dimecres, 30 de juny del 2010

El millor de la Festa Major



Els actes de la Festa Major cada any són, més o menys, els mateixos. Tot i que sempre hi poden haver variacions o novetats.

Però, de tant en tant, sorgeix una espurna que fa que els actes més tradicionals es vegin arrodonits amb una manifestació del crit de tot un poble. Un poble que, encara que sigui molt de tant en tant, decideix posar-se en moviment quan fa temps (segles podríem dir) que li toquen massa sovint allò que no sona.

Ahir dimarts, Diada de Sant Pere, Festa Major de Reus, coincidint com sempre amb l'arribada de la professó a la plaça del Mercadal s'encenia la darrera tronada de la festa major, tal com podeu veure en aquest vídeo.




Just després de petar la Tronada de Sant Pere una acció reivindicativa per denunciar que la via estatutària és morta i que l'únic camí òptim per als Països Catalans és la independència va omplir la plaça del Mercadal d'estelades mentre gran part dels assistents ens afegíem als crits d'INDEPENDÈNCIA!

En aquest vídeo que vaig gravar al mateix temps que cridava ben fort ho podeu comprovar.




Poc després d'aquest acte espontani de reivindicació i abans que se'n fessin ressó el mitjans de comunicació, començaven a aparèixer a les xarxes socials videos que reflectien el desenvolupament de l'acte. Tot seguit en podeu veure algunes mostres.




Cliqueu aquí per veure un altre vídeo.

I en podeu veure un altre més clicant aquí.

En aquest altre vídeo podeu veure la tronada y l'acte reivindicatiu posterior en la transmissió en directe que en feia el canal de televisió local Canal Reus TV.




Tot plegat fa pensar que el poble català està disposat a anar endavant.

NI UN PAS ENRERA!

VISCA LA NOSTRA TERRA LLIURE!!


dissabte, 26 de juny del 2010

Ja ha començat la Festa Major



Després de diversos dies d'actes previs, aquest dijous 24 de juny va començar de manera oficial la Festa Major de Sant Pere d'enguany a Reus.

A les 8 del vespre, al saló de plens de l'Ajuntament, la pregonera, que enguany ha estat la cuinera Mariona Quadrada, iniciava el seu parlament.

Mentrestant, com sempre, una munió de gent s'aplegava al voltant de la plaça del Mercadal per tal de gaudir del millor lloc per veure petar la primera Tronada de la Festa Major.

Una espera que es pot fer una mica pesada i tot. Només cal parar l'orella i escoltar alguns comentaris. Penso que no costaria gaire connectar uns altaveus al balcó o al terrat de l'Ajuntament per tal que a tota la plaça es pogués escoltar el pregó que es pronuncia a l'interior. L'espera seria la mateixa però com a mínim tothom s'assabentaria del contingut del pregó sense haver d'esperar a llegir-lo l'endemà als diaris. Serveixi aquest comentari com a suggeriment per si algú dels que remenen les cireres organitzatives en qüestions de festa major se'n vol fer ressó de cara a properes edicions.



Acabat el pregó, la pregonera va fer la Crida a la Festa des del balcó de l'Ajuntament, amb l'acompanyament musical dels Ministrers de Vilanova.



Tot seguit la pregonera va encendre la primera Tronada.



En finalitzar el pregó de la Festa Major i la primera Tronada la pregonera va iniciar la cercavila del Masclet amb el primer tast. Diversos elements festius amb diferents acompanyaments musicals participen en aquesta cercavila que recorre el centre de la ciutat.





Si voleu veure l'àlbum de fotos de la Cercavila del Masclet cliqueu aquí.



La jornada de dijous, Diada de Sant Joan, va acabar (si més no per a mi) gaudint del concert que el grup Celtas Cortos va oferir al Parc de la Festa dintre de la programació de Barraques d'enguany. Un concert ple d'energia i força que va servir per comprovar que els Celtas encara ho donen tot a dalt de l'escenari.

