EL BLOC D'UN DE REUS
"No et limites a contemplar
aquestes hores que ara vénen,
baixa al carrer i participa.
No podran res davant d'un poble
unit, alegre i combatiu"
Vicent Andrés Estellés
Ja són diversos els blocs que aquests darrers dies s'han fet ressò de la campanya iniciada per Plataforma per la Llengua per tal de protestar contra el fet que la cadena de televisió Telecinco s'hagi adherit al Manifiesto por una lengua común.
Aquesta mateixa entitat va començar una campanya anomenada El català, llengua comuna que posava en entredit el manifest anterior.
Si feu click aquí podreu participar a la campanya enviant tres mails: un directament al senyor Paolo Vasile, Conseller Delegat de la cadena per l'adhesió; un altre al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç per la concessió pública a un canal de televisió que insulta als catalans i un tercer als anunciants que fan servir Telecinco per fer publicitat dels seus productes.
Sovint ens queixem, amb raó, no només d'això sinó de molts altres agravis que patim. Però no n'hi ha prou amb agafar una enrabiada, comentar-ho als amics, familiars o altra gent propera i cagar-se en tot. És bo que manifestem la nostra disconformitat sempre que sigui necessari. Cada dia, si cal. Així que, el millor que podem fer és participar i difondre massivament aquesta campanya.
És ben cert que, des de fa uns quants dies, hem entrat en aquella època de l'any en que gairebé cada poble i cada ciutat és una festa. Com passa a altres indrets, per aquestes comarques cada cap de setmana hi ha una oferta ben variada d'actes als quals podem assistir.
Divendres vaig anar a fer un tomb per la Fira de Sant Jaume de la qual parlava en el post anterior. Aquí us deixo un resum de les exhibicions eqüestres que vaig poder veure.
Exhibició del centre hípic Tomàs Santiago de Cambrils
La Fira de Sant Jaume es manté com una de les tradicions més antigues del calendari festiu de la ciutat de Reus i del calendari firal de Catalunya. Una fira que se celebra també a moltes altres poblacions dels Països Catalans.
L'any 1343 el rei Pere III va atorgar a la ciutat de Reus la concessió per organitzar la fira, una cita anual en què pagesos i ramaders es proveïen d'eines i animals que necessitaven per al seu treball al camp. Segons fonts ben documentades, a les celebracions firals s'hi afegien altres celebracions festives que contaven amb la presència d'un bou.
En les darreres dècades la fira ha agafat un caire més lúdic, amb actes com exhibicions eqüestres, mostra de carruatges i curses de portadors de sacs d'avellanes, manifestacions totes elles vinculades també amb el món rural.
Al llarg dels temps la fira ha tingut diverses ubicacions. Recordo, per exemple, que quan era petit la fira començava al passeig Sunyer i continuava cap a la plaça del Nen de les Oques ocupant també una bona part del passeig Prim. Al començament de la fira hi havia els diferents animals de granja (porcs, gallines, ànecs, rucs, mules...). Tot seguit es podien anar trobant les paradetes de tot tipus de productes propis d'una fira d'aquestes característiques.
Amb el pas dels anys la presència d'animals va anar disminuint fins a desaparèixer del tot. Més recentment la presència animal ha retornat a la fira en la figura del cavall, amb les diverses exhibicions eqüestres dintre de l'anomenada Fira del Cavall inclosa en el programa oficial d'actes. Els darrers anys la fira s'havia ubicat al Parc de Sant Jordi, un indret prou bo i a quatre passes del centre de la ciutat.
Enguany la fira canvia d'ubicació al Parc de la Festa, inaugurat fa un mes i escaig. Caldrà caminar una mica més per arribar-hi. Suposo que hi haurà qui opti per anar-hi en vehicle propi o transport públic, però fer una mica d'exercici caminant tampoc va gens malament. Sigui com sigui als reusencs i reusenques ens agrada seguir la tradició d'anar a fer un tomb per la fira de Sant Jaume, encara que ens la posin a la quinta óstia. Hi podrien posar unes quantes jardineres d'aquestes reconvertides en banc-arbust per si la gent necessita descansar de tant en tant mentre passeja per la fira. Això sí, amb el canvi d'ubicació els que més ho notaran seran els cavalls perquè trepitjaran sobre el seu mitjà més natural, la terra, i no s'exposaran a relliscades.
Per descarregar la programació completa de la Fira de Sant Jaume d'enguany, en format pdf, cliqueu aquí.
Molta gent coneix aquella proposta de crear un follòdrom a la ciutat de Reus per al gaudi i esplaiament general de la població i visitants inclosa en el programa electoral de la CORI les passades eleccions municipals.
Més endavant, quan aquesta formació ja tenia representació a l'ajuntament de Reus a través del regidor electe Ariel Santamaria, va presentar una moció per posar en marxa la creació d'aquest complex d'oci sexual. La moció fou rebutjada per la resta de grups municipals. Hi ha hagut altres mocions presentades en referència al tema dels serveis sexuals que tampoc han tingut acceptació.
