dilluns, 14 d’octubre de 2013

Pirotècnia de festa

Durant tot aquest mes d'octubre a Reus es pot gaudir de diverses activitats relacionades amb la pirotècnia en un cicle organitzat per Carrutxa.
Del 19 de setembre al 31 d'octubre al Museu de Reus (plaça de la Llibertat) es pot 
veure l'exposició 'Pirotècnia de festa', una producció dels ajuntaments de Barcelona i Reus, amb la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona i de Carrutxa. L'exposició, itinerant, es presenta a Reus notablement ampliada, amb materials antics i actuals d'empreses pirotècniques i col·leccionistes, procedents de Reus i de diferents poblacions de Catalunya i el País Valencià. L'exposició dedica un espai específic a la producció local, a la Tronada i a la Pirotècnia Espinós. També s'hi podran veure vestits antics de ball de diables, de Reus o Vilanova, o figures de bestiari, com una versió de la Cabra de Reus anterior a la que surt al carrer en l'actualitat. 

Entre altres activitats, com visites comentades per a grups escolars i associatius, hi ha prevista la realització de les segones Jornades sobre la Pirotècnia a la Festa, que tindran lloc el divendres 18 i el dissabte 19 d'octubre, al Museu (Espai Plaça de la Llibertat).

El divendres 18, a 2/4 de 8 del vespre, es proposa una aproximació etnogràfica, amb un format de taula rodona, a les manifestacions sonores amb pirotècnia a partir d'imatges i enregistraments de vídeo, mostrant pràctiques festives des del País Valencià fins a Itàlia.

El dissabte 19, matí i tarda, la jornada consistirà en la presentació de diverses festes actuals en què la pirotècnia n'és la protagonista (la festa de Sant Antoni a Massalfassar, diversos models de correfocs, l'Aquelarre de Cervera, la recuperació del castell de focs de proximitat per Sant Pere a Reus…). Les jornades es clouran amb un col·loqui sobre la situació actual d'aquestes festes i les problemàtiques comunes o específiques que deriven de la quantitat de públic, la normativa vigent o la seguretat. 


Per a més informació podeu anar a aquest enllaç.