Uns Celtas que se'n recorden prou bé de la nostra ciutat. El cantant del grup, Cifu, va fer referència al llarg del concert al fet que el primer concert que van fer aquí a Reus va ser al pati (amb palmeres, va afegir) de l'Ateneu Llibertari. Això era a la dècada dels 80 del segle passat.





dimecres, 23 de juny del 2010

La nit màgica de Sant Joan




Diuen que, durant la nit de Sant Joan, les portes que comuniquen amb el Més Enllà s'obren. Que hom pot accedir a grutes, castells i indrets encantats, i que princeses i reines mores queden alliberades de les seves presons, on, víctimes d'alguna bruixeria o malefici, romanien tancades. També diuen que dones d'aigua, follets i altres éssers màgics aprofiten aquesta nit per fer un tomb, tot oferint així la possibilitat de ser vistos per l'ull humà, igual que el dimoni. Les plantes verinoses perden propietats perjudicials, mentre que les herbes guaridores centupliquen les seves virtuts. I els tresors guardats a les entranyes de la Terra surten a l'exterior, per tal que algun pobre mortal deixi de ser pobre. Finalment, diuen que la rosada que cau de matinada guareix 101 malalties i fa més bell i jove aquell o aquella que se n'impregna el cos. Tot això forma part de la llegenda universal de la nit de Sant Joan, nit que es transforma pertot arreu en una nit màgica.



Els rituals d'aquesta nit màgica es poden relacionar amb tres elements principals:

El foc i les fogueres



-Saltar la foguera per purificar-se.
-La tradició diu que si els enamorats salten una foguera set vegades agafats de les mans, seran feliços plegats la resta de les seues vides.
-Era costum acostar-hi els infants per prevenir-los dels mals.
-També, com a mètode purificador, es llençaven objectes vells i cabeces d'alls per menjar-se-les després.
-Si una brasa o una espurna toca la roba que porta una persona aquesta Nit, la persona es casarà abans que acabi l'any.
-Tradicionalment es tiraven brases als pous per purificar l'aigua.
-Les cendres, per la seva banda, tenen la capacitat de guarir els ulls de poll, les malalties de la pell, els grans de la cara, els eczemes i eviten la suor de les mans.
-Per guarir malalties o per fer forts els infants, hom s'acosta al foc o es passeja per damunt de les brases, ja que aquesta nit sembla que no cremen.


L'aigua



-Segons antigues tradicions, la Nit de Sant Joan, els banys nocturns tenen virtuts purificadores. Es recomana banyar-se a mitjanit o jeure sobre l'herba mullada de matinada (la rosada) per tractar tot tipus de malalties de la pell.
-També és tradició tirar farrades d'aigua des dels balcons a la gent que ho demana.
-Totes les aigües tenen propietats guaridores la Nit de Sant Joan: amb l'aigua es curen els dolors reumàtics, desaparèixen les berrugues i els herpes, van molt bé per tot tipus de malalties de la pell i, a més, tenen la capacitat d'atreure la bona sort i la fortuna.
-Si et mulles el cap la Nit de Sant Joan, els cabells creixen més i millor.
-Si les dones es renten la cara aquesta Nit, estan més belles la resta de l'any.



Les herbes



-Les plantes collides aquesta Nit tenen propietats guaridores; així, el gram, la farigola, el romaní i les branques de saüques allunyen la malastrugança; la rosa carlina i les branques de pi funcionen com a amulets; la fusta de noguera tallada aquesta Nit té la virtut d'impedir que les barques que es facin amb aquest material no s'anneguin.
-Les plantes s'han de collir amb els ulls clucs o embenats.
-Les plantes funcionen o tenen efecte a través de les friccions amb la pell.
-La planta anomenada verbena (el gram negre), a més de donar nom a la revetlla, proporcionava riqueses i fortuna a qui la havia.
-L'anomenada Herba de Sant Joan, es diu en realitat artemisa, prové del sud d'Europa i en el llenguatge de les flors significa felicitat, deu el seu nom a la deesa grega del mateix nom, que ajudava les dones en les seues malalties.


dilluns, 21 de juny del 2010

Masclet, l'elixir màgic de la festa major reusenca



Fa uns dies, en un indret indeterminat de la ciutat de Reus, aquestes botes esperaven pacientment ser omplenades amb un beuratge que fa que la festa major reusenca es pugui veure amb uns altres ulls.



