dimecres, 21 de maig del 2008

Maig del 1968 - Maig del 2008: Raimon a Madrid

El mes de maig de 1968 jo tenia 7 anys. Per tant, no va ser fins uns anys més tard que vaig anar prenent consciència de quin fou el significat d'aquella data.

L'epicentre es situava a París. Estudiants i obrers ocupaven els carrers de la capital francesa per demanar un món més just.

Aquesta mobilització es va anar estenent per diversos indrets i va arribar també a Madrid. Els universitaris madrilenys prenien el testimoni revolucionari dels francesos i, en la seva lluita per la democràcia, organitzaven unes jornades que van tenir un dels seus moments àlgids en un multitudinari recital que va oferir el cantant Raimon a la Facultat de Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials.


18 de maig a la "Villa"
(Raimon)

I la ciutat era jove,
aquell 18 de maig.
Sí, la ciutat era jove,
aquell 18 de maig
que no oblidaré mai.

Per unes quantes hores
ens vàrem sentir lliures,
i qui ha sentit la llibertat
té més forces per viure.

De ben lluny, de ben lluny,
arribaven totes les esperances,
i semblaven noves,
acabades d'estrenar:
de ben lluny les portàvem.

Per unes quantes hores
ens vàrem sentir lliures,
i qui ha sentit la llibertat
té més forces per viure.

Una vella esperança
trobava la veu
en el cos de milers de joves
que cantaven i que lluiten.

No l'oblidaré mai,
no l'oblidaré mai,
aquell 18 de maig,
no l'oblidaré mai,
aquell 18 de maig
a Madrid.

(1968)


Ara, quatre dècades més tard, l'artista valencià reviurà aquella jornada històrica amb un nou concert gratuït organitzat per la Universitat Complutense de Madrid.


Serà aquest dijous 22 de maig, a les nou del vespre, a l'Amfiteatre Ramón y Cajal de la Facultat de Medicina. Segons ha assenyalat l'organització en un comunicat, la trobada pretén ser un homenatge a tots aquells que, amb la seva presa de consciència i la seva assistència, van contribuir a construir una Espanya més lliure.

La commemoració d'aquest aniversari inclou, a més, exposicions amb les fotografies més representatives d'aquelles jornades, sessions de cinema fòrum, i tres taules rodones, inaugurades dilluns pel mateix Raimon i que continuaran abordant els conceptes d'Universitat i Societat, i l'Altra Cançó amb les opinions de professors universitaris, periodistes i artistes com Rosa León.