dissabte, 12 d’octubre de 2013

Obrint Pas en acústic, travessia musical carregada de missatges

El mes de març passat els valencians Obrint Pas anunciaven una aturada indefinida després de 20 anys als escenaris. Un acomiadament del públic que farien mitjançant un seguit de concerts al llarg de tot un any: la gira Seguirem.

La gira va començar amb diversos concerts en format elèctric, un dels quals vam tenir ocasió de viure el mes de juny passat a les Barraques de Festa Major de Reus. Aleshores, el Parc de la Festa aconseguia un ple històric amb més de 10.000 persones que vam poder gaudir del directe potent al que ens tenen acostumats des de sempre els Obrint Pas.Aquests darrers mesos de l'any la gira continua, combinant els concerts en format elèctric amb uns altres en format acústic. Un format que, segons el grup, va néixer ara fa vint anys quan començaven a tocar en ateneus i centres socials.

I Reus ha estat novament un dels llocs que han acollit un concert dels valencians, en aquesta ocasió en acústic. Divendres 11 d'octubre, el Teatre Bartrina s'omplia de gom a gom per tornar a viure el directe d'un grup que hem pogut veure en força ocasions. El mateix Xavi Sarrià, cantant de la formació, recordava, com ha fet altres vegades, el primer concert que van fer a La Palma en els seus inicis quan, recordava també, encara existia el Sarri, un d'aquells bars del rotllo que va ser un referent per a molt jovent de Reus i comarca durant els anys noranta.

El concert d'ahir divendres havia generat molta expectació, les entrades s'havien exhaurit dies abans i, atès que no eren entrades numerades, mitja hora abans de començar el concert el públic ja s'havia apressat a aconseguir un bon lloc. 

Passaven pocs minuts de les nou del vespre i els primers sons de l'espectacle acústic es començaven a deixar sentir. En un escenari on podíem veure diversos panells il·luminats amb les portades de tots els discos editats fins ara, un solo de viola de roda a càrrec d'Abel García anava donant pas a la resta de components del grup. 

Des d'un primer moment l'espectacle acústic aconsegueix crear un clima íntim i personal, sense deixar de banda la vessant reivindicativa i de denúncia social que ha caracteritzat des de sempre les cançons dels Obrint Pas. 


La incorporació d'instruments com la viola de roda, el llaüt, panderos, percussions o un contrabaix, a més de l'habitual dolçaina i les guitarres, crea un clima que ens porta a fer una travessia musical que, al mateix temps, està carregada de missatges de tota mena. No manquen les referències a fets d'actualitat com ara les tragèdies dels naufragis d'immigrants a Lampedusa o el també recent cas dels terratrèmols a causa del projecte Castor. Denúncia social, reivindicació, defensa de la llengua, comentaris a l'entorn de les lluites del professorat, tot ben amanit amb les cançons més noves i les més antigues a les quals imprimeixen uns sons molt mediterranis creant una atmosfera que fa viure d'una manera força diferent cadascuna de les cançons. Amb l'afegit d'un públic que també participa picant de mans en els moments que cal fer-ho, taral·larejant cançons o jugant a una mena de karaoke entre la dolçaina de Miquel Gironès i les veus del públic.  
Els bisos comencen de la mateixa manera que el concert. El solo de viola de roda va donant pas a la resta del grup i en aquests bisos els Obrint Pas ens ofereixen alguns dels temes més emblemàtics com 'Som' o 'La Flama'. El concert va pujant d'intensitat i el públic ja té ganes d'aixecar-se del seient i ballar, tot i que es manté la màgia de l'acústic.


Els Obrint Pas s'acomiadaven del públic reusenc, després de gairebé dues hores de concert, amb una emotiva versió de 'La Moixiganga', tot un himne seguit dempeus per tots els assistents.


La gira en format elèctric seguirà durant els propers mesos per Eivissa, Girona, Alemanya, EUA, Mèxic, Palma, Iruña i Tavernes de la Valldigna. Al mateix temps presentaran l'acústic en diverses poblacions de Catalunya i el País Valencià. De cara al 2014 els Obrint Pas anuncien tres concerts acústics especials a València, Barcelona i Palma i l'enregistrament d'un disc en directe en aquest format.