Aquest beuratge no és altre que el conegut i venerat Masclet de Reus. Tal com podeu veure, el 50% de la composició de la típica beguda, el vermut Miró, també reposava al costat de les botes. L'altre 50% el completarà la beguda tradicional reusenca Plim.

Ara doncs només cal esperar uns dies, fins el dijous 24 de juny exactament, per tal que després del pregó i de la primera tronada, el Masclet presideixi un any més la cercavila del seu mateix nom i es faci present al llarg de totes les festes.

Mentrestant podeu anar mirant aquest video de la Cercavila del Masclet que, entre traguet i traguet, vaig fer l'any passat.



dimecres, 16 de juny del 2010

Blues i altres espècies picants a Reus



En aquests temps difícils per a tothom en què fins i tot iniciatives musicals que compten amb el suport de l'ajuntament, com el cas del festival de Blues a Roses, s'anul·len de forma oficial, el festival REUSBLUES segueix endavant de la mà de la iniciativa privada. Per ser més exactes de la mà de l'empenta i de les ganes de tirar endavant que des de sempre han demostrat la gent de l'AMCA.

Tal com ells mateixos diuen, han preferit adaptar-se a la crua realitat, encara que calgui retrocedir a uns nivells anteriors a l'edició de 2002, que anul·lar l'edició d'enguany com ha passat amb el BLUES A ROSES.

El REUSBLUES, Festival de Blues i altres espècies picants, Memorial Jordi Bonet Forès, arriba a la 20a edició amb un cartell on, com sempre, els seus organitzadors han volgut oferir una mostra de l'ampli ventall de possibilitats i tendències estilístiques que conviuen en el blues, un dels pares de gran part de la música actual.


Cliqueu aquí per accedir a tota la informació del festival.


diumenge, 13 de juny del 2010

Primer aniversari dels Trabucaires de Reus



Tal com ja vaig avançar fa uns dies aquí mateix, avui fa un any, el 13 de juny del 2009, la ciutat de Reus va veure néixer un nou element festiu. A la plaça del Castell, amb l'apadrinament del gegant Carrasclet i de l'Àliga de Reus, es presentava una colla de gent de Reus i d'altres pobles del Baix Camp, recreant els diversos personatges que configuraven la partida del guerriller Pere Joan Barceló, el Carrasclet, que va lluitar amb les tropes austriacistes contra Felip V de Borbó. A aquests personatges s'hi va afegir també la figura d'un Diable o Dimoni burlesc, una figura força habitual en els nombrosos elements festius de la comarca del Baix Camp.

ÉREM, SOM I SEREM ELS TRABUCAIRES DE REUS !!!

VISCA LA TERRA !!!

Permeteu-me que torni a repetir la foto de família d'aquell acte d'ara fa un any que ja vaig incloure en l'apunt anterior del qual us parlava al començament.



Per cert, si al vostre poble o ciutat esteu de festa major i us fa gràcia veure una colla de trabucaires cremant pòlvora, feu-nos-ho saber. Segur que ens podrem posar d'acord.


divendres, 11 de juny del 2010

Viurem el vi i el mercat a l'antiga



Aquest cap de setmana, a Reus, tornarem a estar força distrets. De fa uns anys, les setmanes prèvies a la celebració de la nostra Festa Major acostumen a estar farcides d'allò que s'anomena com a actes previs.



Avui divendres s'inaugura la segona edició de la fira Reus Viu el Vi. Enguany aquesta fira s'amplia a tres dies, de divendres a diumenge.

