dijous, 24 de juliol de 2008

665 anys de Fira de Sant Jaume a Reus
La Fira de Sant Jaume es manté com una de les tradicions més antigues del calendari festiu de la ciutat de Reus i del calendari firal de Catalunya. Una fira que se celebra també a moltes altres poblacions dels Països Catalans.

L'any 1343 el rei Pere III va atorgar a la ciutat de Reus la concessió per organitzar la fira, una cita anual en què pagesos i ramaders es proveïen d'eines i animals que necessitaven per al seu treball al camp. Segons fonts ben documentades, a les celebracions firals s'hi afegien altres celebracions festives que contaven amb la presència d'un bou.

En les darreres dècades la fira ha agafat un caire més lúdic, amb actes com exhibicions eqüestres, mostra de carruatges i curses de portadors de sacs d'avellanes, manifestacions totes elles vinculades també amb el món rural.

Al llarg dels temps la fira ha tingut diverses ubicacions. Recordo, per exemple, que quan era petit la fira començava al passeig Sunyer i continuava cap a la plaça del Nen de les Oques ocupant també una bona part del passeig Prim. Al començament de la fira hi havia els diferents animals de granja (porcs, gallines, ànecs, rucs, mules...). Tot seguit es podien anar trobant les paradetes de tot tipus de productes propis d'una fira d'aquestes característiques.

Amb el pas dels anys la presència d'animals va anar disminuint fins a desaparèixer del tot. Més recentment la presència animal ha retornat a la fira en la figura del cavall, amb les diverses exhibicions eqüestres dintre de l'anomenada Fira del Cavall inclosa en el programa oficial d'actes. Els darrers anys la fira s'havia ubicat al Parc de Sant Jordi, un indret prou bo i a quatre passes del centre de la ciutat.

Enguany la fira canvia d'ubicació al Parc de la Festa, inaugurat fa un mes i escaig. Caldrà caminar una mica més per arribar-hi. Suposo que hi haurà qui opti per anar-hi en vehicle propi o transport públic, però fer una mica d'exercici caminant tampoc va gens malament. Sigui com sigui als reusencs i reusenques ens agrada seguir la tradició d'anar a fer un tomb per la fira de Sant Jaume, encara que ens la posin a la quinta óstia. Hi podrien posar unes quantes jardineres d'aquestes reconvertides en banc-arbust per si la gent necessita descansar de tant en tant mentre passeja per la fira. Això sí, amb el canvi d'ubicació els que més ho notaran seran els cavalls perquè trepitjaran sobre el seu mitjà més natural, la terra, i no s'exposaran a relliscades.

Per descarregar la programació completa de la Fira de Sant Jaume d'enguany, en format pdf, cliqueu aquí.

4 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

d'aquesta fira sempre em ve al cap aglomeracions, terra polsós i calor, molta calor, de moment l'unic que queda és el terra polsós

salut

Anònim ha dit...

Jo en parló demà del tema. Té raó el TMM amb el tema pols. El dissabte hi ha correfoc de primera a Riudoms. Jo hi faré cap de totes, totes. Salutacions.

zel ha dit...

Apalà, i ara, firaaaa, decididament, hauré de venir a Reus, quina marxa que hi ha en aquesta gran vila!!!! Un petonàs, guapíssim! per cert, la fira de Torroella, que ja té més de 700 anys, sembla també ha perdut el bestiar...ara hi ha comerç, pomes i gossos de tura!

el nen de les oques ha dit...

jo em pensava que la farien al Centre Comercial del Pallol, com que tot ho fan allà...