dimarts, 31 de desembre del 2013

FELIÇ ANY NOU!


Que tinguem una bona sortida del 2013 i encara millor entrada al 2014.





Desinstal.lant Espanya 2013 
███████████████░ 99% 

Carregant Catalunya 2014 
█░░░░░░░░░░░░░░░ 1%

BON ANY 2014!
Ni un pas enrere.










dissabte, 21 de desembre del 2013

The Catalan Project




La plataforma The Catalan Project sorgeix com un espai on tothom pugui aportar les seves idees sobre temes com cultura, llengua, economia, política, etc., així com per compartir videos, articles, imatges o àudios.

The Catalan Project també impulsa actes oberts a la participació ciutadana, donant la paraula a la societat en temes que siguin d’interès general. Aquests actes, en forma de ponències o conferències seguides de sessions de networking, estableixen un espai físic i de contacte que afegeix contingut a la plataforma.

The Catalan Project es dirigeix específicament a tots els ciutadans que treballen i/o viuen a Catalunya i que tenen propostes per crear un país millor. La plataforma també té la voluntat de ser accessible a la comunitat internacional per divulgar el tarannà participatiu i obert de la societat catalana. 

La plataforma promou les millors propostes dels usuaris i ofereix les eines perquè aquestes propostes es puguin difondre a través de Facebook, Twitter i Tumblr.

The Catalan Project, com una gran part de la societat catalana, promou i defensa el dret a decidir. I encara va més enllà. Vol ser l’eina que permeti a la societat participar en el procés per decidir-ho tot.

La plataforma vol esdevenir un vas comunicant entre la societat, els partits polítics i els mitjans de comunicació per decidir la Catalunya del futur. Un procés continu i dinàmic amb l'objectiu de construir un país millor per a tots.

The Catalan Project és una associació sense ànim de lucre i no vinculada ni alineada amb cap partit polític.

Per tal d'assolir aquests objectius, la plataforma ha posat en marxa un projecte de micromecenatge a Verkami que permeti aconseguir el finançament necessari.

diumenge, 24 de novembre del 2013

El món ho ha de saber - Catalonia Calling



El mes d'octubre passat la revista Sàpiens va posar en marxa la campanya ‘Catalonia Calling' - 'El món ho ha de saber’. Una iniciativa destinada a fer arribar de primera mà a 10.000 de les persones més influents del món què és Catalunya i quins motius ens han portat a la situació actual.

La manera de fer arribar aquesta informació és mitjançant un llibre on s'exposen de forma clara els arguments pels quals Catalunya vol viure en llibertat. L'enviament dels llibres es fa mitjançant la fórmula del micromecenatge en el lloc web elmonhohadesaber.cat. Les aportacions poden ser de 15, 25 i 50 euros. Els llibres s'han editat en català, castellà, anglès, alemany i francès i s'assignen de forma aleatòria. En l'enviament s'inclou una nota amb el nom de la persona que ha apadrinat el llibre i, a més a més, en els crèdits del llibre hi apareixen els mecenes.




Clàudia Pujol, directora de la revista Sàpiens, afirma que "hem de ser conscients que ningú no defensa una causa que desconeix" i afegeix que la campanya permetrà difondre el missatge democràtic de la societat catalana en persones que d'altra manera mai no haurien rebut informació sobre el cas català. 

L'èxit que ha obtingut la campanya des d'un bon començament fa pensar en la possibilitat de poder ampliar el ventall de persones que rebin el llibre superant les 10.000 previstes inicialment. A més, a finals d'octubre es va establir un acord de col·laboració amb l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per mitjà del qual també s'enviarà el DVD de la Via Catalana.

En cas que el projecte acabi generant beneficis, Sàpiens els destinarà a les entitats del país que treballen per la independència de Catalunya ja que la campanya no té cap afany de lucre.

La campanya finalitza el 2 de desembre. Així doncs, a partir del 3 de desembre els llibres començaran a sortir per repartir-se per tot el món. 





Jo ja hi he col·laborat! 

I vosaltres?





dilluns, 18 de novembre del 2013

Albert Jordà fa l'únic concert del 2013 al Teatre Magatzem de Tarragona

El cantautor Albert Jordà va fer l'únic concert en directe d'aquest 2013 el dissabte 16 de novembre al Teatre el Magatzem de Tarragona. Un dels teatres petits amb que compta la ciutat de Tarragona i que ofereix un ambient íntim i familiar que permet que públic i artistes se sentin més propers fins al punt que, tal com deia l'Albert, "tot se sent".

Per a aquest ocasió Albert Jordà es va fer acompanyar de tres músics: Joan Roca (baix i veus), Àngel Santiago (piano i teclats) i Gerard Mallorquí (bateria). D'aquesta manera el concert va adquirir una sonoritat especial amb nous arranjaments a l'hora d'interpretar diverses cançons dels dos àlbums d'Albert Jordà en solitari, 'Mal temps sobre la mar' i 'La vida esclata quan es para el temps'. 