En aquesta edició a l'oferta vinícola (67 cellers) i gastronòmica (14 espais) situats tots ells en diversos estands a la plaça de la Llibertat, s'afegeix una interessant oferta musical que es desenvoluparà al costat mateix, al parc de Sant Jordi.



La cantant catalana Beth Rodergas serà l'encarregada d'inaugurar la fira i també aquest cicle musical. La Beth presentarà a Reus el seu nou disc 'Segueix-me el fil'. Compartirà cartell amb el grup de les Terres de l'Ebre Quico El Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries que presentaran el seu disc 'Oco'. Dissabte serà el torn de l'Orfeó Reusenc amb el seu espectacle dedicat a la Festa Major de Sant Pere. Les actuacions de divendres i dissabte començaran a dos quarts de dotze de la nit. Diumenge, a partir de dos quarts de nou del vespre, per tancar la fira i a la mateixa plaça de la Llibertat, actuarà el grup local Insonora. Tots els concerts són gratuïts.

Cliqueu aquí per accedir al grup Facebook de Reus Viu el Vi.








I aquest dissabte, a partir de les 6 de la tarda, la plaça del Mercadal tornarà a reviure l'època en la qual aquest indret acollia el mercat. El Mercat al Mercadal arriba enguany a la dotzena edició. És una recreació ambientada en els anys 30 i 40 del segle passat on col·laboren fent de figurants diversos actors del Teatre Bravium i els paradistes del Mercat Central.



dijous, 10 de juny del 2010

Els Premis Blocs Catalunya arriben a la tercera edició





L'Associació Societat i Tecnologies de la Informació i la Comunicació (STIC.CAT) ha convocat per tercer any consecutiu els Premis Blocs Catalunya.

El període d'inscripcions es va obrir el 26 de març i es tancarà el 14 de juny. Tres dies després, el 17 de juny, començarà el període de votacions, que s'allargarà fins el 9 de setembre. L'associació confia superar enguany les xifres de l'edició anterior, quan va haver-hi 600 blocs inscrits i 20.000 votacions a través del web www.premisblocs.cat.

STIC.CAT també treballa per completar el programa de la 3a edició dels Premis Blocs Catalunya, que tindrà lloc el dia 1 d'octubre a Mataró. Un any més, la cerimònia de lliurament dels guardons als millors blocs escrits en català serà la culminació d'una jornada plena d'activitats des de primera hora del matí vinculades a la blogosfera, Internet i l'ús de les tecnologies en diferents àmbits de la societat catalana. L'acte tindrà lloc al parc científic i de la innovació TecnoCampus Mataró-Maresme.


Segons la pàgina de l'associació STIC.CAT a Facebook a dia d'avui ja s'ha arribat a la xifra de 500 blocs inscrits. També en podeu fer el seguiment a través del Twitter.

Enguany m'he decidit a participar-hi. Així doncs el Bloc d'un de Reus serà un dels centenars de participants. Si teniu un bloc animeu-vos i participeu-hi. Hi ha temps fins el proper dilluns 14 de juny. Demostrem que cada cop som més els blocs catalans amb presència a la blogosfera.

Només cal que entreu al lloc web dels Premis i ompliu un formulari amb les vostres dades personals tot escollint una de les categories previstes. Un cop acceptada la vostra participació per part de l'organització ja formareu part del col·lectiu de blocs inscrits.

Per estar al dia de tot el que fa referència als Premis Blocs Catalunya podeu visitar el lloc web http://www.premisblocs.cat/.


dimarts, 8 de juny del 2010

La Festa Major de Sant Pere de fa més de 40 anys




Un dels avantatges d'aquest invent de l'Internet és que tombant per la xarxa et pots trobar documents que, d'una altra manera, et passarien completament desapercebuts.

Això és el que m'ha passat amb el video que us poso més avall. És un document enregistrat pel cineasta reusenc Salvador Sáinz amb imatges de la Festa Major de Sant Pere de l'any 1968 i d'anys posteriors.


