dissabte, 19 d’abril de 2008

Cinquè aniversari de la biblioteca i Refugi

Us pregunteu el per què d'aquest títol? Doncs és ben senzill. Són els dos actes als quals he assistit aquest vespre de divendres. Comencem pel principi.

La diada de Sant Jordi d'enguany farà cinc anys que es va inaugurar la biblioteca central Xavier Amorós de Reus ubicada a l'edifici reformat del que fou l'antic escorxador municipal. Per això aquest divendres s'ha fet una festa consistent en una jornada de portes obertes i l'actuació de diferents elements festius de la ciutat.Cap als volts de les 7 de la tarda els músics de l'Aula de Sons amenitzaven amb els seus instruments els diferents racons de la biblioteca. Avui aquest no era precisament un lloc on predominés el silenci. A més a més totes les dependències de la biblioteca eren plenes de gent encuriosida tombant amunt i avall. Entre aquesta munió de gent alguns intrèpids es dedicaven a les activitats de lectura més pròpies d'una biblioteca.

Amb tot això les forces infernals s'han apropat fins a les portes de la biblioteca i han iniciat el seu ritual de foc. No patiu! El foc no ha passat del carrer i els llibres segueixen intactes i al seu lloc, com ha de ser.

Després de l'actuació dels Diables de Reus, el Drac de Reus no ha volgut ser menys i també s'ha posat a treure foc pels queixals al davant de la biblioteca.

A l'interior de la biblioteca hi havia el Xiquet i la Xiqueta de Reus, en representació dels Nanos de Reus. També s'hi podia veure la Mulassa i, com a representants de tota la resta de Gegants de Reus, els Vitxets i els gegantons Fadrins. Tots ells ens han obsequiat amb els seus balls.Aquí teniu uns quants vídeos amb un resum de totes les actuacions que acabo de comentar.

Diables


Drac


Gegants


Gegants


MulassaI després de sopar he anat fins al Bravium Teatre per veure l'actuació de Refugi. L'any passat ja van actuar al Suau però no hi vaig poder anar. Bé, ara no sabria dir si no vaig poder o simplement va ser pura ganduleria. La qüestió és que aquesta vegada no estava disposat a tornar-m'ho a perdre.

El concert estava inclòs dintre dels actes de la Setmana Solidària i els fons recaptats amb la venda d'entrades aniran destinats íntegrament a un projecte de la Xarxa d'Enllaç amb Palestina en concertació amb el Palestinian Center for Human Rights de Gaza. El mateix passarà amb el que es recapti al Mercat solidari de demà dissabte.

Refugi és el nou projecte del Joan Reig (bateria d'Els Pets i de Mesclat). Una formació musical on el Joan, a la veu, acompanyat del Joan Pau Chaves al piano, l'Albert Vila al contrabaix i el Pep Solà a la bateria, ens ofereixen un recital de totes aquelles cançons catalanes dels anys 60 i 70 del segle passat interpretades per cantants de força renom, amb uns arranjaments ben particulars que ajuden a redescobrir cançons que molts dels presents al recital ja tenim gravades a la memòria. Hem pogut escoltar cançons de l'Ovidi Montllor, de Guillem d'Efak, de Pau Riba, de Jaume Sisa, de Maria del Mar Bonet, de Joan Manuel Serrat, de Lluís Llach o del Quico Pi de la Serra, entre altres. Així com també de grups com Al Tall, Coses o Els Tres Tambors. Al llarg de l'actuació, que el Joan anomena com a recital-conferència, va desgranant allò que s'amaga darrera de cada cançó o de la persona que la canta originalment. No han mancat tampoc un parell de temes propis del Joan Reig: Cançoneta prescindible, inclosa en el segon disc de Mesclat, titulat Manilla, i S'ha acabat, un tema que interpreta amb Els Pets i amb el qual ha donat per finalitzada l'actuació després dels bisos. Això sí, a ritme de rumba i amb uns arranjaments musicals ben diferents al que ens tenen acostumats els de Constantí.

Ja ho veieu. Ha estat un vespre-nit ben aprofitat.

Us deixo un video de l'actuació de Refugi l'any passat al Suau enregistrat per Stockdeso TV.

1 comentari:

aigua ha dit...

Molt bé el reportatge del 5 aniversari de la biblioteca! Quin patí ara plou ara no plou, però al final es va poguer fer. Em va agradar molt quan els músics van sortir per tots els recons del pati de l'entrada de la biblioteca, terrats, finestres...i van fer tocar els seus instruments!

Per cert dimoniet crec que et vaig veure fent fotos per allà.;)

Bon cap de setmana!