El fet que dos dels músics que l'acompanyaven (Àngel Santiago i Gerard Mallorquí) haguessin format part junt amb Albert Jordà del grup Papa:Noes va permetre que el públic recuperés aquell so característic d'un grup que des de finals dels anys 90 i fins el 2009 va formar part de la història de la música en català de les comarques del Camp de Tarragona. Un so que es va fer més palès en el moment d'interpretar algun dels temes d'aquesta formació.

El teclista Àngel Santiago (actualment integrant del grup Gran Gallina) va afegir al seu virtuosisme al teclat elèctric la seva habilitat amb el piano de cua. Un instrument que també va servir perquè Albert Jordà interpretés dues cançons en solitari tocant el piano.

El baixista Joan Baptista Roca, a qui podem veure habitualment integrant la formació tarragonina Lecirke, va estar igualment a l'alçada. De la mateixa manera que el percussionista vallenc Gerard Mallorquí al qual podem veure sovint formant part de diversos grups.

El concert també va servir per fer un petit tast de dos dels temes que formaran part del tercer treball que es troba en fase d'enregistrament i que Albert Jordà té previst editar a principis del proper any 2014.

En aquest vídeo podem veure un breu resum d'alguns dels moments d'aquest concert:

dimarts, 12 de novembre del 2013

La Fira de Música al Carrer de Vila-seca obre la convocatòria de grups musicals




A finals del mes d'octubre la Fira de Música al Carrer de Vila-seca va posar en marxa la convocatòria artística per a grups i bandes que desitgin participar a la 15a fira de música emergent els propers 16, 17 i 18 de maig de 2014.

La convocatòria és oberta i gratuïta i s'adreça a músics i bandes que tinguin un projecte musical professional o en vies de professionalització i vulguin donar-se a conèixer entre els diferents professionals del sector a la FiM Vila-seca.

L'objectiu artístic de la FiM Vila-seca és proposar un valent i diversificat ventall de grups i bandes que representi les darreres tendències creatives del mercat català i la seva emergència. Segons Kike Bela, director artístic de la Fira, "del que recollim seleccionarem el que pensem que pot tenir una projecció real i interès pel circuit musical català actual i el seu públic."

La Fira de Música al Carrer de Vila-seca, que celebrarà el 2014 la 15a edició, tornarà a ser la pedrera de la música emergent, fent '’aquesta població del Tarragonès el veritable epicentre musical del país durant un cap de setmana. Pels escenaris de Vila-seca és on s'han donat a conèixer grups com Manel, La Pegatina, The Mamzelles, Els Amics de les Arts o Za!. Com a fira professional, la FiM Vila-seca presentarà un variat conjunt de propostes, estils i formats, per afavorir la contractació i inserció de les bandes en el circuit professional musical.

A l'edició 2013 s'hi van inscriure més de 800 propostes musicals, de les quals es van programar una quarantena, fent de la FiM Vila-seca l'aparador del panorama musical novell català. Per copsar l'emergència creativa i l'avantguarda musical del país, més de 280 professionals i 24.000 persones es van apropar a la FiM 2013.

Les inscripcions musicals a la Fira de Música al Carrer de Vila-seca 2014 es fan via web a:


El termini d'inscripció finalitza el 20 de desembre. Els primers confirmats a la fira de música emergent es donaran a conèixer a finals de febrer.

dilluns, 4 de novembre del 2013

8è Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus

Des del dimecres 6 de novembre i fins el dissabte 9, la ciutat de Reus acull la vuitena edició del Memorimage, Festival Internacional de Cinema amb imatges d'arxiu.

El Memorimage és un festival competitiu centrat en pel·lícules que incorporen imatges d'arxiu en moviment, amb la idea de transmetre la valorització del passat en el camp del cinema. Una iniciativa innovadora que aposta pel descobriment, la recuperació i la conservació del patrimoni audiovisual. Un festival pensat per a l'entreteniment, la creació i la participació de tota mena de públic, petits i grans, cinèfils i professionals.  Un exercici per a la memòria individual i col·lectiva.

Com a les edicions anteriors, el Memorimage combina projeccions de pel·lícules amb altres activitats paral·leles dirigides a tot tipus de públic, de cara a fer del festival un punt de trobada, descobriment i debat sobre l'ús de les imatges d'arxiu al cinema.





Enguany les Terres de l'Ebre seran les protagonistes de la inauguració i de la cloenda del festival, amb la projecció de 'Buda. L'illa del Delta', el dimecres 6 de novembre, i 'Cròniques de la Sènia', el dissabte 9 de novembre.

