dimecres, 23 de juny de 2010

La nit màgica de Sant Joan
Diuen que, durant la nit de Sant Joan, les portes que comuniquen amb el Més Enllà s'obren. Que hom pot accedir a grutes, castells i indrets encantats, i que princeses i reines mores queden alliberades de les seves presons, on, víctimes d'alguna bruixeria o malefici, romanien tancades. També diuen que dones d'aigua, follets i altres éssers màgics aprofiten aquesta nit per fer un tomb, tot oferint així la possibilitat de ser vistos per l'ull humà, igual que el dimoni. Les plantes verinoses perden propietats perjudicials, mentre que les herbes guaridores centupliquen les seves virtuts. I els tresors guardats a les entranyes de la Terra surten a l'exterior, per tal que algun pobre mortal deixi de ser pobre. Finalment, diuen que la rosada que cau de matinada guareix 101 malalties i fa més bell i jove aquell o aquella que se n'impregna el cos. Tot això forma part de la llegenda universal de la nit de Sant Joan, nit que es transforma pertot arreu en una nit màgica.Els rituals d'aquesta nit màgica es poden relacionar amb tres elements principals:

El foc i les fogueres-Saltar la foguera per purificar-se.
-La tradició diu que si els enamorats salten una foguera set vegades agafats de les mans, seran feliços plegats la resta de les seues vides.
-Era costum acostar-hi els infants per prevenir-los dels mals.
-També, com a mètode purificador, es llençaven objectes vells i cabeces d'alls per menjar-se-les després.
-Si una brasa o una espurna toca la roba que porta una persona aquesta Nit, la persona es casarà abans que acabi l'any.
-Tradicionalment es tiraven brases als pous per purificar l'aigua.
-Les cendres, per la seva banda, tenen la capacitat de guarir els ulls de poll, les malalties de la pell, els grans de la cara, els eczemes i eviten la suor de les mans.
-Per guarir malalties o per fer forts els infants, hom s'acosta al foc o es passeja per damunt de les brases, ja que aquesta nit sembla que no cremen.


L'aigua-Segons antigues tradicions, la Nit de Sant Joan, els banys nocturns tenen virtuts purificadores. Es recomana banyar-se a mitjanit o jeure sobre l'herba mullada de matinada (la rosada) per tractar tot tipus de malalties de la pell.
-També és tradició tirar farrades d'aigua des dels balcons a la gent que ho demana.
-Totes les aigües tenen propietats guaridores la Nit de Sant Joan: amb l'aigua es curen els dolors reumàtics, desaparèixen les berrugues i els herpes, van molt bé per tot tipus de malalties de la pell i, a més, tenen la capacitat d'atreure la bona sort i la fortuna.
-Si et mulles el cap la Nit de Sant Joan, els cabells creixen més i millor.
-Si les dones es renten la cara aquesta Nit, estan més belles la resta de l'any.Les herbes-Les plantes collides aquesta Nit tenen propietats guaridores; així, el gram, la farigola, el romaní i les branques de saüques allunyen la malastrugança; la rosa carlina i les branques de pi funcionen com a amulets; la fusta de noguera tallada aquesta Nit té la virtut d'impedir que les barques que es facin amb aquest material no s'anneguin.
-Les plantes s'han de collir amb els ulls clucs o embenats.
-Les plantes funcionen o tenen efecte a través de les friccions amb la pell.
-La planta anomenada verbena (el gram negre), a més de donar nom a la revetlla, proporcionava riqueses i fortuna a qui la havia.
-L'anomenada Herba de Sant Joan, es diu en realitat artemisa, prové del sud d'Europa i en el llenguatge de les flors significa felicitat, deu el seu nom a la deesa grega del mateix nom, que ajudava les dones en les seues malalties.