Ara, en canvi, podem llegir en un dels diaris de distribució gratuïta a la ciutat que l'ajuntament vol legalitzar el VIP's Privée de la carretera de Salou, una sala que ja té uns quants anys d'existència on es poden presenciar diversos espectacles eròtico-festius i satisfer determinades necessitats previ pagament de la tarifa establerta.
Regularitzar activitats que existeixen i són palpables i reals en lloc de fer veure que no hi són és un bon començament. Ara bé, llegint totes aquestes referències a Urbanisme, al Pla General d'Ordenació i a l'ampliació de terrenys, tinc la sospita que el que s'ha vist en aquesta acció és un nou filó per engrandir les arques municipals a base de recaptar impostos per llicències, activitats, terrenys, etc. etc.
Sigui com sigui ja he dit que és un pas. Però, ja que hi estem posats, per què no regularitzar les treballadores sexuals que es troben en la mateixa carretera que hi ha el Vip's i que estan en unes condicions molt pitjors d'explotació i control de màfies. No cal estar gaire posat en el tema, només cal ser una mica observador i fer un tomb de tant en tant per la zona per veure-ho. Posats a regularitzar regularitzem totes les situacions senyors governants municipals.
És una opinió...
Me'n vaig al Vip's - Ariel Santamaria
Posteriorment aquesta cançó s'ha reversionat en el Rock and Roll vips, inclós en el disc Vida i miracles de l'home viciós d'Ariel Santamaria i la Banda del Doctor Juantxi.
Tal com s'havia anunciat oportunament, aquest divendres 18 de juliol, a les 8 del vespre, s'ha disputat el primer derbi de futbol-sala de la comunicació local reusenca entre el diari Reus Digital i l'emissora Punt 6 Ràdio.
El resultat final ha estat de 9 a 4, a favor de Reus Digital. Però, a banda del resultat (ja se sap que el futbol és així i unes vegades es guanya i d'altres es perd), el cert és que tan els jugadors com el públic assistent hem pogut gaudir d'una estona ben divertida seguint l'evolució de la pilota que anava passant de bota en bota d'uns jugadors a altres. Encara que no només s'utilitzaven els peus sinó qualsevol altra part permesa del cos per tal d'assolir l'objectiu d'arribar a la porteria contrària.
Els jugadors potser han acusat el fet que no es dediquen de manera habitual a aquestes tasques i per tant els faltava una mica de rodatge. Destacar també el bon paper dels porters que en força ocasions han evitat que el marcador fós encara més abultat. Els dos equips han jugat sota una mateixa bandera, la bandera de Reus. No podia ser cap altra.
Ara per ara desconeixem si després d'aquest primer derbi n'hi haurà un segon, un tercer, un quart... Ja se sap que en aquestes coses, com en tants àmbits de la vida, l'important és que hi hagi una primera vegada. Endavant companys!
Aquí teniu un video-resum del desenvolupament del partit. No us perdeu els comentaris (no sempre exclusivament esportius) i crits d'eufòria de l'afició.
Si busqueu algun avió d'aquesta companyia aèria per l'aeroport potser no en trobareu cap, però virtualment aquesta companyia comença a fer furor a través del seu creador, el cantant Miquel Mariano.
En la línia de la cançó Verigut, creada l'estiu passat, el videoclip de la qual ja ha superat amb escreix les 100.000 visites al Youtube, enguany Mariano ha creat Aerolínies menorquines, una cançó fresca que forma part del segon treball del cantant, titulat Rumb a Menorca. Un disc produït per Joan Bibiloni.
Miquel Mariano és un professor de música menorquí que intenta obrir-se camí en el difícil món de la música. Aquest proper mes de setembre actuarà al Mercat de Música Viva de Vic.
Dilluns, 7 de juliol, va ser el torn dels suecs Göteborgs Fyrverkerifabrik, de Göteborg. Un castell de focs interessant però, en la meva opinió, una mica mancat de ritme. Un començament i un final que van crear bones expectatives tot i que el desenvolupament del castell va ser força pausat.
L'endemà dimarts disparaven els valencians Zamorano Caballer, de Tous. Van oferir un castell de focs d'aquests als que ens tenen acostumats els valencians, amb força soroll, lluminositat i combinació de colors sense arribar a un punt d'excessiva espectacularitat. Aquesta pirotècnia fou desqualificada per no arribar al temps mínim establert a les bases del concurs. El temps mínim establert és de 17 minuts i el castell valencià només va durar 16 minuts i 28 segons.
El castell de focs de dimecres anava a càrrec de First Class Pyro-Events, de Gronau-Leina, Alemanya. He de dir que, personalment, aquest és el castell de focs que m'ha agradat més de tots els que he vist. No seria estrany que obtinguessin algun dels primers llocs del concurs. També cal dir que, a diferència dels altres dies, els alemanys van tenir sort amb el fum acumulat ja que feia una mica de vent i això evitava que el fum s'acumulés excessivament. Un bon ritme i una molt bona combinació de llums i colors.