En aquesta vuitena edició es projectaran 8 llargs i 18 curts al Teatre Bartrina. Un total de 20 produccions són catalanes i les 6 restants són internacionals i provenen d'indrets com els EUA, Israel, Alemanya o França, També es podrà descobrir el procés creatiu de recerca i utilització d'imatges d'arxiu o els secrets que hi ha darrera dels muntatges 'Montjuïc, la muntanya odiada de Barcelona' i 'Avi, et trauré d'aquí' a través de l'activitat 'Com es va fer...' que tindrà lloc al Centre de Lectura.

La secció MemoriReus, destinada a films amb temàtica o producció del Camp de Tarragona, projectarà enguany el film 'Parlem de Salou. Els inicis d'un segle'. D'altra banda, dintre d'aquesta mateixa secció, el comunicador reusenc Andreu Buenafuente presentarà divendres 7 de novembre el film amateur 'Victòria de Cabretes', realitzat els anys 70 per Josep Maria Baiges i Joan Pons. En aquesta pel·lícula humorística d'arxiu apareix Joan Buenafuente, pare de l'Andreu, conegut com 'Juanillo', junt amb altres ciutadans de Reus.

Una altra de les seccions, el MemoriJove, aproparà al públic la documentació inèdita del consell de guerra al que va ser sotmès Jordi Pujol l'any 1960, amb el documental 'Pujol/Catalunya'.

El públic més jove podrà gaudir d'una secció específica amb el MemoriXics, que projectarà diversos films del director i actor Charles Chaplin.

Podeu trobar tota la informació i la programació completa al lloc web oficial del festival: 




dimecres, 23 d’octubre del 2013

En defensa de l'ensenyament públic, de qualitat i en català

Un llaç verd per reivindicar la importància de l'ensenyament per un futur millor.

Un llaç verd per dir no a les retallades, no a la llei Wert, no a la reducció de professionals a l'ensenyament, no a la massificació de les aules.

Un llaç verd en suport als bons ensenyants, a la diversitat, a la inclusió, a l'atenció individualitzada, a la qualitat. 
Un llaç verd per aquesta nostra llengua tan estimada, el CATALÀ!



La plataforma Somescola que aplega entitats educatives i culturals, col·legis professionals i sindicats de docents ha expressat el seu rebuig total i contundent a la LOMQE, la reforma educativa instigada pel ministre espanyol José Ignacio Wert. La coordinadora d'entitats cíviques i educatives afirma que l'’anomenada Llei Wert atempta contra el model lingüístic escolar català. Somescola també s'ha volgut solidaritzar amb la comunitat educativa, convençuda que es negarà a aplicar una reforma legislativa que resta pendent de l'aprovació final al Senat.
Somescola considera que la Llei Wert és retrògrada, reaccionària i centralista, feta a partir d'obsessions ideològiques del ministre espanyol, atemptant contra les bases del consens social i educatiu bastit durant 30 anys a Catalunya. Així, demana al govern que continuï blindant l'escola catalana i els seus docents, defensant el marc legal actual.
Somescola afirma que se sumarà a la important mobilització social que es preveu per fer front a l'aplicació d'aquesta llei educativa, que no resol cap dels problemes que té plantejats l'educació al nostre país. A més, la plataforma farà arribar la seva reivindicació als estaments europeus que avaluen les polítiques educatives.
Somescola ha defensat la immersió lingüística com a garantia de la igualtat d'oportunitats i la cohesió social a Catalunya, en una roda de premsa celebrada davant l'IES Verdaguer de Barcelona, on el 1932 es va fundar l'històric Institut Escola.
Somescola ha emès un comunicat on detalla el posicionament del col·lectiu.





dimecres, 16 d’octubre del 2013

XVI Festival internacional de moviment i teatre gestual COS 2013 a Reus


Aquest cap de setmana el mim i el teatre gestual torna a Reus a través del Festival COS

El festival internacional de moviment i teatre gestual arriba enguany a la 16a edició. Des del dijous 17 i fins el diumenge 20 d'octubre es faran un total de 23 representacions que aniran a càrrec de 15 companyies. Els espectacles es podran veure als diferents escenaris de la ciutat: Teatre Bartrina, Teatre Fortuny, Bravium Teatre, Orfeó Reusenc, Sala Santa Llúcia i Teatre de l'Institut Baix Camp. A més, també hi haurà actuacions en l'escenari a l'aire lliure que s'habilitarà a la plaça Evarist Fàbregas, dintre del recinte comercial del Pallol. 


El festival és un aparador del mim i el teatre gestual que, al llarg de les diverses edicions, ha esdevingut un referent a Europa i compta amb una presència important de propostes europees de primer nivell.

El COS forma part de la xarxa Europeanmimeindex i, per aquest motiu, durant la tarda de divendres dia 18 es podrà gaudir de tres espectacles seleccionats en els premis Move Award.


