dissabte, 9 de gener de 2010

Llits, un espectacle molt recomanable
Què passa quan es barreja la música, el teatre i el circ i s'hi afegeixen altres ingredients com ara originalitat, ironia, bon humor i un pessic de malenconia i genialitat? Doncs que és molt fàcil que el producte sigui un espectacle com Llits, l'obra del director Lluís Danés que podem veure aquest cap de setmana al Teatre Bartrina de Reus en doble sessió de dissabte i diumenge.

Aquest dissabte al vespre he anat a veure la representació d'aquest espectacle. Un Teatre Bartrina ple de gom a gom, amb les entrades exhaurides, ha assistit a l'evolució d'uns artistes que han ofert el millor d'ells mateixos i ens han permès conèixe'ls en facetes que desconeixíem. Aquest és el cas d'Albert Pla i de Lídia Pujol que en aquest espectacle sumen a les seves conegudes dots músicovocals altres qualitats com les teatrals i circenques. Els acompanyen diversos artistes de circ que interpreten els personatges anomenats Matalàstics.

Els protagonistes de l'obra, persones i llits, apareixen entre el públic a través d'una de les portes d'accés al teatre i evolucionen cap a l'escenari. A partir d'aquí es van succeint tot un seguit d'escenes divertides i en algun moment absurdes. Són escenes que, de vegades, també conviden a la reflexió.

Tot plegat gira al voltant del llit. O més ben dit, de diversos llits. Llits en els quals tota persona humana s'hi pot veure reflectida. Comencem veient el bressol, el llit d'infantesa o el de l'adolescència amb tots els personatges i les pors que els envolten. Passem per una escena, amb una llitera de cinc pisos, plena d'acrobàcies i evolucions gestuals que en algun moment ens recorden la manera de fer de 'La Fura dels Baus' (salvant les distàncies). El llit del sexe se'ns presenta en forma de llit-trapezi on els protagonistes evolucionen representant la seva trobada sensual mentre l'acte es retransmet al més pur estil d'una retransmissió esportiva plena de passió.

Podem veure molts altres llits que reflecteixen els diversos moments de les nostres vides. Fins a arribar al llit de l'últim viatge...

El repartiment està encapçalat per Albert Pla, en el paper del Gran Lectus, Lídia Pujol, com a Léctica i Alba Sarraute que fa el personatge de Kliné. Els acompanyen, com a Matalàstics, Íngrid Esperanza, Jordi Gaspart, Fabrizzio Giannini, Ignasi Gil, Claudio Inferno i Armando Rabanera. La música original de l'obra ha anat a càrrec de Lluís Llach i de Borja Penalba. El guió és del director de l'obra Lluís Danés i de Feliu Ventura que també ha fet els poemes i lletres que formen part de l'obra.

Tot plegat dóna com a resultat un espectacle altament recomanable. Encara podeu anar a veure la sessió de demà diumenge a les 6 de la tarda, si en teniu ocasió i queden entrades.

Aquí us deixo un enllaç a un vídeo de l'assaig d'aquesta obra en la seva estrena al TNC el mes de desembre passat on el director Lluís Danés explica a grans trets l'essència de l'espectacle.