dimecres, 31 d’octubre de 2007

Tete Montoliu. Per sempre.


Aquest dimarts 30 d'octubre al vespre, al Teatre Fortuny de Reus, hem pogut assistir a l'homenatge al pianista Tete Montoliu.

Enguany s'acompleixen 10 anys de la mort del Tete i, per aquest motiu, l'associació Amics del Jazz de Reus ha organitzat un homenatge a la figura del jazzista.

L'acte s'ha iniciat amb la projecció d'un audiovisual que resumia la carrera artística de Tete Montoliu. Hem pogut veure també un enregistrament d'una de les seves interpretacions al piano, el tema Jo vull que m'acariciïs.

La vidua de l'artista, Montserrat García-Albea, ha estat present i ha dirigit unes paraules emocionades al públic. Se li ha fet lliurament d'una placa dissenyada per l'escultor reusenc Ramon Ferran feta expressament per a l'ocasió.

Tot seguit ha començat el concert a càrrec dels pianistes Dado Moroni i Ignasi Terraza. Sens dubte dos virtuosos del piano.

Sense cap altre acompanyament musical, només amb els dos pianos, hem pogut gaudir de tot un seguit d'interpretacions, moltes d'elles corresponents al repertori de Tete Montoliu, i també algun altre clàssic del jazz. En ocasions els dos pianos interpretaven conjuntament. En d'altres cadascú feia el seu solo particular. En qualsevol dels casos ens podíem sentir envoltats de les melodies que nota rera nota s'endinsaven en l'interior de cadascun dels espectadors. Les interpretacions a duo del Dado i de l'Ignasi esdevenien veritables converses musicals entre els dos pianos. Preguntes, respostes, rèpliques, contrarrèpliques... per acabar conjuntant-se de tal manera que es feia difícil distingir entre els sons d'un o l'altre piano.

Cal dir també que aquesta era la primera vegada que tocaven conjuntament el Dado i l'Ignasi. Si no ens ho haguessin dit no ens ho hauríem ni imaginat tenint en compte la compenetració que ambdos mostraven a dalt de l'escenari.

En definitiva, durant més de dues hores hem gaudit de les interpretacions jazzístiques al piano d'aquest merescut homenatge al Tete.

L'única pega a esmentar potser seria una certa incomoditat de les butaques del Teatre Fortuny per a aquests espectacles de llarga durada. No hi ha dubte que, en qüestió de comoditat, les butaques del Teatre Bartrina guanyen les del Fortuny. Sigui dit únicament a tall d'anècdota.

L'homenatjat: Tete Montoliu


Els homenatjadors:

-Dado Moroni-Ignasi Terraza