Un anys més s'han volgut combinar propostes on predomina l'estil més tradicional de mim i teatre gestual amb produccions innovadores on es fusionen diferents llenguatges escènics, sempre dins el marc del teatre no parlat.

Enguany el festival també inclou a la programació un curs de formació adreçat a estudiants de teatre, actors i actrius. Amb l'objectiu de donar un nou impuls al teatre popular, durant el festival es presentarà la Unió Europea del Nou Teatre Popular, una associació que aplega festivals, escoles i companyies de teatre i que té com a principis els inclosos en el Manifest de Reus elaborat durant el COS 2010.

D'altra banda, durant els dies del festival, al carrer Major de Reus es podran veure les actuacions Primer Concurs d'Estàtues Vivents que organitza el col·lectiu de comerciants d'aquest carrer.

Podeu consultar la programació completa i tota la informació sobre el COS 2013 en aquest enllaç.











dilluns, 14 d’octubre del 2013

Pirotècnia de festa

Durant tot aquest mes d'octubre a Reus es pot gaudir de diverses activitats relacionades amb la pirotècnia en un cicle organitzat per Carrutxa.




Del 19 de setembre al 31 d'octubre al Museu de Reus (plaça de la Llibertat) es pot 
veure l'exposició 'Pirotècnia de festa', una producció dels ajuntaments de Barcelona i Reus, amb la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona i de Carrutxa. L'exposició, itinerant, es presenta a Reus notablement ampliada, amb materials antics i actuals d'empreses pirotècniques i col·leccionistes, procedents de Reus i de diferents poblacions de Catalunya i el País Valencià. L'exposició dedica un espai específic a la producció local, a la Tronada i a la Pirotècnia Espinós. També s'hi podran veure vestits antics de ball de diables, de Reus o Vilanova, o figures de bestiari, com una versió de la Cabra de Reus anterior a la que surt al carrer en l'actualitat. 

Entre altres activitats, com visites comentades per a grups escolars i associatius, hi ha prevista la realització de les segones Jornades sobre la Pirotècnia a la Festa, que tindran lloc el divendres 18 i el dissabte 19 d'octubre, al Museu (Espai Plaça de la Llibertat).

El divendres 18, a 2/4 de 8 del vespre, es proposa una aproximació etnogràfica, amb un format de taula rodona, a les manifestacions sonores amb pirotècnia a partir d'imatges i enregistraments de vídeo, mostrant pràctiques festives des del País Valencià fins a Itàlia.

El dissabte 19, matí i tarda, la jornada consistirà en la presentació de diverses festes actuals en què la pirotècnia n'és la protagonista (la festa de Sant Antoni a Massalfassar, diversos models de correfocs, l'Aquelarre de Cervera, la recuperació del castell de focs de proximitat per Sant Pere a Reus…). Les jornades es clouran amb un col·loqui sobre la situació actual d'aquestes festes i les problemàtiques comunes o específiques que deriven de la quantitat de públic, la normativa vigent o la seguretat. 


Per a més informació podeu anar a aquest enllaç.

dissabte, 12 d’octubre del 2013

Obrint Pas en acústic, travessia musical carregada de missatges

El mes de març passat els valencians Obrint Pas anunciaven una aturada indefinida després de 20 anys als escenaris. Un acomiadament del públic que farien mitjançant un seguit de concerts al llarg de tot un any: la gira Seguirem.

La gira va començar amb diversos concerts en format elèctric, un dels quals vam tenir ocasió de viure el mes de juny passat a les Barraques de Festa Major de Reus. Aleshores, el Parc de la Festa aconseguia un ple històric amb més de 10.000 persones que vam poder gaudir del directe potent al que ens tenen acostumats des de sempre els Obrint Pas.



Aquests darrers mesos de l'any la gira continua, combinant els concerts en format elèctric amb uns altres en format acústic. Un format que, segons el grup, va néixer ara fa vint anys quan començaven a tocar en ateneus i centres socials.

I Reus ha estat novament un dels llocs que han acollit un concert dels valencians, en aquesta ocasió en acústic. Divendres 11 d'octubre, el Teatre Bartrina s'omplia de gom a gom per tornar a viure el directe d'un grup que hem pogut veure en força ocasions. El mateix Xavi Sarrià, cantant de la formació, recordava, com ha fet altres vegades, el primer concert que van fer a La Palma en els seus inicis quan, recordava també, encara existia el Sarri, un d'aquells bars del rotllo que va ser un referent per a molt jovent de Reus i comarca durant els anys noranta.

El concert d'ahir divendres havia generat molta expectació, les entrades s'havien exhaurit dies abans i, atès que no eren entrades numerades, mitja hora abans de començar el concert el públic ja s'havia apressat a aconseguir un bon lloc. 

