diumenge, 30 de març de 2008

Bon dia Catalunya! - A reveure Escamilla!

Salvador Escamilla i Gómez, radiofonista, actor, cantant i presentador de televisió, ha mort aquest diumenge als 77 anys.Salvador Escamilla i Gómez va començar la seva carrera professional com a actor. Però ben aviat es va posar davant del micròfon i va quedar definitivament lligat a la ràdio. I a la ràdio en català. El seu habitual 'Bon dia Catalunya!' amb què començava el programa Radioscope va ser, en ple franquisme, una de les primeres veus que es podien sentir en català en un mitjà. Des de Ràdio Barcelona, el periodista va obrir els seus micròfons i va promocionar la Nova Cançó. Moltes de les veus més reconegudes avui, com Joan Manel Serrat, Marina Rosell, Raimon, Lluis Llach, Nuria Feliu o Maria del Mar Bonet van tenir la seva primera oportunitat en aquest programa.

Escamilla va alternar la feina a la ràdio, amb la seva passió per l'espectacle i la música. Va editar 13 discos, cantant en català musicals tan famosos com Mary Poppins o West side Story.

L'any 1968 li fou atorgat un premi Ondas i l'any 1994 va rebre la Creu de Sant Jordi que li va concedir la Generalitat.

Escamilla també va provar la televisió, però sempre amb la música i les entrevistes com a centre del seu interès.

Després de 40 anys de dedicació, l'any 2002, artistes, periodistes i el món de la cultura en general el van voler homenatjar amb un gran acte al Palau de la Música catalana, on Escamilla va acabar el seu parlament amb un significatiu: 'Bon dia i bona nit'.Escamilla havia treballat a diferents emissores, entre elles Ràdio Barcelona, Ràdio Miramar, Ràdio Avui, Ràdio Associació i Catalunya Ràdio, on feia els programes Èxit i l'Àudioclip.

2 comentaris:

Jobove - Reus ha dit...

a casa corria ja fa molt de temps un disc a 45 rpm d'ell amb cançons de la Mary Poppins, es posava a tota hora.

era un molt bon prefesional i un gran comunicador

salut

Unknown ha dit...

Un gran professional que ha deixat empremta en el món radiofònic,de la cultura.