dimarts, 18 de desembre del 2007

El Caganer


El Caganer és una de les figures més populars dels pessebres nadalencs. Un individu, home o dona, ajupit, amb els pantalons abaixats i les natges al descobert, satisfent, a l'aire lliure, les seves necessitats fisiològiques.

També conegut com a 'cagador', 'home que caga' o 'home que fa ses feines', aquesta figureta de fang o darrerament de plàstic és, per diverses raons, un dels elements més vius i que més vida dónen a la representació pessebrística.

Vestit, generalment, amb camisa blanca, pantalons foscos i barretina, té un posat que fa riure menuts i grans.

L'origen de la tradició del Caganer, arrelada sobretot al Principat, sembla que se situa al tombant dels segles XVII-XVIII, en ple Barroc, un moviment cultural i artístic que es caracteritzava per un realisme exagerat. Ara, de bon principi la figura del Caganer no era pas exclusiva del pessebre. De fet, s'han trobat rajoletes ben antigues que el representen i romanços que s'hi refereixen.

Sigui com sigui, aquest personatge ha perdurat fins als nostres dies, qui sap si per la creença que posar-lo al pessebre portava bona sort i alegria, i no posar-l'hi portava malastruga.

I com a conseqüència de l'evolució que l'ha portat fins als temps actuals, els seus fabricants també han anat introduïnt diferents canvis i diferents versions. En veurem uns exemples...

Per a les persones que els agradin les manualitats i se'l vulguin fabricar elles mateixes, el caganer retallableUna altra versió de caganer retallable amb un missatge més internacional que traduiríem com a 'posa un caganer en la teva vida' .No se n'escapa ni la reialesa...Ni els fills de la reialesa...Ni l'església...Ni els polítics...
Aquest seria un caganer acostumat a les comoditats de la vida moderna...I aquest altre està ben clar que és el caganer blocaire...

També s'ha utilitzat la figura del caganer com a element de campanya de protesta contra la cada cop més imminent invasió de 'parenoels' en balcons i finestres.I tal com podeu veure en aquest video, recentment s'han donat casos de detenció d'un caganer per cremar la figura del Rei.
EL CAGANER
Francesca Aubanell

Un pastoret molt golafre
fent camí cap a Betlem
li ha agafat mal de panxa
i busca una mata impacient.

Un majoral l'apressa
"vinga, vinga, caganer!"
que tot això et passa
per ser massa llaminer.

L'estel que tot ho vigila
se n'adona d'aquest fet
"poso la llum més fluixeta"
li diu a l'angelet.

No sigui que algun espieta
descobreixi el pastoret.


Malgrat que el caganer del pessebre és una figura que dóna identitat al nostre imaginari nadalenc i és a Catalunya on la seva presència ha arrelat amb més força, no és una figura exclusiva de la nostra terra. També trobem el caganer a Múrcia, Portugal, Nàpols, etc., on són coneguts amb els noms de 'cagones', 'cagöes' i 'cacone' o 'pastore che caca'. A França, una figura semblant és coneguda amb el nom de Pêre La Colique.

ACLARIMENTS IMPORTANTS:

Una part d'aquesta informació ha estat obtinguda de
l'espai on comença la festa.

Igualment he de dir que algunes de les imatges de caganers que he utilitzat per il·lustrar aquest post pertanyen, tal com es pot observar, al web
Corporeixon Disseny Gràfic gestionat per Xavier Boronat, el qual és propietari de les imatges esmentades.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Un article de primera. Tinc preparat una mica de post sobre el Caganer per penjar-ho demà. Poca cosa doncs per tema de feina, vaig de bolit i no puc estar massa pel bloc. Ara ficaré un enllaç cap el teu article i quedarà el meu post molt ben complementat. El penjaré cap allà les cinc del matí de demà dimecres, hora en que vaig cap a treballar. Ara son quarts d'una i arribo d'una ruta des de Montblanc fins a Flix, passant per Falset i Móra. A les tres torno a enganxar i fins a quarts d'onze de la nit, cada dia. Aixó és de negrerus, però és una setmana a l'any i paguen molt bé.
Res amic, felicitats pel teu bloc i els articles bons que generes sempre. Fins aviat Jordi.
Salutacions.

Roser ha dit...

Ais bon artcile, si senyor! després de veure la gran quantitat de variacions de caganers d'aquest any, crec que aniré a veure si compro el de la Sra. Magdalena Alvarez, quedarà d'allò més bé al pessebre d'aquest any.

Salutacions,

Roser

Jobove - Reus ha dit...

molt bon bloc dimoniet, tot un compendi de caganers i el video genial, et felicito

salut