Passaven pocs minuts de les nou del vespre i els primers sons de l'espectacle acústic es començaven a deixar sentir. En un escenari on podíem veure diversos panells il·luminats amb les portades de tots els discos editats fins ara, un solo de viola de roda a càrrec d'Abel García anava donant pas a la resta de components del grup. 

Des d'un primer moment l'espectacle acústic aconsegueix crear un clima íntim i personal, sense deixar de banda la vessant reivindicativa i de denúncia social que ha caracteritzat des de sempre les cançons dels Obrint Pas. 


La incorporació d'instruments com la viola de roda, el llaüt, panderos, percussions o un contrabaix, a més de l'habitual dolçaina i les guitarres, crea un clima que ens porta a fer una travessia musical que, al mateix temps, està carregada de missatges de tota mena. No manquen les referències a fets d'actualitat com ara les tragèdies dels naufragis d'immigrants a Lampedusa o el també recent cas dels terratrèmols a causa del projecte Castor. Denúncia social, reivindicació, defensa de la llengua, comentaris a l'entorn de les lluites del professorat, tot ben amanit amb les cançons més noves i les més antigues a les quals imprimeixen uns sons molt mediterranis creant una atmosfera que fa viure d'una manera força diferent cadascuna de les cançons. Amb l'afegit d'un públic que també participa picant de mans en els moments que cal fer-ho, taral·larejant cançons o jugant a una mena de karaoke entre la dolçaina de Miquel Gironès i les veus del públic.  




Els bisos comencen de la mateixa manera que el concert. El solo de viola de roda va donant pas a la resta del grup i en aquests bisos els Obrint Pas ens ofereixen alguns dels temes més emblemàtics com 'Som' o 'La Flama'. El concert va pujant d'intensitat i el públic ja té ganes d'aixecar-se del seient i ballar, tot i que es manté la màgia de l'acústic.


Els Obrint Pas s'acomiadaven del públic reusenc, després de gairebé dues hores de concert, amb una emotiva versió de 'La Moixiganga', tot un himne seguit dempeus per tots els assistents.






La gira en format elèctric seguirà durant els propers mesos per Eivissa, Girona, Alemanya, EUA, Mèxic, Palma, Iruña i Tavernes de la Valldigna. Al mateix temps presentaran l'acústic en diverses poblacions de Catalunya i el País Valencià. De cara al 2014 els Obrint Pas anuncien tres concerts acústics especials a València, Barcelona i Palma i l'enregistrament d'un disc en directe en aquest format. 

dilluns, 7 d’octubre del 2013

La galàxia Pastora

El Teatre Bartrina de Reus iniciava la programació de tardor dissabte 5 d'octubre al vespre amb l'actuació del grup Pastora presentant el disc 'Una altra galàxia'. 


El de dissabte era un d'aquells concerts que ve de gust gaudir. S'agraeix que, de tant en tant, els programadors apostin per propostes menys repetitives que el que ens tenen acostumats darrerament. Segurament que va ser per això que el Bartrina va fer el ple en un concert que va aplegar incondicionals del grup, com era d'esperar, però també altra gent encuriosida per una proposta musical que en cap moment va decebre, ans al contrari.


La presentació del nou disc de Pastora arribava a Reus després de més d'un any de rodatge i per això aquesta presentació, tal com anunciava Dolo Beltran just començar el concert, va esdevenir més aviat un recull de cançons d'ahir, d'avui i de sempre. 

I és que, els qui vam assistir a aquest concert, certament fórem traslladats durant gairebé dues hores a una altra galàxia, la galàxia Pastora. 




Van ser ben poques les cançons que el públic escoltés assegut passivament a la butaca. Ben aviat el grup va convidar tothom a aixecar-se i participar de la canya que se'ls proposava. I aquesta invitació va ser ben bé el ressort que va fer aixecar la gent del seus seients per acompanyar gairebé totes les cançons picant de mans, saltant, ballant o tirant floretes a la Dolo i a la resta del grup. Es pot dir que ben aviat es van saber posar el públic a la butxaca, si és que no li tenien des d'un bon començament.

Dolo Beltran té la capacitat de centrar l'atracció del públic amb la seva posada en escena. A la seva veu peculiar s'hi afegeix la capacitat de gesticular i evolucionar sobre l'escenari amb coreografies que complementen la creació musical. Una capacitat que va des dels diversos passos de ball que exhibeix al llarg de les cançons fins a l'expressivitat que desprèn en escenes com la de simular que condueix un cotxe a tota velocitat mentre, amb l'ajut d'un ventilador, li volen els cabells donant un efecte molt realista a l'escena. I és que, per a qui encara no ho sàpiga, la Dolo, abans de dedicar-se a cantar, havia estat també actriu de teatre i està clar que aquesta particularitat la sap transmetre en l'escenari. I, entre cançó i cançó, encara té temps per mostrar les seves habilitats com a monologuista.


