dimarts, 28 d’abril de 2009

Homenatge a Joan Amades a MontblancInformació rebuda, via correu electrònic, per part de l'Associació Cultural Joan Amades.

En el marc dels actes de la Setmana Medieval de Montblanc, l'església de Santa Maria es va omplir de gom a gom, diumenge passat al vespre, per viure un espectacle únic que va repassar les tradicions catalanes. Montblanc va retre homenatge al folklorista català Joan Amades, en un emotiu acte que va aplegar centenars de persones.

Abans de l'acte, però, es va inaugurar el monument a Joan Amades, situat al portal de Sant Jordi, on el folklorista català va situar la Llegenda de Sant Jordi. A l'acte hi van assistir regidors de l'Ajuntament de Montblanc, l'alcalde, Josep Andreu; el president de l'associació Joan Amades, Pere Cañellas, i el president de l'Associació Medieval, Joan Roig.

Tots van coincidir en destacar la importància de Joan Amades per a la vila i que aquest homentatge era un deute que els montblanquins i les montblanquines tenien amb el folklorista català, gràcies al qual Montblanc celebra, des de fa 22 anys, la Setmana Medieval. El monòlit, de grans dimensions, completa la millora del portal de Sant Jordi, juntament amb la nova barana de forja i les dues cases que s'han tirat a terra.

Més tard, l'església de Santa Maria va acollir l'acte d'homenatge a Joan Amades. Durant l'espectacle, es van repassar tots els costums i tradicions catalanes que se celebren arreu de Catalunya i que Joan Amades va situar al seu Costumari Català. Unes tradicions que a Montblanc es segueixen al peu de la lletra. Tot el seguici popular va ser present a l'acte, i van fer un recorregut per tot el calendari festiu de la vila. Un espectacle que va estar acompanyat de videos, fotografies, so i llum, tot amb la col·laboració de la Parròquia de Santa Maria.

L'acte va estar carregat d'emotivitat i simbolisme i va ser tot un homenatge del poble de Montblanc a Joan Amades. També hi va ser present, en representació del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, Adam Manyé, director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona. Durant l'acte l'Associació Medieval va distingir l'Associació Cultural Joan Amades amb l'espasa de Montblanc.

Des de l'Associació es vol agrair la col·laboració de totes les entitats i persones a títol individual que han participat a, no només l'acte d'homenatge a Joan Amades, sinó a tots els actes de la Setmana Medieval, que en són molts.