ha dit...

Ei soc el Suprunaman, com em puc posat en contacte amb tu per a les consultes? Es que no he trobat cap adreça de correu electrònic.

Salut i Sort!!!