Una posada en escena que fa que el públic gaudeixi tant de les cançons noves com de les dels discos anteriors, amb clàssics corejats pel públic com aquell que parla d'una tal Lola, a la qual no li agrada que li diguin Dolores. Una cançó que, després de 10 anys d'existència, ja forma part de l'imaginari col·lectiu. 

Amb tot, però, el de la Dolo és un protagonisme compartit amb la resta del grup. Sense deixar de vista, amb un ull, les evolucions de la cantant sobre l'escenari, l'altre ull ens porta a gaudir també de les projeccions que Pauet Riba ens ofereix al llarg de tot l'espectacle i que es veuen reflectides en la pantalla gegant que hi ha a l'escenari. Allí veiem tot un seguit de genialitats mentre el Pauet juga literalment amb l'espectador. Però, a més a més, comptem amb la incorporació del tercer dels germans Riba, l'Àngel·led que esdevé tot un referent pel que fa a les bases electròniques i que també posa la veu en moltes cançons i, fins i tot, es pren la llicència d'esdevenir tot un showman en diversos moments de l'espectacle. Caïm Riba segueix aportant el seu virtuosisme amb la guitarra. La formació es complementa amb un teclista i un bateria. 

Hi ha diversos moments en que la Dolo deixa el protagonisme a la resta del grup mentre ella es retira entre bambolines. En un d'aquests 'descansos' que es pren la Dolo per poder canviar de vestuari la resta del grup ens ofereix una versió renovada i actualitzada, que han inclòs en aquest darrer disc, de 'Quan la Mercè està contenta', una cançó sorgida directament de la factoria Riba. Recordem que aquesta cançó s'incloïa dins del disc 'Jo, la donya i el gripau', editat l'any 1971 per Pau Riba, pare de les 'criatures'. El Bartrina novament resta dempeus per somriure i picar de mans, tal com mana la cançó.

És així com Pastora ens va oferir un repertori de cançons que, sense deixar la base electrònica combinada amb el pop-rock, transmetien tota la força que el grup pot oferir amb la banda al complet.

D'aquells Pastora, electrònic-experimentals sorgits a finals dels anys 90 en format duet de la mà dels germans Pauet i Caïm Riba, reconvertits en format trio amb la incorporació de Dolo Beltran l'any 2.000, fins als Pastora actuals hi ha hagut tota una evolució. Una evolució que ha originat que el que ofereix Pastora en ple segle XXI sigui més que un concert. Assistim a un veritable espectacle audiovisual i artístic que combina música, imatge, ball, bon humor, interacció amb el públic i molta màgia i seducció. Un conjunt d'ingredients que, per una estona, permeten desconnectar de la galàxia que ens toca viure de manera més habitual i passar a formar part, com deia, d'una altra galàxia, la galàxia Pastora.

dissabte, 28 de setembre del 2013

Suport a la vaga de docents de les Illes Balears


Fa més de dues setmanes que es va iniciar la vaga indefinida dels docents de les Illes Balears com a mesura de protesta contra la llei TIL, imposada pel govern de Bauzá via decret llei i sense cap tipus de negociació. Una llei que, entre altres coses, discrimina el català a les escoles. Aquesta discriminació no és l'única raó que ha motivat la protesta sinó que la lluita dels docents també ho és per una escola pública i de qualitat. 

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears i la comunitat educativa, en general, compta a hores d'ara amb un ampli suport de la societat. La mobilització ja es pot considerar com una veritable revolta social a les Illes i es comença a estendre arreu dels Països Catalans.





S'ha establert una caixa de resistència que permeti fer front a les despeses de la vaga i a les que es derivin d'assumptes legals i de defensa jurídica. Un compte bancari en el qual es pot ingressar qualsevol quantitat que es vulgui o es pugui per tal de contribuir a donar suport econòmic als vaguistes.








Entre les diverses campanyes de suport podem fer esment també a la que s'ha impulsat des de Som Països Catalans, consistent en el sorteig d'una panera solidària.


Per participar en aquest sorteig només cal adquirir les butlletes que s'han posat a la venda, al preu d'un euro, en qualsevol dels punts de venda distribuïts arreu dels Països Catalans. La panera conté productes per un valor de més de 1.000 euros gràcies a les aportacions solidàries fetes per diverses entitats i empreses. El sorteig es farà el dia 31 d'octubre a Palma.


dissabte, 14 de setembre del 2013

13è FESTIVAL DE MÚSIQUES D'ARREL D'ARREU DEL MÓN 'ArREUS' HOMENATGE A JOSEP M. BORRÀS (PITUS)


El dia 9 de setembre de 2010, va morir, a causa d'una malaltia, l'activista cultural Josep Maria Borràs Salvadó, més conegut com a 'Pitus'.