Són unes imatges que et remunten a més de 40 anys enrera, a aquells anys en què vivies la Festa Major de Reus amb mirada de nen, amb aquella il·lusió i innocència dels 8 anys.

D'aleshores ençà tot ha canviat força. Els elements més emblemàtics de la nostra festa (Gegants, Nanos, Tronada...) romanen fidels amb la seva magna presència, encara que sigui en una versió renovada o actualitzada. Els carrers i les places de Reus també han canviat força, però continua essent el nostre Reus, la nostra estimada ciutat.

Altres elements han evolucionat o han cedit el pas a balls, bèsties i manifestacions festives d'allò més variat. Tot ha anat creixent i s'ha anat renovant en consonància amb l'evolució natural ja no tan sols de la ciutat sinó del món en general.

La il·lusió de viure la festa segueix present, però a aquella visió i il·lusió de nen, amb el pas dels anys, s'hi afegeix una nova visió. Potser més real. La visió que origina el descobriment d'elements o actituts que, sense ser part directa de la festa, sí que l'omplen de matisos o particularitats que, de vegades, no són estrictament festives.

Permeteu-me doncs, després d'aquesta reflexió personal, que us convidi a gaudir d'aquestes imatges. A molts, els qui vam tenir ocasió de viure aquella època, ens ompliran de nostàlgia. Als altres, les generacions més joves, els pot servir per conèixer com era el Reus de fa uns anys. No tants com pot semblar perquè, al cap i a la fi, el temps passa depressa. Potser massa i tot. Aprofitem-lo!



divendres, 4 de juny del 2010

Els Trabucaires de Reus alego farem un any



Aquesta foto, gentilesa de Laia Díaz, mostra tota la família trabucaire el dia de la nostra presentació, el 13 de juny del 2009 a la plaça del Castell de Reus, junt amb els padrins: el gegant Carrasclet i l'Àliga de Reus.



I precisament la setmana abans d'aquest primer aniversari, els Trabucaires de Reus, també coneguts com a Ball de Pere Joan Barceló, participarem junt amb TOTS els elements festius de la ciutat aquest dissabte 5 de juny en els actes especials de celebració de la proclamació de la Festa Major de Sant Pere com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

Remarco el mot 'tots' perquè de vegades (massa sovint) sembla que es vulgui fer, des de determinades instàncies municipals, una distinció entre els elements que formen part d'allò que s'anomena Seguici festiu i els que no en formen part. És com establir una mena de categories, cosa que no em sembla correcte, perquè, al cap i a la fi, la festa la fem totes les persones que hi participem ja sigui com a públic o bé com a integrants dels diversos elements festius. La festa la fa el poble al llarg de la història i a través del pas dels anys.

Circumstancialment, els polítics o governants s'ho poden trobar en raó del càrrec que ocupen en un moment donat, però el mèrit no és d'ells sinó del poble. Ells (els polítics) són efímers i tard o d'hora (alguns més tard que d'hora) desapareixeran per decisió expressa dels ciutadans a través de les urnes.

Ja ho sabeu. Aquest dissabte 5 de juny, a partir de les 7 del vespre, festa grossa a la plaça del Mercadal de Reus. Amb Tronada extraordinària i després soroll, molt de soroll a càrrec de tots els elements de la Festa.

Si teniu les orelles massa sensibles i us molesta el soroll festiu poseu-vos uns tapets i llestos!

VISCA REUS I VISCA LA NOSTRA FESTA MAJOR !!!



dimecres, 2 de juny del 2010

Un tomb per la Fira d'Entitats



Com que tinc el bon costum de no perdre'm gairebé res del que passa per Reus dissabte, després del flashmob, vaig anar a fer un tomb per la Fira d'Entitats.

Cliqueu aquí per veure un recull fotogràfic.



Video d'una de les actuacions dels Xiquets de Reus



Video de l'encesa del Bou de Reus



Video de la cercavila festiva des de la plaça de la Llibertat fins al Parc de Sant Jordi