dimecres, 26 de desembre de 2007

26 de desembre: no som els únics que fem festa

Tradicionalment sempre es parla que això de fer festa el 26 de desembre, Sant Esteve, només és típic del Principat de Catalunya. El cert és que no és ben bé així.

Al Regne Unit, Canadà, Nova Zelanda, Austràlia i d'altres països pertanyents a la Commonwealth el 26 de desembre se celebra l'anomenat Boxing Day. O, el que és el mateix,
The day after Christmas Day.

El orígens del Boxing Day no se sap prou bé quins són. Una de les versions es remunta a temps ancestrals, a l'edat mitjana, i parla del costum d'obrir aquest dia totes les caixes de caritat de les parròquies per tal que el seu contingut es reparteixi entre les famílies pobres. De fet la traducció literal de l'expressió seria 'el dia de les caixes'.

Una altra de les versions data del segle XIX i diu que aquest era el día en què els servents que havien de treballar el 24 i el 25 celebraven la seva festa de nadal particular ja que se'ls permetia visitar les seves famílies i portar-los caixes plenes de les sobres de menjar del banquet dels senyors.

També es diu que vindria a ser l'equivalent dels actuals lots de nadal que moltes empreses lliuren als seus empleats. Unes caixes amb regals que es donaven en agraïment als serveis prestats durant l'any.

Sigui quin sigui l'orígen qualsevol excusa és bona per anar de festa...

Un altre país que celebra especialment el 26 de desembre és Costa Rica. Aquest dia se celebra El Tope, una desfilada de cavalls i carrosses. El motiu d'aquesta celebració és que el dia següent comença el Carnaval on desfilen també carrosses acompanyades de comparses, pallassos, cotxes antics i malabaristes.Tal com us deia al començament: no som els únics que avui fem festa.

2 comentaris:

Unknown ha dit...

M'ha inetressat anar resseguint el teu post... Una abraçada!

I molt bona ràdio!

el nen de les oques ha dit...

Jo em sembla que em quedo
amb el nostre Sant Esteve i els canalons, jejejeje