Ocupava el càrrec de vicepresident a l'Associació per a la Música Creativa i Actual 'AMCA'. Dintre de l'associació portava la programació, la contractació, el disseny de cartells i la recepció de la major part de músics que han passat per la Palma, el Teatre Bartrina, L’Orfeó Reusenc, els Pubs Musulungo i Suau, a la plaça Mercadal, Peixateries Velles, plaça del Castell, i un llarg etcètera. Des de la fundació de l’AMCA, estava al peu del canó, i era un dels pilars de l'associació, una figura irrepetible dins del món associatiu de Reus i comarca.

Per aquests motius l'AMCA organitza, amb la col·laboració de L’Institut Municipal d’Acció Cultural i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Reus, un homenatge el proper 15 de setembre de 2013 a la Palma de Reus, a les 19:00h, coincidint amb la celebració del Festival ArReus, creat per ell, malgrat que, tant aquest any com l’anterior, s'ha hagut de reduir força degut a la conjuntura econòmica i a la poca afluència de públic. 

Des de l'AMCA es proposen seguir organitzant l’ArReus, esperant temps millors, com a tribut al Pitus i a les músiques d’arrel d’arreu del món, per la seva riquesa i varietat de sons com a expressió de les diferents cultures i pobles.

En el transcurs de l’acte de diumenge que ve es colocarà una placa a l’escenari, donant el nom de Josep M. Borràs 'Pitus', a la plaça dels Jardins de La Palma de Reus, en agraïment a la tasca que va desenvolupar per la cultura reusenca, sobretot, en aquest espai tan emblemàtic i tant estimat per les diferents generacions de reusencs i de catalans, en general.

S'ha previst que amics, músics i, en general, tothom que hagi compartit alguns bons moments amb ell, participi amb la seva assistència.

L’acte s’acabarà amb l’actuació del grup reusenc Canya d'Or que recentment ha editat el seu primer CD titulat 'Viratges'.




Abans de l'actuació del grup Canya d'Or hi haurà actuacions de tots els músics que es vulguin afegir a aquest homenatge. Participacions que hauran de ser breus i mitjançant formacions no gaire complicades (individuals, duets, trios...) per tal de facilitar els canvis i evitar les proves de so. Amb això es vol evitar que l'acte s'allargui excessivament, de manera que es preveu una durada d'uns 90 minuts abans de donar pas a l’actuació de Canya d’Or.

dilluns, 9 de setembre del 2013

11 de setembre - Via Catalana - Cadena de blocs - Via Catalana virtual



L’ONZE DE SETEMBRE DE 1714

Almenys ens han deixat
L’honor de caure sols.
En la desesperança,
Acceptem la foscor.

Demà retornarem
Al treball, a l’esforç.
Dreçats, hem de cavar
Als bancals de la por.

Aprofundim rars pous
Als orbs ulls de la mort.
Enllà d’aigües llotoses,
Terra bona, llavor.


                       Salvador Espriu 

                       Del llibre “Per a la bona gent”







Bloc enllaçat amb Tot és una mentida a la Via Catalana virtual









dijous, 5 de setembre del 2013

La Via Catalana virtual


Des del Blog-Via cap a la independència sorgeix la proposta de fer una via virtual de manera simultània a la Via Catalana per la Independència que farem el proper 11 de setembre.

Per participar-hi cal deixar un comentari al darrer post del blog que organitza la cadena de blocs per tal d'obtenir el número d'ordre. 

Un cop fet això només caldrà esperar uns dies més. Entre els dies 9 i 15 de setembre haurem de fer un post al nostre bloc amb qualsevol motiu que faci referència a la jornada de l'11 de setembre i incloure un enllaç al bloc que ens segueixi en l'ordre establert prèviament per tal d'anar configurant la cadena virtual.