El castell de focs de dijous el va disparar la pirotècnia portuguesa Macedo's Pirotecnia, de Serrinha-Lixa. Una mica fluix. Moments d'una certa espectacularitat en determinades carcasses amb un bon final i una certa sensació que podia haver estat millor.
Ahir divendres van actuar els italians A.P.E. di Parente Romualdo Spettacoli Pirotecnici, de Bergantino. Un començament contundent i amb molta força i un encara millor final. La llàstima va ser que durant una bona part del transcurs del castell el fum va romandre impassible a sobre de la zona de disposició de les carcasses. El vent no feia aparició i això va fer que el fum tapés molta part de l'evolució del castell. Cap al final, el fum es va anar desplaçant i va permetre gaudir de les carcasses italianes.
El concurs de focs artifials s'acaba avui amb la pirotècnia d'Euskal Herria Astonda Piroteknia, d'Areatza-Villaro, Bizkaia.
Avui, però, canviaré d'espectacle. Sense deixar l'element foc en una altra especialitat: el correfoc. Tal com ens va anunciar fa uns dies el bloc Consueta avui se celebra a Cambrils la 2a Trobada de Diables del Baix Camp. A partir de les 9 del vespre, pels carrers del casc antic de Cambrils, correfoc amb:
Ball de Diables d'Alforja. Ball de Diables de Duesaigües. Colla de Diables de la Selva del Camp. Ball de Diables de l'Hospitalet de l'Infant. Colla de Diables de Maspujols. Ball de Diables de Reus. Diables de Riudoms. Colla de Diables de Vandellòs. Colla de Diables de les Borges del Camp. Ball de Diables d'Almoster. Ball de Diables de Cambrils Els Cagarrieres. La Farnaca de Cambrils.
Segur que aquesta nit farà molta calor a Cambrils. I després del correfoc concert amb els grups cambrilencs Toquem Fusta i 48 Hores.
Aquest dissabte 5 de juliol ha tingut lloc al Parc de la Festa de Reus la 15ª edició del Reggus, festival de reggae i altres herbes.
Aquestes són les imatges d'algunes de les actuacions.
La Familia Torelli, de Lleida, van fer diferents versions reggae amb interessants incursions cap a ritmes funk i soul i curioses versions de temes populars de la música llatinoamericana.
El moment àlgid del Reggus el va protagonitzar el jamaicà Max Romeo amb la banda també jamaicana Charmax Players. Ens va mostrar que és un rastafari de cap a peus.
Terrakota, de Lisboa, va omplir de ritmes afro-llatins, ball desenfrenat i percussió el Parc de la Festa.
I entre actuació i actuació no va faltar tampoc l'animació de L'Espurna Diabòlica i de La Bandarra Street Orkestra, a més de poder seguir les evolucions de la reggae music de caire més electrònic a l'Espai Sound System.
Sembla que, per als senyors de Telecinco, la frase aquella de temps que més val no recordar encara segueix vigent. Si més no, linguísticament parlant.
La cadena de televisió Telecinco s'ha adherit al Manifiesto por la lengua común, que el passat 23 de juny va presentar un grup d'intel·lectuals a Madrid.
La cadena comparteix les exigències d'aquest grup d'intel·lectuals, entre els quals hi ha Mario Vargas Llosa, Fernando Savater o Álvaro Pombo, que demanen que el parlament espanyol elabori una normativa per fixar que el castellà sigui la llengua oficial de tot el territori i l'única 'que pot ser-li suposada als seus ciutadans'.
Telecinco és la primera televisió que s'adhereix a aquest manifest. A més, Telecinco ha dit, en els seus informatius, que 'posa a disposició del col·lectiu que porta aquesta iniciativa el seu canal de televisió per donar suport a aquest projecte'.
Si ells s'adhereixen al manifest, nosaltres ens adherirem a una vaga que consisteix en no mirar Telecinco. Això no és un boicot, sinó una vaga. Junts podrem! Telecinco mai més!
Per a qui no ho sàpiga, Telecinco és líder d'audiència a Catalunya. Ells, a canvi d'aixó, s'adhereixen a un manifest que pretèn que el català (entre altres llengües) sigui relegat i menyspreat. Si els catalans ens uníssim podríem aconseguir fer-nos respectar. En el seu dia ho vam aconseguir amb la marca 'Pascual'. Ara és hora d'impedir que aquests feixistes que no entenen el que significa el respecte a una llengua igual de vàlida que la seva (amb la diferència que ells ens la imposen a nosaltres) i que no contemplen una diversitat cultural, ens segueixin prenent el pèl. Ja està bé que en lloc d'estar-nos agraïts vagin en contra nostra. ¿Es creuen que poden tractar-nos així i que davant d'un atac contra la nostra llengua ens quedarem igual?
DEMOSTREM-LOS QUE NO I FEM-LOS RECTIFICAR!!
DESPRÉS DE PATIR DIA RERA DIA LES BARBARITATS DE LA COPE, ETC. A SOBRE AIXÒ? JA N'HI HA PROU!