dimarts, 14 d’octubre de 2008

Lluís Companys fou assassinat fa 68 anys

Lluís Companys i Jover (el Tarròs, municipi de Tornabous, 21 de juny de 1882 - Barcelona, 15 d'octubre de 1940).

Primer President del Parlament de Catalunya (1932-1933), Ministre del Govern espanyol (2on.semestre 1933) i President de la Generalitat de Catalunya (1934-1940) durant la Segona República Espanyola.

El 6 d'octubre de 1934 proclamà l'Estat Català dins de la República Federal Espanyola des del balcó del Palau de la Generalitat.

El 23 de gener del 1939, quan les forces franquistes estaven a punt d'entrar a Barcelona, va travessar la frontera francesa junt amb el lehendakari José Antonio Aguirre i es va exiliar a Perpinyà, traslladant-se després a París per treballar en la representació en l'exili de la Generalitat (Consell Nacional de Catalunya).

El 13 d'agost de 1940 fou detingut per la Gestapo per ordre de les autoritats espanyoles amb col·laboració de membres de l'ambaixada espanyola a França. Fou portat primer a Madrid i se li obriren diligències per 'ser el President de la Generalitat, Ministre de la República i responsable dels fets realitzats a Catalunya'. Després de diversos interrogatoris, fou traslladat el 3 d'octubre al castell de Montjuïc a Barcelona per fer-li un consell de guerra sumaríssim sense garanties processals i, com s'ha demostrat posteriorment, de forma il·legal.

A dos quarts de set de la matinada del 15 d'octubre de 1940 era afusellat al fossar de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc. Tenia 58 anys. És l'únic president d'una nació democràtica assassinat pel feixisme, fins i tot durant la Segona Guerra Mundial. L'últim que va cridar abans de morir va ser 'Per Catalunya!!!'
3 comentaris:

aigua ha dit...

Un home valent i compromes.Gràcies Sr. President.

MARTELL DE REUS ha dit...

El 1533 els espanyols van assassinar el darrer Emperador Inca, Ataualpa després d'envair la seva terra.

El 1940 els españols assassinen el President de Catalunya Lluís Companys després de la seva segona reinvasió del 1939

Anònim ha dit...

Enhorabona, en aquests moments el teu és un dels 25 blogs més actius del Camp de Tarragona.