dilluns, 2 de setembre del 2013

The Catalan Way

This coming 11th of September – which is Catalonia’s National Day – pro-independence supporters have organised the so-called ‘Catalan Way Towards Independence’ that calls for the independence from Spain. The gigantic human chain will cross Catalonia along 400 km and will pass through some of the main cities, such as Barcelona, Girona and Tarragona. The civil society platform Catalan National Assembly (ANC) is preparing this new massive demonstration after having organised last year’s 1.5 million-strong demonstration, which argued that Catalonia should become an independent state within the European Union.
This year’s peculiar demonstration is inspired by the ‘Baltic Way’, which took place on the 23rd of August 1989 with two million people forming a 670 km-long human chain crossing Estonia, Latvia and Lithuania. The ‘Baltic Way’ requested the independence of the three Soviet Republics and was fully condemned by Moscow. However, it gathered international sympathy and has been praised on many occasions as a unique and peaceful demonstration fighting for the right to self-determination. In fact, the ‘Baltic Way’ organisers issued a manifesto that read “a common European home can only by set up if all European nations are granted a free right to self-determination”.
During the weeks before 11th September, several human chains are taking place in Catalan cities and towns, but also abroad, in order to rehearse and promote the ‘Catalan Way Towards Independence’. Furthermore, those attending the main demonstration should register on a website in order for people to be effectively distributed along the 400 km chain. Three weeks before the event, more than 350,000 have already registered. On top of this, small human chains are being organised throughout the world to replicate the ‘Catalan Way’ in cities such as Rio de Janeiro, Buenos Aires, Edinburgh, Los Angeles and Rome. The ANC’s President, Carme Forcadell, stated this Friday, on the 24thanniversary of the ‘Baltic Way’, that the day after the ‘Catalan Way’, the exact date and question for the self-determination vote should be announced. Many independence supporters are pushing to hold Catalonia’s self-determination vote before the end of September 2014. However, the Spanish Government totally opposes Catalonia’s independence, its self-determination, and the organisation of a vote.
“A common European home can only by set up if all European nations are granted a free right to self-determination” stated the manifesto issued on the occasion of the ‘Baltic Way’. A year ago, 1.5 million people gathered together on Barcelona’s streets to peacefully demonstrate under the motto: “Catalonia, new European state”. They were asking for a Catalan state, independent from Spain. The large-scale demonstration was a milestone in Catalonia’s contemporary history and certified the change of the Catalan political landscape. A significant share of Catalan society, representing around half of the population, did no longer want to participate in the collective project with Spain and was clearly supporting an independent Catalonia.
After last year’s demonstrations, elections were held and pro-independence parties won
In the weeks following last year’s demonstrations, political parties clarified their stances and most of them openly supported Catalonia’s right to self-determination, while some of them were also supporting independence. However, the Spanish Government totally opposed the idea. Elections were organised in November and a wide majority of votes were for parties supporting Catalonia’s right to self-determination. In addition, parties defending Catalonia’s independence from Spain obtained more than half the Catalan Parliament seats and significantly increased their votes.
The Spanish establishment is blocking all the Catalan demands
Accordingly, Catalan institutions intensified their petitions to organise a self-determination vote to freely and democratically decide on Catalonia’s collective future. In addition, several expert reports were pointing out to several legal ways allowing the organisation of such a vote, if there was the political will to do it. However, the Spanish Government continued opposing and downplaying all the petitions and even refused to talk about the issue. Furthermore, it has beenusing the Spanish State institutions to block the steps undertaken by Catalonia – also at international level – and to limit the Catalan Government’s room to manoeuvre with a tight control of its finances.
Support for independence might represent more than 50% according to polls
Far from reducing demands for independence among Catalans, polls are in fact showing that support for independence remains high and might represent more than 50% of Catalonia’s population. Additionally, the political pressure from pro-independence supporters to organise a self-determination vote as soon as possible has increased during the last few months.
Taking all this into account, the main organisation grouping of pro-independence supporters, the Catalan National Assembly (ANC), decided to go one step further and not organise just a regular demonstration for the next Catalonia’s National Day. The ANC is not a political party but a grassroots platform that represents more than 400 territorial assemblies throughout Catalonia and 50 sector assemblies.
11th September 2013 at 17.14 pm
Inspired by the 'Baltic Way', the ANC launched the 'Catalan Way Towards Independence', which will take place on the 11th September around 5 pm. The Catalan Way’s climax will be at 17.14 pm, since it coincides with the year 1714, when Barcelona was became occupied by Spanish troops and Catalonia lost all its self-government institutions. From this date it started to be ruled according to Spanish law and the persecution of Catalan language and culture began in an attempt to “Hispanicise” the territory.
Inspired by the 'Baltic Way'
The 'Baltic Way' manifesto was asking to guarantee the self-determination right to all nations of Europe, and not only to the colonies in Africa, Asia or America. It stated: “Brothers and sisters in East and West, we are prepared to forget about your double standards, if you will find in yourselves courage to demand the application of the principles of international law not only in Africa and Asia but also in Europe”. In addition, it also said: “One may close one's eyes to the Baltic problem, but it will not cease to exist. For us, it is a problem of inalienable human rights; for you, it is a problem of double standards and security, but one way or another, we have to solve it together, proceeding from the principles of international law”.
In 2009, coinciding with the 20th anniversary of the Baltic Way, US State Secretary Hillary Clinton stated that this initiative had turned the 23rd of August “into a milestone in the fight for self-determination”. In addition, UNESCO has included the Baltic Way in its Register of the World Memory as it was “a unique and peaceful demonstration that united three countries in their fight for freedom”.